Στη Βαγδάτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε ρόλο διαμεσολαβητή ΗΠΑ-Ιράν

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων κατά την άφιξή του σήμερα για μια επίσκεψη στο Ιράκ, καλώντας όλα τα μέρη «να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο.

«Υπάρχει ένας ξεκάθαρος κίνδυνος λάθος υπολογισμών, παρανοήσεων, προκλήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες σε αυτή την περιοχή όπου οι εντάσεις είναι ισχυρές», προειδοποίησε ο Μάας κατά την άφιξή του στη Βαγδάτη.

Ο Μάας σχεδιάζει να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντέλ Άμπντελ Μάχντι και τον πρόεδρο Μπαχράμ Σάλεχ και είπε ότι θα ενθαρρύνει την ιρακινή κυβέρνηση να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν.

«Η Βαγδάτη είναι με πολλούς τρόπους στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Εδώ είναι όπου οι συγκρούσεις διαγράφονται ξεκάθαρα όπως στο φως της ημέρας», είπε ο Μάας.

Το ιρακινό σκέλος της επίσκεψης του Μάας δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας. Αύριο Κυριακή ο Μάας αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία προτού μεταβεί στο Ιράν, όπου θα έχει συνομιλίες για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ο Μάας προειδοποίησε πως οι εντάσεις, ιδιαίτερα ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν «φθάσει σε πολύ υψηλό σημείο» και είπε πως εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις αν θα ηγηθούν των διαπραγματεύσεων στην προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης.

«Η πιο πρόσφατη κλιμάκωση απαιτεί από εμάς ως Ευρωπαίους γείτονες να επέμβουμε υπέρ της αποκλιμάκωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης», είπε ο Μάας. «Δεν μπορούμε απλώς να επιδιώκουμε τον διάλογο, πρέπει να ηγηθούμε του διαλόγου, εκεί ακριβώς όπου οι διαφορές μοιάζουν ανυπέρβλητες και συγκρούσεις που υποβόσκουν για καιρό βαθαίνουν».

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν πέρυσι μονομερώς από τη συμφωνία με το Ιράν, που είχε σκοπό να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πετρελαϊκές και τραπεζικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία του.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τις ευρωπαϊκές χώρες, που θέλουν να διατηρήσουν τη συμφωνία, σε δύσκολη θέση. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα τελεσίγραφο λέγοντας ότι το Ιράν θα αρχίσει ξανά να εμπλουτίζει ουράνιο αν οι κυρώσεις δεν αρθούν εντός 60 ημερών.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε πεπεισμένοι πως αξίζει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας της Βιέννης με το Ιράν», είπε ο Μάας στο Ιράκ.

Ενδιαμέσως οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στο Ιράν για τις επιθέσεις σε τέσσερα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο τον περασμένο μήνα, ενώ η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι φέρει ευθύνη και υποστήριξε πως οι επιθέσεις είχαν σκοπό να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.

Διατυπώνονται φόβοι ότι η διένεξη μπορεί να διαχυθεί στο Ιράκ, όπου υπάρχουν πολλές σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η χώρα φιλοξενεί επίσης χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ που εκπαιδεύουν ιρακινές δυνάμεις και υποστηρίζουν τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ