Σύνοδος χωρών Νοτίου Ευρώπης: Καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες

Στην ανάγκη οι MED7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ στην εναρκτήρια δήλωσή του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των MED7, που πραγματοποιείται στην Βαλέτα.

Στην αναφορά του για την Κύπρο, ο κ. Μουσκάτ ανέφερε ότι σίγουρα θα πρέπει να καταγράψουμε και να εκφράσουμε «την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους Κύπριους φίλους μας για την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία».

Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας.
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των MED7, στη Βαλέτα της Μάλτας, πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο της κοινής διακήρυξης αναφέρεται ότι:

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Κύπρο και επαναλαμβάνουμε την στήριξή μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα κεκτημένα της ΕΕ, αξίες και αρχές.

Η λύση πρέπει να διασφαλίσει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, δικαιώματα παρέμβασης και στρατιωτική παρουσία ξένων στρατευμάτων. Από την άποψη αυτή, αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει απτή δέσμευση για μια συνολική διευθέτηση εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ύψιστης σημασίας η ΕΕ να εξακολουθήσει να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη τους και στην προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου η διευθέτηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα παραμείνει πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ.

Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνεί, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους μέσα στην ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζουν τις παράνομες συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις πραγματικές ή δυνητικές δραστηριότητες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει εμπλεκόμενη σε αυτό το θέμα και, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Καλούμε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνουμε ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο.

Πηγή: politis.com.cy