Bloomberg: Στην Ελλάδα το κορυφαίο σε αποδόσεις χρηματιστήριο του κόσμου

«Το κορυφαίο σε αποδόσεις χρηματιστήριο του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα, στη χώρα η οποία πριν, όχι πολλά, χρόνια έλαβε το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στην ιστορία», γράφει το πρακτορείο Bloomberg. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει φέτος άνοδο 38%, υπερδιπλάσια του δείκτη S&P 500 και πενταπλάσια του δείκτη της MSCI για τις αναδυόμενες αγορές.

«Η χρονιά ξεκίνησε ιδανικά. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις υποθέσεις τους, τα δημοσιονομικά προβλήματα έχουν επιλυθεί και οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας διαθέτουν τα μέσα, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, να εφαρμόσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χ.Α, Σωκράτης Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο roadshow στο οποίο συνοδεύεται από τον πρόεδρο της Πειραιώς Γιώργο Χατζηνικολάου και τον εκτελεστικό διευθυντή της Citigroup Inc. Αιμίλιο Κυριακού. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο ιστορικό χαμηλό του 2,74%, ένδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Ο Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε πως αναμένει περαιτέρω κέρδη, που θα τα τροφοδοτήσει η πιθανή νίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στις προσεχείς εκλογές. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτικές φιλικότερες προς την επιχειρηματικότητα και θα επισπεύσει την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τον κ.Λαζαρίδη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων και να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, στο πλαίσιο του σχεδίου του που έχει στόχο ανάπτυξη 4%. Οι δύο μετοχές με τις κορυφαίες αποδόσεις φέτος, αυτή της Πειραιώς και της Τράπεζας Αττικής, έχουν υπερδιπλασιάσει την αξία τους.

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι η αισιοδοξία ίσως είναι πρόωρη. Σε σημείωμά της τον προηγούμενο μήνα, η Morgan Stanley ανέφερε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία των ελληνικών τραπεζών δεν δικαιολογούν το ισχυρό ράλι. Εν τω μεταξύ, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύονται οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα και οι μελλοντικές δυσκολίες στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Εφόσον εκλεγεί, ο Μητσοτάκης θα έχει δύσκολο έργο. Θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επενδυτών, που φοβούνται για υπαναχώρηση από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παράλληλα να ελαφρύνει τα βάρη των Ελλήνων που έχουν υποστεί επί μια σχεδόν δεκαετία τις πολιτικές λιτότητας και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, αναφέρει το Bloomberg.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ