Εκλογικός απολογισμός στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αποδεχθούν την ήττα

Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές επειδή απάντησε με νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και απέκτησε «εύθραυστη κυριαρχία» επειδή έπεισε ακροδεξιούς ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επειδή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του και είναι θέμα χρόνου η μετατροπή του σε μεγάλη πολιτική δύναμη που θα σφραγίσει τις εξελίξεις και η επιστροφή του στην εξουσία.

Οχι γιατί το επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του, αλλά για να δικαιωθούν οι προσδοκίες ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων που τους στηρίζουν. Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ άντεξε επειδή έχει ψηφοφόρους – υπαλλήλους του κράτους και της αυτοδιοίκησης, το ΚΚΕ είχε οριακή μείωση επειδή έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματική πολιτική και κοινωνική σύγκρουση, η Χρυσή Αυγή έχασε επειδή απομονώθηκε, το ΜΕΡΑ 25 μπήκε στη Βουλή επειδή έπεισε κάποιους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι «απολιτίκ μόρφωμα» και η Ελληνική Λύση είναι η νέα ακροδεξιά δύναμη.

Αυτή είναι – σε αδρές γραμμές – η βασική εκτίμηση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, όπως αναπτύσσεται σε ένα ρηχής πολιτικής ανάλυσης, έντονης μεροληψίας και πολλών ανακριβειών 3.700 λέξεων, από το οποίο λείπει η αυτοκριτική, με την εξαίρεση μερικών τυπικών και γενικόλογων αναφορών.

Ενδεικτικά, σε αυτό το κείμενο διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

– Παρέλαβε τη χώρα σε συνθήκες χρεοκοπίας (σ.σ. απολύτως ψευδές) και η διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου του 2015 οδήγησε σε συμφωνία – συμβιβασμό και όχι σε ήττα όπως δημοσίως έχουν παραδεχθεί πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

– Επανέφερε την ελληνική οικονομία σε τροχιά θετικού ρυθμού ανάπτυξης, όταν είναι γνωστό ότι την παρέλαβε με ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και τη βύθισε στην ύφεση μέχρι και το 2017.

– Αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση με ανθρωπιστικό τρόπο, όταν οι απαράδεκτες συνθήκες στα κέντρα φύλαξης προσφύγων στη Μόρια και αλλού έκαναν τον γύρο του κόσμου και έφεραν την Ελλάδα σε θέση απολογούμενου έναντι των διεθνών οργανισμών αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

– Με το τρίτο μνημόνιο διόρθωσε τρανταχτές αδικίες των δύο πρώτων μνημονίων, όταν με τον νόμο Κατρούγκαλου έγιναν οι μεγαλύτερες – και κυρίως αχρείαστες εκείνη τη φάση – μειώσεις συντάξεων.

– Κατάφερε να βάλει τέλος στην πτώση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης, όταν εφάρμοσε την πιο σκληρή φορολογική πολιτική εναντίον της μεσαίας τάξης.

– Ασκησε πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν με ημίμετρα επικοινωνιακού χαρακτήρα επιχειρούσε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.

– Οδήγησε στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος με αποσυμφόρηση των φυλακών και τους νέους Ποινικούς Κώδικες, επιλογές των οποίων τα αποτελέσματα βλέπουμε σήμερα με αμφιλεγόμενες αποφυλακίσεις βαρυποινιτών ή δεν βλέπουμε, καθώς αφορούν «χατίρια» σε μεγαλοσχήμονες φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζουν θέματα με τη Δικαιοσύνη.

Αναφέρονται και άλλα «θετικά» όπως η ονομαστική μείωση της ανεργίας χωρίς καμία αναφορά στην πραγματικότητα – ζούγκλα των εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων part time και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας, ενώ στην ερώτηση «τι δεν πετύχαμε» η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών δομών, ριζική καταπολέμηση των παραθεσμικών δικτύων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, με στόχο τον εμπλουτισμό της κατανόησής μας για τις κρατικές και οικονομικές λειτουργίες, αλλά και τη διαμόρφωση ενός προγραμματικού πλαισίου προτάσεων για τον αναγκαίο ριζικό μετασχηματισμό και εκδημοκρατισμό τόσο της οικονομίας, όσο και του κράτους».

Βεβαίως προτάσσεται ως στρατηγικός στόχος ο μετασχηματισμός του κόμματος «με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί στη μεγάλη αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική δύναμη που θα σφραγίσει τις εξελίξεις στη νέα ιστορική φάση της χώρας», προαναγγέλλεται «κοινοβουλευτική αλλά και κινηματική αντιπολίτευση για να υπερασπιστούμε όλα όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια» και καταγγέλλεται η Ν.Δ. για «πολιτικό ρεβανσισμό και αυταρχισμό», «άκρατο νεοφιλελευθερισμό» και «αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων» (σ.σ. μόλις έντεκα ημέρες μετά τις εκλογές).

Στην… πεπατημένη και η «σκιώδης κυβέρνηση»
Τους «σκιώδεις υπουργούς» ανακοίνωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα – μετά τις αλλαγές στην ηγετική ομάδα – να ακολουθεί την πεπατημένη των ίδιων φθαρμένων προσώπων, που θα παρακολουθούν και θα ασκούν κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ., ως σαφή ένδειξη ότι για τον πρώην πρωθυπουργό – όπως περίπου λέει και το κείμενο απολογισμού της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – δεν υπήρξαν ούτε ευθύνες, ούτε υπεύθυνοι για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανά τομέα αρμοδιότητας αναλαμβάνουν οι:

Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αναπληρωτές την Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Οικονομίας ο Νίκος Παππάς με αναπληρωτή τον Γιώργο Τσίπρα.

Εξωτερικών ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με αναπληρώτρια ευρωπαϊκών υποθέσεων τη Σία Αναγνωστοπούλου.

Προστασίας του Πολίτη ο Γιάννης Ραγκούσης, με αναπληρωτή για τη μεταναστευτική πολιτική τον Γιώργο Ψυχογιό.

Εθνικής Αμυνας ο Θεόδωρος Δρίτσας.

Παιδείας ο Νίκος Φίλης, με αναπληρώτρια τη Μερόπη Τζούφη.

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η Εφη Αχτσιόγλου με αναπληρώτρια για την Κοινωνική Πρόνοια τη Θεανώ Φωτίου.

Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός, με αναπληρωτή τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ενέργειας ο Σωκράτης Φάμελλος, με αναπληρώτρια για θέματα Περιβάλλοντος τη Χαρά Καφαντάρη.

Πολιτισμού ο Πάνος Σκουρολιάκος, με αναπληρωτή για θέματα Αθλητισμού τον Γιάννη Μπουρνούς.

Δικαιοσύνης ο Σπύρος Λάππας.

Εσωτερικών ο Χρήστος Σπίρτζης, με αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη και αναπληρώτρια για θέματα Μακεδονίας – Θράκης τη Δώρα Αυγέρη.

Ψηφιακής Πολιτικής ο Μάριος Κάτσης.

Υποδομών – Μεταφορών ο Γιώργος Βαρεμένος, με αναπληρώτρια για θέματα Μεταφορών τη Θεοπίστη Πέρκα.

Ναυτιλίας ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σταύρος Αραχωβίτης, με αναπληρωτή τον Βασίλη Κόκκαλη.

Τουρισμού η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Συντονιστής όλων (Επιτροπή Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου) αναλαμβάνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πηγή: eleftherostypos.gr