Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχτούν οι πληγείσες περιοχές ο Κ. Μπακογιάννης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχτούν περιοχές της Εύβοιας ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, με αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τις τρεις δημοτικές ενότητες Αυλωναρίου, Κονιστρών και Ταμιναίων του δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές από χθες.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση από την πυροσβεστική υπηρεσία, οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν καταφέρει να περιορίσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μέτωπο στην περιοχή του Μακρυχωρίου, από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια, τη μάχη δίνουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ το έργο τους συνδράμουν εναέρια μέσα.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν από το μεσημέρι και συνολικά στις πυρκαγιές επιχειρούν: 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα, όπως ενημερώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αναλυτικά επιχειρούν 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία. Εξάλλου, Περιφέρεια έχει διαθέσει 10 ερπυστριοφόρα και 36 συνολικά υδροφόρες όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση

Από αέρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούν εκ περιτροπής συνολικά 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται από χθες στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από χωριά για προληπτικούς λόγους, επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ οι πυκνοί καπνοί που καλύπτουν κατά περιόδους πολλά από τα χωριά της περιοχής έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Σημειώνεται, ότι οι αρμόδιες αρχές συστήνουν σε όσους διαμένουν ή διέρχονται από την περιοχή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ