Ιρανικά σκάφη αποπειράθηκαν να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο

Οπλισμένα ιρανικά σκάφη αποπειράθηκαν να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο στα στρατηγικής σημασίας ύδατα του Κόλπου του Χορμούζ χθες Τετάρτη, αλλά απωθήθηκαν από φρεγάτα του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Οι Ιρανοί διέταξαν το πετρελαιοφόρο British Heritage, το οποίο έπλεε στην περιοχή του στενού του Χορμούζ, να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το δίκτυο, το οποίο επικαλέστηκε δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Αμερικανικό αεροσκάφος κατέγραψε σε βίντεο το επεισόδιο, το οποίο τερματίστηκε όταν ο κυβερνήτης της βρετανικής φρεγάτας HMS Montrose – η οποία συνόδευε το δεξαμενόπλοιο – έδωσε διαταγή να στραφούν τα όπλα της στα ιρανικά σκάφη για να εκφοβιστούν και να απομακρυνθούν, κίνηση που ήταν επιτυχής, κατά το CNN. Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιράν, ο Χασάν Ρουχανί, προειδοποίησε τη Βρετανία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» μετά την απόφαση του Λονδίνου να συλληφθεί ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ την περασμένη εβδομάδα.

Το πλοίο Grace 1 συνελήφθη στα ανοικτά της βρετανικής περιοχής στο νότιο άκρο της Ισπανίας την περασμένη Πέμπτη – ενέργεια στην οποία η Τεχεράνη είδε μια πράξη «πειρατείας». «Υπενθυμίζω στους Βρετανούς: εσείς είστε αυτοί που προκαλέσατε την ανασφάλεια και θα μετρήσετε τις συνέπειες αργότερα», διεμήνυσε ο Ρουχανί χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Το Γκρέις 1 συνελήφθη, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, διότι υπάρχουν υποψίες πως μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση διεθνών κυρώσεων.

Οι Φρουροί της Επανάστασης διαψεύδουν

Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν σήμερα τον ισχυρισμό αξιωματούχων των ΗΠΑ, όπως μεταδόθηκε από το CNN και άλλα ΜΜΕ, κατά τον οποίο οπλισμένα σκάφη τους αποπειράθηκαν να σταματήσουν και να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο χθες Τετάρτη, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Πέντε σκάφη, τα οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανήκαν στη ναυτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης, πλησίασαν βρετανικό τάνκερ που έπλεε μεταφέροντας πετρέλαιο από τον Κόλπο χθες Τετάρτη και απαίτησαν να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα, κοντά στο στενό του Χορμούζ, αλλά αποσύρθηκαν όταν βρετανική φρεγάτα τα προειδοποίησε μέσω ασυρμάτου και έστρεψε τα όπλα της σε αυτά, ανέφερε το CNN.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ