Μ. Χρυσοχοΐδης από το Μάτι: Μια τέτοια τραγωδία δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ και πουθενά

Μνημόσυνο στη μνήμη των 102 θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι πριν ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία της Εκκλησίας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην περιοχή.

Παρόντες, άνθρωποι που έζησαν από κοντά τον εφιάλτη της 23ης Ιουλίου 2018, συγγενείς των θυμάτων και πολλοί που θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν στην ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Παρών και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που μετέφερε και τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στο πένθος για τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα. «Για ένα πράγμα θέλω να σας διαβεβαιώσω. Μια τέτοια τραγωδία, ανείπωτη, δεν πρέπει και δεν νοείται να ξαναγίνει ποτέ και πουθενά. Θα εργαστούμε για να το επιτύχουμε αυτό», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μέρα μνήμης για ένα δράμα του οποίου οι πληγές είναι ανοιχτές».

«Εκ μέρους του πρωθυπουργού μεταφέρω τη συμμετοχή του στο πένθος για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα» είπε. «Στο πένθος των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, τους οικείους τους, τα παιδιά τους. Είμαστε κοντά σε αυτούς που είναι εγκαυματίες και αναζητούν περίθαλψη. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που είναι ανοιχτά. Από πολεοδομικά μέχρι θέματα υγείας, όπως προανέφερα».

Τη δέσμευση ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει τα πάντα για να μην ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα, έδωσε από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς.

«Είναι μέρα τιμής και θλίψης για αυτούς που χάθηκαν. Στενοχωριόμαστε που δεν τους έχουμε κοντά μας» είπε ο κ. Πατούλης. «Είμαι κοντά στην περιοχή, κοντά στους συνανθρώπους μου. Θα κάνουμε τα πάντα για τη γρήγορη αποκατάσταση από την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβουμε. Αλλά και συγχρόνως θα θωρακίσουμε την Αττική μας να μην ξαναζήσει τέτοια γεγονότα» είπε και συμπλήρωσε: «Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει και ας είμαστε όλοι συντονισμένοι να κάνουμε μια άλλη Ελλάδα».

Στο μνημόσυνο στο Μάτι χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ο οποίος χρησιμοποιώντας ένα ρητό του David Lawrence ανέφερε: «Η τραγωδία είναι σαν το οξύ: καθαρίζει τα πάντα εκτός από το καθαρό χρυσάφι της αλήθειας» και συμπλήρωσε ότι από εδώ και πέρα καλούμαστε όλοι να αναλογιστούμε το παρελθόν, να σκεφθούμε το παρόν και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Την Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 ανήμερα της επετείου, στις 12:00 το μεσημέρι, η ΚΕΔΕ και ο Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου συνδιοργανώνουν ημερίδα σε ξενοδοχείο της Ραφήνας με θέμα «Δημόσιος Διάλογος για τη διαμόρφωση ενός αποτελέσματος εθνικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας από τους φυσικούς κινδύνους και τη Κλιματική Αλλαγή. Η Ανατολική Αττική ένα χρόνο μετά», όπου έχουν κληθεί εκπρόσωποι της κυβέρνησης και φορείς που εμπλέκονται με το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ