Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής: Έξι κόμματα – Πρώτες δηλώσεις

«Καλή δύναμη» ευχήθηκε στους 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.

Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

Από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές συνοδευόμενοι από τους συγγενείς τους, ενώ τα θεωρεία ήταν κατάμεστα όπως και τα έδρανα των αξιωματούχων με την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, να κάθεται στο πρώτο έδρανο.

Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε τους βουλευτές να εκλέξουν αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου τον νέο πρόεδρο του Σώματος.

Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Οι πρώτες δηλώσεις:

Λίγο μετά τις 10:30 έφτασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, αφού χαιρέτησε, ευχήθηκε: «Καλή δύναμη σε όλους μας».

O Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος έφτασε μαζί με την σύζυγό του Δανάη Στράτου, ανέφερε πως σήμερα είναι μία πολύ μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «πολύ μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία. Αμέσως μετά θα αρχίσει ένας νέος σκληρός αγώνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις αλλά για να παλέψουμε για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

Η εντυπωσιακή στα μοβ Νόνη Δούνια δήλωσε: «Θέλω να είμαι αντάξια των ανθρώπων που με πίστεψαν. Ηρθα με τον σύζυγό μου που είναι συγκινημένος» δήλωσε η Νόνη Δούνια κατά την άφιξή της.

Από την άλλη πλευρά ο Πολάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει.

«Θα αντισταθούμε στις προσπάθειες νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και θα επανέλθουμε» ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης προσερχόμενος στη Βουλή.

Από την μεριά της η λαμπερή Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε: «Νέα Βουλή, καινούργια αρχή και μεγάλες προσδοκίες για καλύτερες ημέρες. Εχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ανάπτυξη της μεσαίας, στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και βέβαια στην ανάπτυξη της Αθήνας μέσα από τον τομέα της ασφάλειας. Προχωράμε σταθερά μαζί».

Σημειώνεται πως η Ολγα Κεφαλογιάννη, ήταν ένα από τα πρόσωπα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, προσερχόμενη στη Βουλή μίλησε για μεγάλες προσδοκίες για καλύτερες μέρες.

Τελευταίοι πριν τον πρωθυπουργό στις 10:45 έφτασαν στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου.