ΠΟΕΔΗΝ: Ένας ιατρός για… 3.000 καρκινοπαθείς στις Σέρρες

Τραγική χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την υποστελέχωση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Σερρών.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι στη μονάδα χημειοθεραπείας ένας επικουρικός ιατρός εξυπηρετεί 3.000 καρκινοπαθείς. Αναφέρεται, επίσης, στην έλλειψη ουρολόγων που οδήγησε στην αναστολή των χειρουργείων, στη λίστα αναμονής 1 έτους στο Οφθαλμολογικό και στο γεγονός ότι από 1 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει, δεν θα υπάρχουν χρήματα να αγορασθούν φίλτρα και δεν θα εξυπηρετούνται οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς.

Προαναγγέλλει, ακόμη, την πραγματοποίηση μεγάλης πορείας «σωτηρίας της δημόσιας υγείας», στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών εξυπηρετεί 200.000 κατοίκους και πρόσφυγες, μετανάστες. Οι εξετασθέντες κατ’ έτος στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα απογευματινά και τα επείγοντα είναι 200.000. 100.000 κατ’ έτος ασθενείς εξετάζονται στα επείγοντα.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου και το Σωματείο Εργαζομένων προειδοποιούν ότι το Νοσοκομείο Σερρών κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του από τις τραγικές ελλείψεις γιατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων και λήξη των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών.

Μέσα στο έτος 2019 θα φύγουν άλλοι 20 γιατροί. 10 γιατροί με συνταξιοδότηση και άλλοι 10 επικουρικοί που λήγουν οι συμβάσεις. Η κατάσταση θα είναι άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Οι Αναισθησιολόγοι είναι 4 και δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Αξονικός: Φεύγουν 2 γιατροί και απομένουν 2. Τραγική η κατάσταση.

Παιδιατρική: απολύεται 1 επικουρικός και απομένουν μόνο 3. Τρεις παιδίατροι που δεν επαρκούν.

Ουρολογική 20 κλινών: φεύγουν 2 γιατροί και απομένουν 2. Σταμάτησαν τα χειρουργεία.

Χειρουργική: φεύγουν 2 γιατροί και απομένουν 4

Πνευμονολογική: φεύγει 1 γιατρός και απομένουν 4

Νευρολογική 20 κλινών: φεύγουν 2 γιατροί απομένουν 2. Τραγική κατάσταση για τους ασθενείς με αποτέλεσμα να κλείσει το ιατρείο άνοιας που εξετάζει 300 ασθενείς.

ΩΡΛ: φεύγουν 2 γιατροί απομένουν 2. Η κλινική κινδυνεύει να αναστείλει λειτουργίας.

Καρδιολογική: Περισσότερο από ένα χρόνο δουλεύει με 5 γιατρούς που δεν επαρκούν.

Παθολογική: Για τις δύο παθολογικές κλινικές απέμειναν 8 παθολόγοι.

Οφθαλμολογική: φεύγουν 2 γιατροί και απομένουν 2. Οι αναμονές για χειρουργείο είναι ένας χρόνος.

Ακτινολογικό: Λειτουργεί μόνο με 3 γιατρούς

ΜΕΘ: Λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων κάνουν μεγάλο αριθμό εφημεριών για να καλύπτουν τις ανάγκες διακομιδής διασωληνωμένων ασθενών.

Αιμοδοσία: Υπάρχει μόνο ένας γιατρός.

Παθολογικοανατομικό: Ένας γιατρός. Υπάρχει μεγάλη αναμονή στην έκδοση αποτελεσμάτων.

Μ.Τ.Ν.: Έφυγε ένας και έμειναν 2 Νεφρολόγοι (ένας σε προσωποπαγή). Δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Ψυχιατρική Κλινική: 3 γιατροί. Δυσμενείς οι συνθήκες εργασίας

Μονάδα χημειοθεραπείας: 1 επικουρικός Ιατρός εξυπηρετεί 3.000 ασθενείς. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Ταλαιπωρούνται οι καρκινοπαθείς.

Ορθοπεδική Κλινική: Φεύγουν 2 γιατροί επικουρικοί και απομένουν 3.

Τραγική είναι η υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Εάν δεν λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση από Οκτώβριο δεν θα λειτουργεί η Μ.Τ.Ν. επειδή δεν θα υπάρχουν χρήματα να προμηθευτεί φίλτρα, όπως επίσης δεν θα μπορεί να καλύψει και άλλα λειτουργικά έξοδα (χειρουργικό, υγειονομικό υλικό κλπ.).

Την Παρασκευή 6/9/2019 εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει στη Θεσσαλονίκη μεγάλη πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Θα εκκινήσει 8πμ από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

Πηγή: eproodos.gr