Βραζιλία: Περιορισμένες οι ελπίδες να σβήσουν οι πυρκαγιές από τις βροχοπτώσεις

Οι ασθενείς βροχοπτώσεις δεν είναι πιθανό να κατασβέσουν σύντομα τον αριθμό ρεκόρ των πυρκαγιών που μαίνονται στο τμήμα του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βραζιλία, με κάποιες βροχές που θα σημειωθούν ως τις 10 Σεπτεμβρίου να αναμένεται να προσφέρουν περιορισμένη ανακούφιση, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία και δύο ειδικούς.

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου καταστρέφεται από αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών, καθώς ο αριθμός των εστιών φωτιάς στο τμήμα του στη Βραζιλία είχε αυξηθεί κατά 79% ως τις 25 Αυγούστου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαστημικών ερευνών.

Οι πυρκαγιές δεν περιορίζονται στη Βραζιλία, με τουλάχιστον 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους να έχουν καεί στη Βολιβία, κοντά στα σύνορά της με την Παραγουάη και τη Βραζιλία.

Αν και η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως την ανάπτυξη στρατιωτών και στρατιωτικών αεροσκαφών, οι προσπάθειες αυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρότερες πυρκαγιές και να εμποδίσουν να ξεσπάσουν νέες, εκτιμούν οι ειδικοί. Οι μεγάλες πυρκαγιές μπορούν να κατασβεστούν μόνο με τις βροχοπτώσεις.

Συνήθως η εποχή των βροχοπτώσεων στον Αμαζόνιο ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ χρειάζονται εβδομάδες μέχρις ότου σημειωθούν μεγάλες καταιγίδες.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο, για τις επόμενες 15 ημέρες βροχές θα σημειωθούν εκεί που χρειάζονται λιγότερο, δηλώνει η Μαρία Σίλβα Ντίας, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Περιορισμένες βροχοπτώσεις αναμένονται στις περιοχές του Αμαζονίου όπου μαίνονται οι μεγαλύτερες πυρκαγιές.

Αλλά ακόμη και στις περιοχές που θα σημειωθούν περισσότερες βροχοπτώσεις, θα υπάρξουν μόνο μεμονωμένες καταιγίδες, σημειώνουν οι ειδικοί.

«Σε κάποιες περιοχές σίγουρα θα σβήσουν κάποιες πυρκαγιές, όμως αυτές είναι μεμονωμένες περιοχές», επισημαίνει η Ντίας. «Όλη η περιοχή χρειάζεται πιο τακτικές βροχοπτώσεις και αυτό θα συμβεί αργότερα, περίπου τον Οκτώβριο», προσθέτει.

Η ίδια εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20 χιλιοστά βροχής σε διάστημα μίας με δύο ωρών για να κατασβεστεί μια δασική πυρκαγιά, και περισσότερα για μια πιο εκτεταμένη.

Οι προβλέψεις για βροχοπτώσεις τις επόμενες 15 ημέρες είναι ίδιες ή κάτω του μέσου όρου σε σχέση με την ίδια περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το Climatempo.

Μάλιστα ο ανατολικός Αμαζόνιος θα παραμείνει στεγνός τις επόμενες 15 ημέρες, με λίγες ή καθόλου βροχοπτώσεις σε περιοχές των πολιτειών Μάτο Γκρόσο, Πάρα και Τοκαντίνς, όπου οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατά 54% έως 161% σε σχέση με πέρυσι.

Εξάλλου η Ντίας σημειώνει ότι η εποχή της ξηρασίας, που διαφέρει σε κάθε περιοχή του Αμαζονίου, αλλά διαρκεί ως τον Σεπτέμβριο, ήταν ιδιαίτερα ξηρή φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ