Βρετανία: Μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου

Δεκάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, έχουν προγραμματιστεί σήμερα στη Βρετανία κατά της απόφασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, στην τελική ευθεία πριν από το Brexit, την οποία καταγγέλλουν ως “πραξικόπημα”.

Από το Λονδίνο έως το Αμπερντίν στη Σκωτία, το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία και το Σουόνσι στην Ουαλία, έχουν προγραμματιστεί περίπου 30 συγκεντρώσεις υπό το σύνθημα “Σταματήστε το πραξικόπημα” και “Προασπίστε τη δημοκρατία”, μετά το προσκλητήριο της οργάνωσης “Μια Άλλη Ευρώπη είναι Εφικτή” που αντιτίθεται στο Brexit.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει το μεσημέρι στη βρετανική πρωτεύουσα, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η απόφαση του συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα.

Ο στόχος των διαδηλώσεων είναι να “αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα”, δήλωσε ο Μάικλ Τσέσουμ, μιλώντας εκ μέρους των διοργανωτών. Είπε ότι προσδοκά τη συμμετοχή “εκατοντάδων χιλιάδων” πολιτών.

Το κίνημα Momentum, η αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε επίσης στην “κατάληψη γεφυρών και στον αποκλεισμό δρόμων”.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, αφού λάβει τη συγκατάθεση της βασίλισσας και το κάνει κατά παράδοση κατά τη διάρκεια των συνεδρίων των πολιτικών κομμάτων τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ