Εύκολα ο ΠΑΟΚ, νίκησε 2-1 τον Παναιτωλικό στην Τούμπα

Με γκολ των Σφιντέρσκι (27’) – Μίσιτς (76’), ο ΠΑΟΚ μπήκε με το … δεξί στο νέο πρωτάθλημα επικρατώντας στη σχεδόν γεμάτη Τούμπα του Παναιτωλικού 2-1. Για τους Αγρινιώτες μείωσε o Ντάλτσιο στο 90’.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Αμπέλ Φερέιρα για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις διαδοχικούς αγώνες προέβη σε αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Στο 4-4-2 θέση πήραν οι Ντόουγκλας, Λημνιός, Σφιντέρσκι αντί των Ελ Καντουρί, Ζαμπά, Άκπομ σε μια προσπάθεια του Πορτογάλου τεχνικού να φρεσκάρει την ομάδα του και να δώσει ανάσες σε ποδοσφαιριστές εν όψει του δεύτερου αγώνα με τη Σλόβαν Μπρατισλάβα για τα πλέι οφ του Europa League. Σαφής οδηγίες για πίεση σε όλο το γήπεδο εξ αρχής, απόλυτη κυριαρχία στο χώρο του κέντρου και ταχύτατη ανάπτυξη με κύρια επιλογή τις πτέρυγες.

Ο Λουίς Κάστρο περίμενε πως η ομάδα του θα δεχτεί πίεση, ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του «καθαρό» μυαλό και συγκέντρωση, όμως η πράξη αποδείχτηκε διαφορετική. Κι αυτό γιατί η ομάδα του δεν μπόρεσε να φανεί ψύχραιμη, να κρατήσει μπάλα και να βγει στην αντεπίθεση. Είχε εξ αρχής πρόβλημα στην άμυνα με τις βοήθειες στους ακραίους αμυντικούς και τις αποστάσεις στις γραμμές.

Καθολική κυριαρχία

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στον αγώνα να μην επιτρέψει περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλό του. Στη – σχεδόν – γεμάτη Τούμπα έδειξε εξ αρχής τις διαθέσεις του πιέζοντας πολύ ψηλά, βγάζοντας ενέργεια και πάθος. Ήταν κινητικότατος, διέθετε συνοχή κι έφτανε με ευκολία στις παρυφές της αντίπαλης περιοχής τροφοδοτόντας με γεμίσματα το κέντρο της όπου καραδοκούσαν κυρίως ο Σφιντέρσκι και κατά δεύτερο λόγο ο Πέλκας.

Κάτι που φάνηκε από το πρώτο κιόλας λεπτό όταν ο Λημνιός έβγαλε τη σέντρα από δεξιά κι ο Κνετ έδωξε με γροθιές προ του Σφιντέρσκι που είχε κάνει κίνηση για την κεφαλιά. Στο 5’ ο Μπίσεσβαρ έβγαλε τη Λόμπα, ο Πέλκας έπιασε το ανάποδο ψαλίδι στέλνοντας την μπάλα πάνω στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Η … πολιορκία της περιοχής του Παναιτωλικού δεν είχε τελειωμό και μόλις στο 7’ ο Κρέσπο έπιασε την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα λίγο έξω από τη δεξιά δοκό του Κνοτ.

Στο 17’ ήρθε η … υποψία καλής στιγμής των φιλοξενούμενων με τον Ντάλτσιο να κατεβάζει υποδειγματικά την μπάλα εντός περιοχής αλλά τον Γιαννούλη να τον προλαβαίνει πριν εκτελέσει. Κι η λύση για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 26’ με τον Γιαννούλη να «σερβίρει» από αριστερά και τον Σφιντέρσκι με καρφωτή κεφαλιά ν’ ανοίγει το σκορ. Τέσσερα λεπτά μετά ο Πολωνός είχε την ευκαιρία να ζευγαρώσει τα τέρματά του όμως αυτήν τη φορά έστειλε την μπάλα άουτ.

Η πρώτη καλή στιγμή για τον Παναιτωλικό ήρθε στο 35’ με τον Φυτόπουλο να σουτάρει εκτός περιοχής και την μπάλα να περνάει λίγο πάνω από την εστία. Στο 37’ ο Σανιά τροφοδότησε τον Μπαϊροβιτς που πλάσαρε άουτ πάνω στην κίνηση. Στο 44’ εξαιρετκή συνεργασία Μάτος – Λημνιού έβγαλε τον Πέλκα σε πλεονεκτική θέση όμως το πλασέ του τελευταίου πέρασε άουτ.

Έφτασε στο στόχο του με κενά «αέρος»

Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου επιφύλασσε μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα σε σχέση με το αντίστοιχο του πρώτου. Με τον Λουίς Κάστρο ν’ αντικαθιστά τον Φυτόπουλο με τον Μπιάι, ο Παναιτωλικός εκμεταλλεύτηκε το νωθρό ξεκίνημα των γηπεδούχων, απέκτησε πρωτοβουλία κινήσεων κι έδειχνε να ελέγχει αυτός τον αγώνα. Ένας – μάλλον – εφησυχασμός – που έδωσε τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να απειλήσουμε με κεφαλιά του Μπαϊροβιτς στο 58’.

Η εικόνα της ομάδας του, που είχε απωλέσει τον έλεγχο του κέντρου δεν άρεσε καθόλου στον κ. Φερέιρα με συνέπεια να αποσύρει τον Μπίσεσβαρ (σ.σ. εν όψει και του αγώνα της Πέμπτης) περνώντας στη θέση του τον Μίσιτς. Εσωτερικά ο Πέλκας πέρασε στη θέση του Ολλανδού κι ο Κροάτης τοποθετήθηκε στον άξονα, ελαφρώς πιο πίσω σε σχέση με τον προκάτοχό του. Εντούτοις ήταν αυτός που έμελλε να κάνει και τη διαφορά. Το πρώτο δείγμα γραφής αυτής της κίνησης ήρθε στο 63’ με τον Μίσιτς να κινείται από δεξιά, να βγάζει την παράλληλη σέντρα αλλά οι Πέλκας Σφιντέρσκι δεν πρόλαβαν να βάλουν την προβολή.

Στο 66’ ο Άκπομ μπήκε αντί του Σφιντέρσκι την ίδια στιγμή που ο Ρόμαν έδινε τη θέση του στον Ντουάρτε. Δυο λεπτά μετά ο Ντάλτσιο απείλησε με μακρινό σουτ που πέρασε άουτ. Ήταν θαρρείς και ο ΠΑΟΚ περίμενε τη διακοπή για να δροσιστούν οι παίκτες προκειμένου να πάρει … μπροστά. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Μίσιτς «χτύπησε» με τον ίδιο τρόπο μόνον που αυτήν τη φορά δεν περίμενε τη βοήθεια κανενός. Με σέντρα σουτ έστειλε την μπάλα στο αριστερό «παραθυράκι» του Κνετ για το 2-0 «σφραγίζοντας» τη μοίρα του αγώνα υπέρ της ομάδας του.

Ο κ. Κάστρο ολοκλήρωσε τις αλλαγές του με τον Τσιγγάρα αντί του Λουσέρο, ενώ τον μιμήθηκε και ο κ. Φερέιρα με τον Ζαμπά αντί του Πέλκα. Στο 77’ και πάλι ο Μπαϊροβιτς πλάσαρε ανενόχλητος εντός περιοχής στην καλύτερη στιγμή του αγώνα για την ομάδα του! Ο ΠΑΟΚ είχε ανακτήσει τον έλεγχο κι οι μόνες απειλές που δεχόταν ήταν σε συνθήκες αντεπίθεσης. Σε μια από αυτές στο 83’ το σουτ του Ντουάρτε έφυγε άουτ ενώ με τη συμπλήρωση της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης ο Ντάλτσιο με ατομική, επίμονη ενέργεια μπήκε στην περιοχή πλάσαρε διαγώνια τον Πασχαλάκη διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Διαιτητής

Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)

Βοηθοί

Τρύφωνας Πετρόπουλος (Αρκαδίας)

Κωνσταντίνος Ψαρρής (Ζακύνθου)

Τέταρτος Δημήτριος Καραντώνης (Ημαθίας)

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΠΑΟΚ (Αμπ. Φερέιρα) (4-4-2): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Λημνιός, Εσίτι, Ντόουγκλας, Μπίσεσβαρ (61’ Μίσιτς), Πέλκας (σ.σ. αρχηγός) (79’ Ζαμπά), Σφιντέρσκι (67’ Άκπομ).

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Λ. Κάστρο) (4-2-3-1): Νετ, Λιάβας, Γιοβάνοβιτς, Μαλής, Σανιά, Λουσέρο (75’ Τσιγγάρας), Ντάλτσιο, Ρόμαν (68’ Ντουάρτε), Φυτόπουλος (46’ Ντάλτσιο), Ντίαζ (σ.σ. αρχηγός), Μπαϊροβιτς.

Πηγή: novasports.gr