Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανάφερε για τη νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία μίλησε χθες στον ΟΗΕ, γράφοντας στο Twitter ότι είχε τον «αέρα ενός πολύ ευτυχισμένου νέου κοριτσιού».
Η νεαρή 16χρονη Σουηδή, αγαπημένο παιδί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που για κάποιους έχει γίνει το σύμβολο της εξέγερσης των νέων εναντίον της αδράνειας απέναντι στην “κλιματική απορρύθμιση”, αποδοκίμασε χθες τους διεθνείς ηγέτες σε μια παθιασμένη ομιλία, κατηγορώντας τους ότι της «έκλεψαν τα όνειρα και την παιδική της ηλικία» με μια φωνή γεμάτη θυμό και συγκρατημένα δάκρυα.
«Έχει τον αέρα ενός πολύ ευτυχισμένου νέου κοριτσιού που προσβλέπει σε ένα λαμπρό και θαυμάσιο μέλλον. Τόσο ωραία να τη βλέπεις», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το τουίτ ανέβηκε πάνω από ένα βίντεο της ομιλίας της Γκρέτα Τούνμπεργκ στην οποία λέει: «ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».
Το τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ “σκανδάλισε” πολλούς χρήστες του διαδικτύου προκαλώντας 16.000 απαντήσεις μέσα σε τρεις ώρες.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται σε μια αθώα νεαρή γυναίκα, είναι εντελώς αποκρουστικό», έγραψε κάποιος ανάμεσά τους. Όμως και πολλοί άλλοι συμφώνησαν πλήρως με τον Αμερικανό πρόεδρο, κατηγορώντας τη νεαρή ακτιβίστρια, που πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, ότι έχει υποστεί «πλύση εγκεφάλου».
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Ντόναλντ Τραμπ διασταυρώθηκαν για λίγο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια απροσδόκητη εμφάνιση μερικών λεπτών. Ένα βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή δείχνοντας τη νεαρή κοπέλα να ρίχνει ένα δολοφονικό βλέμμα στον Ντόναλντ Τραμπ.
Στο μεταξύ, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως η μήνυση που κατέθεσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ εναντίον της Γαλλίας δεν είναι «ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος» να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή και πως «οι πολύ ριζοσπαστικές θέσεις» είναι «από τη φύση τους εναντίον των κοινωνιών μας».
«Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος» αντίδρασης, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Γάλλος πρόεδρος, από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Σουηδή έφηβη ζήτησε χθες βράδυ, εξ ονόματος χιλιάδων νέων που την ακολουθούν, λογοδοσία από τους παγκόσμιους ηγέτες, τους οποίους κατηγορεί για «προδοσία» στα θέματα της… απορρύθμισης του κλίματος.
Μαζί με άλλους δεκαπέντε νέους, κατέθεσε μια άνευ προηγουμένου μήνυση ενώπιον της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε βάρος πέντε χωρών, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Τουρκίας, αλλά και της Γερμανίας και της Γαλλίας.
«Όλες οι κινητοποιήσεις της νεολαίας μας ή των λιγότερο νέων είναι χρήσιμες. Αλλά πρέπει να επικεντρωθούν τώρα σε εκείνους που απέχουν περισσότερο από τα αιτήματά τους, εκείνους που προσπαθούν να εμποδίσουν. Δεν έχω την αίσθηση ότι η γαλλική κυβέρνηση ή η γερμανική κυβέρνηση, σήμερα, εμποδίζουν», είπε ο Μακρόν.
«Όταν βλέπω ότι θα σταματήσουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων μας με άνθρακα, ότι σταματάμε την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ότι κινούμαστε, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «οι πολύ ριζοσπαστικές θέσεις είναι από τη φύση τους εναντίον των κοινωνιών μας».
«Δεν είμαι σίγουρη ότι κάποιος κινητοποιείται με την απελπισία, σχεδόν με το μίσος, στρέφοντας τους μεν εναντίον των δε», προειδοποίησε επίσης στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπρουν Πουαρσόν.
«Βεβαίως» η Γκρέτα Τούνμπεργκ το παρακάνει, εκτίμησε ακόμη ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου BFMTV.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ