Μεταναστευτικό και Κυπριακό κύρια θέματα στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τα κρίσιμα θέματα από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών στην οποία μετείχαν και οι αντιπροσωπείες διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές ήταν “σε καλό κλίμα με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών”. “Χαίρομαι που σας συναντώ με την καινούργια μου ιδιότητα”, είπε ο πρωθυπουργός στον Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη τους χειραψία μπροστά στις κάμερες.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό και η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές “εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου”.

Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.

Από την τουρκική πλευρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Αμύνης Χουλουσί Ακάρ και Οικονομίας -και γαμπρός του προέδρου- Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ