Δωρεά σπάνιου φυτικού απολιθώματος από την Ανταρκτική στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υποδέχθηκε σήμερα ένα νέο σημαντικό τμήμα απολιθωμένου δένδρου που προέρχεται από την Ανταρκτική, το οποίο δωρίθηκε από το Μυτιληνιό Γεώργιο Καζαντζή, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αυστραλία.

«Πρόκειται για ένα σπάνιο τμήμα απολιθωμένου κορμού δένδρου το οποίο βρέθηκε στην Ανταρκτική, στην περιοχή Mt Brooke των Quartermain Mountains, στην Vicroria Land στο μεγάλο πλατό της Ανταρκτικής από τον Dr Howard Brady το 1979» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου του Μουσείου Νίκος Ζούρος και συνεχίζει: «Το συγκεκριμένο εύρημα αποδεικνύει την ύπαρξη ενός πλούσιου δάσους στην Ανταρκτική κατά τη διάρκεια του Περμίου, περίπου πριν 265 εκατομμύρια έτη και προσδιορίζει τις παλαιοκλιματικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου. Παράλληλα η εύρεση του συγκεκριμένου απολιθώματος αποτελεί άλλη μια απόδειξη της μετακίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών της γης και μας δίνει πληροφορίες για το παλαιοπεριβάλλον της εποχής. Η εύρεση του συγκεκριμένου απολιθώματος αποδεικνύει ότι η Ανταρκτική η οποία σήμερα καλύπτεται πλήρως από πάγους κατά τη διάρκεια του Περμίου βρισκόταν σε άλλο γεωγραφικό πλάτος που επέτρεπε την ανάπτυξη ενός πλούσιου δάσους».

Το συγκεκριμένο εύρημα σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα εκτεθεί σύντομα σε ειδική προθήκη στο Μουσείο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να γνωρίσουν από κοντά τη βλάστησης της Ανταρκτικής. Το εύρημα αυτό θα ενταχθεί στην εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η οποία περιλαμβάνει την παρουσίαση αντιπροσωπευτικών φυτικών απολιθωμάτων από όλο τον κόσμο και παρουσιάζει την εξέλιξη της ζωής στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών.

Με την ίδια ανακοίνωση το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ευχαριστεί θερμά τον Γεώργιο Καζαντζή για τη δωρεά του απολιθώματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ