Εξωπραγματικές αμοιβές σε μεγαλοστελέχη της Thomas Cook την ώρα που κατέρρεε

Ενώ η κατάρρευση του γραφείου ταξιδίων της Thomas Cook έχει προκαλέσει οικονομικό “τσουνάμι”, ιδίως σε χώρες της Μεσογείου κι ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επιστροφή χιλιάδων αποκλεισμένων παραθεριστών-πελατών της, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο, μεγάλη έκπληξη -σχεδόν αποστροφή-προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους εξωπραγματικούς μισθούς που ελάμβαναν μεγάλα στελέχη της, την ώρα μάλιστα που η πρωτοπόρος στον τομέα της επιχείρηση αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Οι Αρχές που ερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης της Thomas Cook, η οποία κήρυξε πτώχευση για χρέη 1,7 δισ. στερλινών, έφεραν στο φώς πως ο εκτελεστικός διευθυντής της, ο Ελβετός Πέτερ Φρανκχάουζερ, από το 2014 που ανέλαβε πληρώθηκε 8,3 εκατ. στερλίνες, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος απόδοσης 2,9 εκατ. λιρών το 2015, που προστέθηκε στον μισθό του 1,3 εκατ. συν επιδόματα.

Όταν το 2014 ανέλαβε ο Φρανκχάουζερ, η εταιρεία ήδη διένυε μία περίοδο δυστοκίας κι ο Ελβετός διευθυντής αρχικά κατόρθωσε εν μέρει να την ανασχέσει και να φέρει κάποια μερικά κέρδη. Όπως όμως υπενθυμίζουν κάποιοι κύκλοι στην εταιρεία, τα επόμενα δύσκολα χρόνια συνέχισε να λαμβάνει παχυλές αμοιβές: 1,2 εκατ. λίρες το 2016, 1,8 εκατ. το 2017, 1,02 εκατ. το 2018.

Και δεν ήταν μόνο αυτός. Οι επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών Michael Healy και Bill Scott έχουν εισπράξει μαζί περίπου επτά εκατομμύρια λίρες από το 2014.

Το ίδιο διάστημα καταβλήθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια λίρες σε διευθυντές, όπως τον Βέλγο Frank Meysman, ο οποίος έγινε πλουσιότερος κατά 1,6 εκατομμύρια λίρες.