Σε ρυθμούς ΔΕΘ: Σε αστυνομικό κλοιό η Θεσσαλονίκη – «Μπαράζ» διαδηλώσεων

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας για τη φετινή ΔΕΘ. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό τα κτήρια που τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη.

Η αστυνομία επιστρατεύει περίπου 3.300 αστυνομικούς, ενώ θα μεταβούν εκτάκτως από την Αθήνα άλλες 11 διμοιρίες, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Θα μεταβούν 6 διμοιρίες των ΜΑΤ και πέντε των Υ.ΜΕ.Τ. Σύμφωνα με το lawandorder.gr, κατά τη διάρκεια της παραμονής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι σε ταράτσες κτιρίων, ενώ τις συγκεντρώσεις θα επιτηρεί από αέρος ελικόπτερο της αστυνομίας. Παράλληλα θα υπάρχουν περιπολίες 48 ώρες πριν την έναρξη της ΔΕΘ, ενώ θα υπάρχει και ένα δίκτυο συλλογής πληροφοριών για την αποτροπή τυχόν επιθέσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάλεσε τα μέλη του να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, από το μεσημέρι του Σαββάτου. Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί αρκετές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το seleo.gr.

Το απόγευμα της Παρασκευής στις 18:00 στον Λευκό Πύργο θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία οι ένστολοι. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

-Φυλλάδια με τα οποία θα γνωστοποιούν την εναντίωσή τους στην παραχώρηση της Εγνατίας οδού, θα διανείμουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας στα διόδια των Μαλγάρων, το Σάββατο, κατά τις ώρες 8-9.30 το πρωί.Έτσι, κατά την ημέρα εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Παράλληλα, με τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού, ενημερώνουν ότι θα δώσουν δυναμικό “παρών” στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσαλονίκης, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 18.00, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, με κεντρικό σύνθημα “Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ζωή και όχι επιβίωση”.

– Συλλαλητήριο στις 18:00 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου, που διοργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

– Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 18:00 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

– Συλλαλητήριο των «μακεδονομάχων» στις 18:00 στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

– Συλλαλητήριο αντιεξουσιαστών στις 18:00 στην Καμάρα.

Κάλεσμα του Ρουβίκωνα για συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη.Το σχετικό κάλεσμα απευθύνεται μέσω γνωστής ιστοσελίδας του αναρχικού χώρου.

Έκκληση προς την εργατική τάξη «να μην κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην επίθεση για το τσάκισμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεών της, αλλά να συνταχθεί και να διεκδικήσει μαζί με το ΠΑΜΕ», απηύθυναν συνδικαλιστικά του στελέχη, σε σύσκεψη σωματείων του, η οποία πραγματοποιήθηκε, απόψε, σε αίθουσα του ΕΚΘ, ενόψει του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη φετινή ΔΕΘ, το Σάββατο.

Ο κεντρικός εισηγητής, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Κουτσουράς, παρέπεμψε στην πρόσφατη «συνάντηση Μητσοτάκη, με τον ΣΕΒ, το ΣΕΤΕ και τους άλλους εργοδοτικούς φορείς και μαζί με αυτούς τον Παναγόπουλο με την παρέα του», λέγοντας ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τέθηκε εκεί από τους βιομηχάνους της Β. Ελλάδας, «πρόταση ξανά, για τη νομοθέτηση ειδικών οικονομικών ζωνών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα». Κατηγόρησε την ηγεσία της ΓΣΕΕ, ότι «όχι μόνο δεν υπερασπίστηκαν τα κοινωνικοασφαλισιτκά δικαιώματα», αλλά «έφτασαν στο σημείο να πρωτοστατούν στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης» και υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΘ. «Εκεί βρισκόταν, όπως είπαμε και ο Παναγόπουλος. Είδατε να πει τίποτα;» είπε ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.

Ο κ. Κουτσουράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από τον «απεργοκτόνο» νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, «ξεκίνησε με φόρα την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα». Τάχθηκε κατά του νέου συνδικαλιστικού νόμου, που θα αντικαταστήσει τον ν.1264, επειδή όπως είπε, «θα καταργήσει στην ουσία καταστατικά σωματείων». Επίσης, τάχθηκε ενάντια στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στο ηλεκτρονικό μητρώο, λέγοντας ότι «θα ενισχύουν την αποξένωση των εργαζομένων από τα συνδικάτα».«Τέτοιες μεθοδεύσεις όμως, πραγματικό στόχο έχουν να περιορίσουν τη φυσική παρουσία των συνδικαλιστών στο χώρο δουλειάς για ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους» είπε ο κ. Κουτσουράς και συνέχισε: «Το πρώτο βήμα που πρέπει άμεσα να κάνουμε, είναι το εξής : Κάθε κλαδικό και επιχειρησιακό σωματείο να πάρει απόφαση άμεσης απεργιακής απάντησης, όποτε η κυβέρνηση τολμήσει και φέρει αυτές τις τροπολογίες».«Η πάλη για την υπεράσπιση της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας, η πάλη για σύγχρονους όρους δουλειάς, αμοιβής, ασφάλισης και συνολικά της ζωής μας, δεν μπορεί να ξεχωριστεί από τον αγώνα για να ανασυντάξουμε το κίνημά μας» πρόσθεσε ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.