Συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα για την κλιματική αλλαγή

Στην πορεία κατά της κλιματικής κρίσης σήμερα στις 16:00 στο Σύνταγμα θα συμμετέχουν και οι 35 οργανώσεις της «Συμμαχίας για το Κλίμα», όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως η «Συμμαχία για το Κλίμα» έχει ως κεντρικό σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις: Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S, Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ), Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Συγκλίσεις, Actionaid, Ecoeleusis, Core Flower, Greenpeace, HIGGS, IFOAM AgriBioMediterraneo, MEDASSET, NO OIL Θεσπρωτίας, SCI-Hellas – Κίνηση Εθελοντών, SOS Epirus – Δίκτυο πολιτών ενάντια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, World Human Forum και WWF Ελλάς.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση: 

Οι 35 οργανώσεις της «Συμμαχίας για το Κλίμα», ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των μαθητριών/ών «Fridays For Future Greece» σε πορεία κατά της κλιματικής κρίσης  στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 16:00 μμ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, και σε άλλες περιοχές της χώρας(2), θα συμμετέχουμε μαζικά για να στηρίξουμε ουσιαστικά το παγκόσμιο κίνημα μαθητριών/ών. Καλούμε όλους τους πολίτες, τις πρωτοβουλίες και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στη γενική κινητοποίηση της Παρασκευής και να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των μαθητών που καλούν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για να παραμείνει η θερμοκρασία του πλανήτη στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5°C.
Το αίτημα των μαθητριών/ών είναι σαφές: «Έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικο-οικονομικό μας σύστημα να εξελιχθεί ήδη με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και οδήγησε τον πλανήτη στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος για δράση. Θα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός. Οι κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με την απαραίτητη σοβαρότητα και την αφοσίωση που αρμόζει.  Ήρθε η ώρα να τους καθοδηγήσουμε εμείς, να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας!».

Οι 35 οργανώσεις της Συμμαχίας για το Κλίμα υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την εξαγγελία του πρωθυπουργού, στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική δράση, για απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2028 και την πρόταση της Ελλάδας για την πολιτιστική κληρονομιά που κατατέθηκε στον ΟΗΕ. Τον καλούμε να μείνει συνεπής στα λόγια του και να προχωρήσει ταυτόχρονα σε μία γενναία αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, σε ριζική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εν γένει στην κατεύθυνση της οριστικής απανθρακοποίησης της χώρας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι το σχέδιο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και η εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων, δεν συμβαδίζουν με την παραχώρηση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας έκτασης σε Ιόνιο και Κρήτη σε πετρελαϊκούς κολοσσούς και την πρόθεση επιδότησης εξορύξεων με χρήματα του Ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ακύρωση συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε όλη τη χώρα με στόχο την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της για εμάς και το φυσικό περιβάλλον.
Την προηγούμενη Παρασκευή μαθήτριες και μαθητές που ξεπέρασαν τους 2000 σε αριθμό γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας με τα συνθήματα τους και πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη μαθητική πορεία κατά της κλιματικής κρίσης στην ιστορία της χώρας. Αν και ο ακριβής αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν στην παγκόσμια κινητοποίηση είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, το κίνημα των μαθητικών απεργιών, που ξεκίνησε έναν χρόνο πριν περίπου, υπολογίζεται ότι κινητοποίησε περισσότερα από 4 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Η μαθητική απεργία ήταν πραγματικά παγκόσμια και πολύ καλά σχεδιασμένη παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά οργανώθηκε από μαθήτριες/ές χωρίς προηγούμενη εμπειρία και υποστήριξη.

Αυτή την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου στις 16:00μμ (και όχι στις 12 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) το μεσημέρι στο Σύνταγμα στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητριών/ών ως γονείς, αδέρφια, φίλες/οι και συμπολίτες, και συμμετέχουμε δυναμικά και μαζικά στην πορεία κατα της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. “Δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα από την πράξη”. Σε περιμένουμε.

Κινητοποιήσεις στην Ελλάδα για το Κλίμα στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 :

Θεσσαλονίκη
Αλεξανδρούπολη
Βέροια
Πάτρα
Αμφιλοχία
Άστρος
Ηράκλειο Κρήτης
Κέρκυρα
Ρέθυμνο
Χανιά

Πηγή: skai.gr