Γ. Στόλτενμπεργκ: Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

«Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας. Πάντα χαίρομαι όταν έρχομαι στην Αθήνα που είναι αφοσιωμένος εταίρος για δεκαετίες», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν για την απόκριση της συμμαχίας στο προσφυγικό στο οποίο η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του ζητήματος.

Είπε ότι «συνεργαζόμαστε για να αποκοπούν τα ρεύματα των παράνομων μεταναστών» ενώ μετά από σχετική ερώτηση κάλεσε τις άλλες χώρες μέλη να συμβάλλουν με περισσότερα πλοία, κάτι που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση και «οι δράσεις να είναι μετρημένες, αναλογικές και να αποφευχθεί περισσότερος ανθρώπινος πόνος».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην συνεργασία όλων των μελών της συμμαχίας για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού, του ISIS. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία. Πρέπει να καταπολεμήσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα. Στόχος είναι η αποκατάσταση σταθερότητας σε αυτές τις περιοχές», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «όσα συμβαίνουν ενισχύουν την υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για πολιτική λύση στις διαφωνίες που αφορούν την Κύπρο».

Και συνέχισε: «Εμείς περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση απέναντι στα διεθνή ζητήματα. Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί για αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ