Μ. Πομπέο: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

“Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας”, “με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας ότι σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή.

Εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι “με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων”.

Παράλληλα τόνισε ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενισχύει την Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, αλλά λειτουργεί ως παράγον σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, και σαν τέτοιος παράγον που δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε, αλλά παρά ταύτα υπάρχει και είναι ορατός μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που προβλέπεται αποτελεί και ένα μήνυμα προς οιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή πέρα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας.

Με μεγάλη σαφήνεια στο σημείο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε και το μήνυμα προς την Τουρκία: “Όλοι οφείλουμε και πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων. Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών. Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μία άλλη εποχή και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμεθα τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο”

Μ. Πομπέο: Υπάρχουν όρια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

“Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” τόνισε από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο.

Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τους κινδύνους, καθώς γνωρίζουν τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα, είπε ότι στο πλαίσιο αυτό “δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα, να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων αυτών και να έχουμε μία αποκλιμάκωση και αποτελέσματα αμοιβαία αποδεκτά”. “Υπάρχουν κάποια όρια και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, τόνισε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δραστηριότητες σε διεθνή ύδατα διέπονται από κανόνες και έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες.

Το ίδιο μήνυμα πως η σημερινή είναι μία καινούργια μέρα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, σχέσεις που είναι στο απόγειο τους, εξέπεμψε επίσης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο παίρνοντας τον λόγο από τον Νίκο Δένδια.

Ο κ. Πομπέο διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά θέματα ενέργειας, “για την ευημερία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου”. Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως τον περασμένο διάστημα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κύπρου και του Ισραήλ, που θέλουν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας: “θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο” Και πρόσθεσε: “Και θέλουμε να κάνουμε τη σχέση αυτή πιο μόνιμη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ