Σάμος: Μεγάλο συλλαλητήριο κατά της λαθρομετανάστευσης (Βίντεο)

Παρουσία κόσμου από όλο το νησί πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο για το Μεταναστευτικό, στο οποίο απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Σάμου κ.κ Ευσέβιος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης, ο αντιδήμαρχος δυτικής Σάμου κ. Διακοσταμάτης και ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος.

Η εκκλησία είναι παρούσα στη σύναξη ως οφείλει πράττοντας το αυτονόητο. Οι πρωτοβουλίες της εκκλησίας προς όλους τους αρμόδιους φορείς είναι γνωστές σε όλους. Η παρουσία μας σήμερα έχει πνευματικό χαρακτήρα με σκοπό την ενότητα και τη συνοχή όλων για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Η εκκλησία πάντα βρίσκεται σε πνευματική εγρήγορση. Συμμεριζόμαστε απόλυτα την ανησυχία όλων και γι αυτό είμαι παρών και επιθυμούμε να επανέλθει η γαλήνη και η ηρεμία στο νησί μας το συντομότερο δυνατόν. Γι αυτό αναμένουμε τη συμβολή κάθε αρμοδίου για εκτόνωση και ηρεμία στο νησί μας. Ευχόμαστε γρήγορη διευθέτηση του προβλήματος. Εμείς, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς πάσα κατεύθυνσή», είπε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος.

Την άμεση αποσυμφόρηση της Σάμου, την ενίσχυση δομών υγείας, την αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων κ.α ζήτησε στην ομιλία του ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης.

«Βρίσκομαι εδώ για να διαδηλώσω, για να ενώσω τη φωνή μου με τη δική σας, για να εκφράσω την αγωνία μου, καθώς και των περιφερειακών συμβούλων, για την απαράδεκτη και εκρηκτική κατάσταση που βιώνει η πόλη μας και το νησί μας. Μεταφέρω χαιρετισμό του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που τον διακατέχει η ίδια αγωνία. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, που διαρκώς διογκώνεται. Ελπίζω πως θα εισακουστεί η κραυγή αγωνίας όλων μας και θα συμμετέχω ενεργά όπου χρειάζεται για την επίλυση του προβλήματος. Θα μας ακούσουν είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν”, είπε ο κ. Πανουράκης.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Δυτικής Σάμου, κ. Διακοσταμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο δυτικής Σάμου.

«Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση του δημάρχου δυτικής Σάμου στα δίκαια αιτήματα μας, όλου του νησιού μας. Απαιτούμε το κλείσιμο του ΚΥΤ εδώ και τώρα ευελπιστώντας πως οι κυβερνώντες που έχουν την ευθύνη χειρισμού του Μεταναστευτικού θα ενσκήψουν στο πρόβλημα και το νησί μας θα βρει τους κανονικούς ρυθμούς που αρμόζουν. Η ισχύς εν τη ενώσει. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος αναφέρθηκε στα όσα βιώνει η πόλη της Σάμου και ζήτησε το κλείσιμο του ΚΥΤ και την απόδοσή του στον δήμο, τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, την αποσυμφόρηση του νησιού και την επίσπευση των διαδικασιών.

Στην ομιλία του ο κ. Στάντζος μεταξύ άλλων είπε:

«Σήμερα τολμάμε και απαιτούμε τα αυτονόητα. Επιστροφή στην κανονικότητά μας, απαιτούμε τις ζωές μας πίσω αποφασισμένοι και ενωμένοι διεκδικούμε. Τα μέχρι τώρα γεγονότα μας έχουν στοιχειώσει. Όταν φτάνουμε στο σημείο να κλείνουμε σχολεία υπάρχει αποσταθεροποίηση, και αγωνία. Φοβάμαι πως ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας για να ζήσουμε καταστάσεις που δεν έχουμε φανταστεί. Οι πλάτες της κοινωνικής αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού δεν αντέχουν άλλο φορτίο. Ως δήμαρχος δεσμεύομαι ενώπιών σας πως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν θα τους αφήσουμε να μας ξεχάσουν.

Η εικόνα της πόλης μας έχει χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής πόλης. Η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα έχει δεχτεί πλήγμα και η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει, και η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί. Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό πως σε καθημερινή βάση οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι την απαξίωση της περιουσίας τους, την αδυναμία χρήσης των υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων, τη συνολική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η υγειονομική βόμβα από τα όρια της πόλης έχει μετατεθεί στο κέντρο. Η ανασφάλεια έχει ενταθεί και μετά τη δύση οι μόνοι που κυκλοφορούν είναι οι μετανάστες. Τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς αυξάνονται σε συχνότητα και βαρύτητα. Μιλάμε για τις ζωές μας.

Η εξέλιξη ανθρωπιστικής κρίσης είναι εδώ. Η Σάμος είναι στο μάτι του κυκλώνα και δεν επιτρέπονται ολιγωρίες. Ζητάμε αναλογική κατανομή μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πλέον εθνικό. Γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε σε ένα νησί που έχει επιλεγεί εδώ και χρόνια να γίνει αποθήκη ψυχών. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Χρειάζεται άμεσα ενέργειες εκ νέου. Πρέπει άμεσα να γίνει καθολική εκκένωση του καταυλισμού με μεταφορά στην ενδοχώρα και να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα φύλαξης των συνόρων.

Η λύπη και ο θυμός δεν οδηγούν πουθενά. Σημασία δεν έχει που θα καταλήξεις αλλά πιο πλαίσιο θα διαχειριστείς. Δεν θα αφήσουμε να αποκαλούν τη χειρότερη εκδοχή της Μόριας το νησί που μεγαλώσαμε και δουλέψαμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να καταπατήσεις τις ρίζες μας και την κληρονομιά μας. Είμαστε περήφανοι για αυτό το νησί. Είμαστε όλοι εδώ, μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι. Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία”.

Πηγή: samos24.gr