Έκκληση Μ. Χρυσοχοΐδη στην ΕΕ: Το μεταναστευτικό είναι πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης

Έκκληση προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και ιδιαίτερα του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό» και «έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της Ε.Ε. είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων».

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι γιατροί ή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν. «Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη νέα ελληνική νομοθεσία για την παροχή διεθνούς προστασίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας με «απόλυτο σεβασμό» στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, τόνισε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αποτελεί «πρόβλημα ή διακύβευμα» μόνο των χωρών της πρώτης γραμμής και χαρακτήρισε «ουτοπία» την πεποίθηση κάποιων χωρών ότι κλείνοντας τα σύνορά τους είναι «ασφαλείς» και δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των μεταναστών.

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως δεν είναι ζήτημα «αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα αλλά «κανόνων», που πρέπει να εφαρμόζονται.

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο ιδιαιτέρως «ευαίσθητο», όπως υποστήριξε, θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι έχουν φτάσει τις 4.000 στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, οι συνθήκες που φιλοξενούνται «δεν τιμούν της Ευρώπη» και γι’ αυτό απευθύνθηκε με επιστολή στους ομολόγους του προκειμένου κάθε χώρα να αναλάβει έναν αριθμό εξ’ αυτών. Ωστόσο, όπως είπε, δεν υπήρξε ανταπόκριση «πλην ελαχίστων, μάλλον ενός». «Αυτό δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης, ούτε κανόνων. Είναι ζήτημα πολιτισμού», τόνισε και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να συνδράμουν στην προσπάθεια κινητοποίησης όλων των κυβερνήσεων.

«Μεγάλο ζητούμενο» η ενσωμάτωση των προσφύγων

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι στα νησιά εμβολιάζονται όλα τα παιδιά και ότι όλοι οι αιτούντες ασύλο και αυτοί στους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με θετικό ή αρνητικό τρόπο έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο νέος νόμος περιλαμβάνει υποχρεωτική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των αιτούντων άσυλο.

Για την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, σημείωσε ότι σε όλες τις χώρες η μεταναστευτική πολιτική εντάσσεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, επισήμανε ότι ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή της, καθώς, όπως είπε, ενώ η Τουρκία έχει αναλάβει την υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορά της φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει στάση. Ως εκ τούτου, εξήγησε, είναι αναγκαία η διασφάλιση «των συνθηκών και των προϋποθέσεων» που θα το επιτρέψουν, δηλαδή από τη μια η στήριξη από την Ε.Ε. των προσφύγων που μένουν στην Τουρκία και από την άλλη η προστασία των συνόρων από την Τουρκία.

Απαντώντας σε κριτική κάποιων ευρωβουλευτών ότι η κυβέρνηση δεν άφησε περιθώριο πραγματικής διαβούλευσης προτού ψηφίσει το νέο νόμο για το άσυλο, ο υπουργός σημείωσε ότι σε έξι μέρες, κατατέθηκαν 332 σχόλια, η πλειονότητα των οποίων -και κυρίως οι προτάσεις των διεθνών οργανισμών- έγιναν δεκτά.

Τόνισε επιπλέον ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς με τις σημερινές συνθήκες δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και δεν είναι εφικτή η παροχή προστασίας.

Επιπλέον, σημείωσε, ότι μέχρι το τέλος του έτους στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί στην ενδοχώρα, «σε ασφαλείς δομές, ξενοδοχεία, διαμερίσματα» το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν και οι εκεί εγκαταστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα δίνεται στους ευάλωτους πολίτες, δηλαδή σε οικογένειες με παιδιά.

Κλείνοντας, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι το «μεγάλο ζητούμενο» για την κυβέρνηση είναι η «ένταξη και η ενσωμάτωση» των προσφύγων, δηλαδή η εκπαίδευση των παιδιών και η απασχόληση των γονέων, η διασφάλιση «των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους».

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, με επίκεντρο το σχέδιο μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα, τίθενται στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί η δημιουργία κλειστών κέντρων στα οποία θα οδηγούνται οι αιτούντες άσυλο, των οποίων το αίτημα δεν ικανοποιείται ήδη από τον πρώτο βαθμό, μέχρι να τελεσιδικήσει το αίτημά τους ή να απελαθούν, εφόσον δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας. Για το πού θα τοποθετηθούν αυτά τα κέντρα, οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς, ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις σε περιοχές που έχουν ακουστεί ως υποψήφιες να φιλοξενήσουν κλειστό κέντρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι το σχέδιο είναι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και ότι προωθείται η κατασκευή «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων» ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους.

Σημείωσε ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες που θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα και θα διαμένουν στα κλειστά κέντρα «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια» και ότι οι περιοχές στις οποίες θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες, θα ενισχυθούν με υποδομές, αναδεικνύοντας ως ειλημμένη πολιτική απόφαση την αποσυμφόρηση των νησιών.

Πηγή: naftemporiki.gr