ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Τούμπα

Με σύμμαχο την προϊστορία του πρόσφατου παρελθόντος, μιας και τα τελευταία δύο χρόνια τον έχει νικήσει τέσσερις φορές και χωρίς να δεχτεί γκολ, με 11-0 γκολ, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα (20:00), στο σημαντικότερο ματς της 9ης αγωνιστικής.

Στα υπόλοιπα, η αήττητη στα πέντε τελευταία ματς, Λάρισα, υποδέχεται τον ΟΦΗ (15:00), ο Παναιτωλικός φιλοξενεί τον Αστέρα Τρίπολης στο Αγρίνιο (17:00), ενώ η ΑΕΚ αγωνίζεται στο ΟΑΚΑ (19:30) απέναντι στον… κακό της δαίμονα, τον Ατρόμητο.

Η στατιστική ματιά των σημερινών (3/11) αναμετρήσεων όπως παρουσιάζεται στο επίσημο site της Super League.

ΑΕΛ-ΟΦΗ (AEL FC ARENA 15:00)

Σίγουρα ικανοποιημένοι από την ως τώρα πορεία τους στο πρωτάθλημα, θα πρέπει να θεωρούνται οι δύο από τις πιο πετυχημένες ομάδες της περιφέρειας στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας. Και αν στην ΑΕΛ υπάρχει ικανοποίηση, στον ΟΦΗ μπορεί να διακρίνει κανείς και ενθουσιασμό.

Στη Λάρισα λοιπόν οι δύο ομάδες θα συγκρουστούν μετά από μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων, αλλά και ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο Κύπελλο για την κάθε μια. Η ΑΕΛ έχασε στην Καλαμάτα με 3-0 και ο ΟΦΗ στην Καβάλα με 2-0 και η πρόκρισή τους θα απαιτήσει υπερπροσπάθεια στις αρχές του Δεκέμβρη.

Στο πρωτάθλημα όμως, με τις βασικές ενδεκάδες είναι αλλιώς… Η ΑΕΛ είναι αήττητη στα πέντε τελευταία παιχνίδια, έχοντας κερδίσει τα τρία από αυτά. Και δεν ήταν και η ευκολότερη πεντάδα, αφού είχε μέσα ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη και Ξάνθη. Η ΑΕΛ έχει να χάσει από τις 15 Σεπτέμβρη, 1-0 στη Νέα Σμύρνη τότε, ενώ στην έδρα της, όπου έχει δώσει μόλις τρία παιχνίδια έχει τρία διαφορετικά αποτελέσματα. Έχασε από τον Ολυμπιακό, έσπασε το αήττητο της Ξάνθης και έμεινε στο 0-0 με την ΑΕΚ.
Η ΑΕΛ δείχνει τελευταία να έχει εύκολα το γκολ εκτός έδρας, αφού πέτυχε επτά στα τρία τελευταία ταξίδια της, τρία στον Άρη και από δύο σε Παναιτωλικό και Παναθηναϊκό. Θέλει να αποδείξει ότι το έχει και στο γήπεδό της, αφού τα παιχνίδια που έχει δώσει ως τώρα δεν είναι και αξιόπιστο δείγμα. Έβαλε βέβαια τρία στην Ξάνθη, αλλά έμεινε στο μηδέν με Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Ο ΟΦΗ είναι τέσσερις βαθμούς πάνω από την ΑΕΛ, στηριζόμενος κυρίως στην έδρα του και τα… δεύτερα ημίχρονα. Έχει χάσει τα δύο τελευταία εκτός έδρας από Βόλο και Ολυμπιακό, αλλά η ισοπαλία με Άρη και η νίκη επί του Παναθηναϊκού νωρίτερα παραμένουν σημαντικά αποτελέσματα. Δεν μπορεί κανείς λοιπόν να χαρακτηρίσει από τις δύο τελευταίες ήττες την πορεία του.

Αυτό όμως που τον χαρακτηρίζει είναι η πολύ καλή του επίθεση – μόνο ο ΠΑΟΚ έχει ένα γκολ παραπάνω – και ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι τα περισσότερα γκολ του είναι στο δεύτερο ημίχρονο. Από τα 17 τα 13 έχουν έλθει στο δεύτερο ημίχρονο και 12 από τα 17 στην έδρα του.

Και τα δύο παιχνίδι της περασμένης σεζόν έληξαν χωρίς γκολ. Από το 1988-89 είχαν να φέρουν δύο ισοπαλίες στη σεζόν. Με αυτά τα αποτελέσματα η ΑΕΛ έμεινε αήττητη πάντως στα έξι τελευταία μεταξύ τους. Κέρδισε τα τρία, ενώ άλλα τρία ήταν ισόπαλα.

Ο ΟΦΗ είχε νικήσει για τελευταία φορά τον Μάρτη του 2007, μέσα στη Λάρισα, και είναι η μοναδική του νίκη στα εννέα τελευταία. Ο ΟΦΗ έχει νικήσει στη Λάρισα τρεις φορές στην ιστορία του, όλες σε σημαντικές σεζόν για την ιστορία της ΑΕΛ! Το 1982, που η ΑΕΛ έφτασε για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου, το 1995, τη χρονιά που η ΑΕΛ υποβιβάστηκε μετά από πολλά χρόνια, και το 2007, όταν η ΑΕΛ πήρε το τελευταίο Κύπελλο Ελλάδας! Η νίκη του 1995 ήταν η πιο εντυπωσιακή, με 6-2 (34’ σουτ Χόνι, 84’ σουτ Έμπε – 2’ σουτ Μαχλάς, 22’ σουτ, 31’ σουτ Ρίζνιτς, 44’ σουτ Μίτιτς, 72’ σουτ, 90’ σουτ Μούτας)

Η ιστορία
Νίκες ΑΕΛ: 18
Ισοπαλίες: 14
Νίκες ΟΦΗ: 15
Με γηπεδούχο την ΑΕΛ
Νίκες ΑΕΛ: 14
Ισοπαλίες: 6
Νίκες ΟΦΗ: 3
Πέρσι
27.10.2018: ΑΕΛ – ΟΦΗ 0-0

Παναιτωλικός-Αστέρας Τρίπολης (ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ 17:00)

Ο Παναιτωλικός γνώρισε την ήττα από τον Άρη και παραμένει σαν η ομάδα με τη μικρότερη βαθμολογική συγκομιδή, μόλις δύο βαθμών, ωστόσο δεν είναι τελευταίος λόγω της ποινής του Πανιωνίου. Βέβαια η ανάγκη για βαθμούς, αλλά και την πρώτη νίκη, είναι πλέον μεγάλη. Και ένα εντός έδρας παιχνίδι είναι πάντα ευκαιρία.

Ο Παναιτωλικός έχει χάσει στο σπίτι του από Ξάνθη και ΑΕΚ, ενώ έμεινε στην ισοπαλία με την ΑΕΛ, στο ντεμπούτο του Μάκη Χάβου στην πάγκο του. Επεκτείνοντας και πέρσι είναι 10 αγώνες πρωταθλήματος χωρίς νίκη, από τις 14 Απριλίου, όταν νίκησε τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Στο Αγρίνιο δεν έχει νίκη στα έξι τελευταία, με πέντε μάλιστα ήττες πριν την ισοπαλία με την ΑΕΛ. Έχει να νικήσει από τις 11 Μαρτίου, 5-0 τον Πανιώνιο. Μέσα στο 2019 έχει κερδίσει μόνο δύο από τα 11 παιχνίδια της έδρας του.

Βέβαια ο Παναιτωλικός βρίσκει τον Αστέρα Τρίπολης σε δύσκολη χρονική στιγμή, αφού έχει πάρει τα πάνω του. Η ομάδα της Πελοποννήσου προέρχεται από δύο διαδοχικές νίκες, που την έδωσαν έξι βαθμούς, τους διπλάσιους από όσους είχε μαζέψει στα έξι πρώτα παιχνίδια. Ο Αστέρας νίκησε Πανιώνιο και Λαμία, δείχνοντας να βελτιώνεται αρκετά επιθετικά. Μετά την πρεμιέρα με τον Ολυμπιακό έχει σκοράρει και στα επτά παιχνίδια του, ενώ με τη Λαμία πέτυχε τέσσερα.

Στα παραπάνω προσθέστε και τη νίκη για το Κύπελλο την Τετάρτη στα Χανιά με τον Πλατανιά… Τρεις οι νίκες στη σειρά και οκτώ παιχνίδια με γκολ.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο Αστέρας χτίζει καλή παράδοση με αντίπαλο τον Παναιτωλικό. Δεν έχει χάσει κανένα από τα έξι τελευταία, κερδίζοντας τα τρία από αυτά.

Ο Παναιτωλικός έχει να κάνει νίκη από τον Ιανουάριο του 2016, τότε μάλιστα ήταν η τρίτη διαδοχική σε βάρος του Αστέρα.
Πάντως την ισοπαλία στο Αγρίνιο ο Αστέρας την πήρε με γκολ του Καλτσά στο τέλος του αγώνα, έτσι στα τρία τελευταία στο Αγρίνιο έχει μια νίκη και δύο ισοπαλίες.

Η σύντομη ιστορία τους στο πρωτάθλημα Super League ξεκινάει από το 2011 στο Αγρίνιο, με τη νίκη του Παναιτωλικού 1-0, χάρη σε γκολ του επαναπατρισθέντα Άγγελου Χαριστέα, που είχε να σκοράρει εννέα χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η ιστορία
Νίκες Παναιτωλικού: 4
Ισοπαλίες: 4
Νίκες Αστέρα Τρίπολης: 6
Με γηπεδούχο τον Παναιτωλικό
Νίκες Παναιτωλικού: 3
Ισοπαλίες: 2
Νίκες Αστέρα Τρίπολης: 2
Πέρσι
28.10.2018: Παναιτωλικός – Αστέρας Τρίπολης 1-1
(66’ φάουλ Μοράρ – 90’ σουτ Καλτσάς)

ΑΕΚ-Ατρόμητος Αθ. (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 19:30)

Το σκηνικό ήταν ίδιο και στις δύο περιπτώσεις, η εξέλιξη διαφορετική, αλλά και το αποτέλεσμα ίδιο. Στις 23 Οκτωβρίου 2017 στο άδειο «Σπύρος Λούης» η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ατρόμητο και χάνει 1-0 με γκολ του Ντάουντα στο 55’. Είναι το πρώτο «διπλό» που κάνει ο Ατρόμητος στην ιστορία του επί της ΑΕΚ, αλλά για την «Ένωση» είναι η μοναδική ήττα εντός έδρας στη σεζόν και πανηγύρισε στο τέλος το πρωτάθλημα. Τέτοια εποχή περίπου πέρσι, 11 Νοεμβρίου 2018, πάλι με κλειστές πόρτες το «Σπύρος Λούης», πάλι ο Ατρόμητος του Κάναντι κάνει τη ζημιά. Αυτή τη φορά τα γκολ άργησαν, ωστόσο ο Ατρόμητος νίκησε 2-0. Οι δύο νίκες λοιπόν του Ατρομήτου και μια ισοπαλία το Νοέμβριο του 2016, δείχνουν ότι οι φθινοπωρινές συναντήσεις δυσκολεύουν την ΑΕΚ.

Πάντως και την τελευταία νίκη στην έδρα της η ΑΕΚ επί του Ατρομήτου, φθινόπωρο την πέτυχε, 4 Οκτωβρίου του 2015, με την κεφαλιά του Κρισάντους στο 82’.

Βέβαια μη νομίσει κανείς ότι ο Ατρόμητος της έχει πάρει τον αέρα. Η ΑΕΚ απαντά στο Περιστέρι, όπου έχει και αυτή δύο νίκες και μια ισοπαλία εκτός, ενώ έχει στο ενεργητικό της και τη πρόκριση στο Κύπελλο.

Στη φάση των προημιτελικών πέτυχε δύο νίκες τον περασμένο Φεβρουάριο, 1-0 στο Περιστέρι και 3-0 στο «Σπύρος Λούης». Η ΑΕΚ έκανε την πρώτη της ήττα από τότε που ανέλαβε ο Νίκος Κωστένογλου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Μπορεί να έχασε μετά από έξι παιχνίδια, είναι δεδομένο όμως ότι απέχει επτά βαθμούς από την κορυφή και δεν έχει άλλα περιθώρια για απώλειες.

Και δεν είναι μόνο η ήττα που την απομάκρυνε αρκετά, αλλά το γεγονός ότι έχει μια νίκη στα τέσσερα τελευταία, αυτή με το Βόλο στη Ριζούπολη.
Μια δυσκολία που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ είναι να προηγηθεί από το πρώτο ημίχρονο. Το έκανε μόνο με τη Λαμία στη σεζόν, ενώ στις άλλες τρεις νίκες που πέτυχε ήταν ισόπαλη στο ημίχρονο.

Ο Ατρόμητος είχε ένα άσχημο ξεκίνημα με δύο βαθμούς στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια. Ωστόσο τώρα έχει τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια, με πιο πρόσφατο το 4-0 επί του Πανιωνίου. Εκτός έδρας έχει διαδοχικά ισοπαλία στη Λαμία, ήττα στην Τρίπολη και νίκη στο Βόλο. Και στα τρία παιχνίδια σκόραρε και στα τρία δέχτηκε γκολ.

Όταν ΑΕΚ και Ατρόμητος βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες στην Α’ Εθνική ήταν στις 7 Ιανουαρίου 1973. Με ένα γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0, αλλά το κατάμεστο «Νίκος Γκούμας» πέρα από τη χαρά της νίκης έζησε και την ιδιαιτερότητα να βλέπει με τη φανέλα του Ατρομήτου ιστορικά της στελέχη. Γιώργος Κεφαλίδης, Στέλιος Σκευοφύλαξ και Φώτης Μπαλόπουλος φορούσαν μπλε!

Οι καλές σχέσεις των δύο ομάδων και η μεταγραφή του Λάκη Νικολάου δύο χρόνια νωρίτερα είχε ανοίξει διάδρομο παικτών της ΑΕΚ για το Περιστέρι.

Η ιστορία
Νίκες ΑΕΚ: 17
Ισοπαλίες: 10
Νίκες Ατρόμητου: 7
Με γηπεδούχο την ΑΕΚ
Νίκες ΑΕΚ: 11
Ισοπαλίες: 4
Νίκες Ατρόμητου: 2
Πέρσι
11.11.2018: ΑΕΚ – Ατρόμητος 0-2
(88’ κεφαλιά Ρισβάνης, 90’ σουτ Κουλούρης)

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός (ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥΜΠΑΣ 20:00)

Τι αντίσταση μπορεί να βρει ο ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό στην προσπάθειά του να κυνηγήσει τον Ολυμπιακό και να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή; Η πρόσφατη φόρμα των ομάδων θα έβγαζε την ομάδα της Θεσσαλονίκης φαβορί, ωστόσο ο Παναθηναϊκός έδειξε, ειδικά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ότι έχει καλά στοιχεία. Βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει πάρει τον αέρα του αντιπάλου του, καθώς τον έχει νικήσει τέσσερις φορές και χωρίς να δεχτεί γκολ, με 11-0 γκολ! Αν μάλιστα δεν υπολογίσουμε τα πλέι οφ του 2017, ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει και τα πέντε τελευταία για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 14-0 τέρματα.

Βέβαια και το τέσσερα στα τέσσερα και το πέντε στα πέντε αποτελούν ρεκόρ σερί νικών του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού. Μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να κερδίσει ούτε τρία παιχνίδια πρωταθλήματος στη σειρά και τώρα πάει για το πέμπτο!

Στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός πέτυχε νίκη 3-2 στα πλέι οφ του 2017, όπως είχε κάνει και το 2015.

Στην κανονική διάρκεια πρωταθλήματος νίκησε τελευταία φορά στην Τούμπα στις 9 Νοεμβρίου 2014 με 2-1 (63’ φάουλ Φακούνδο Περέιρα – 51’ σουτ Ατζαγκούν, 79’ σουτ Καρέλης). Από τότε ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερις νίκες κα μόνο σε πλέι οφ σκοντάφτει.

Παρά την πρόσφατη κυριαρχία του ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός μετράει στην ιστορία του 20 «διπλά» επί του ΠΑΟΚ, πολλά περισσότερα από αυτά που έχουν καταφέρει Ολυμπιακός και AΕΚ.

Στα 10 τελευταία μεταξύ τους για όλες τις διοργανώσεις, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός δεν έχουν ισοπαλία, με τελευταία το 1-1 στην Τούμπα στα πλέι οφ του 2016.

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στην πόλη που έχει κάνει τη μοναδική ήττα του εκτός έδρας στη σεζόν. Ήταν το βαρύ 4-0 από τον Άρη. Εκτός έδρας έχει ακόμα την ισοπαλία στη Λαμία και τις νίκες σε Νέα Σμύρνη και Περιστέρι. Η βαθμολογική καθίζηση του Παναθηναϊκού οφείλεται στις τρεις ήττες στην έδρα του από ομάδες της περιφέρειας.

Οι «πράσινοι» έχουν πετύχει μόλις έξι γκολ, ενώ άλλες τρεις ομάδες έχουν πετύχει από πέντε. Και σε κανένα παιχνίδι φέτος δεν ξεπέρασαν το ένα γκολ. Το έκαναν την Τετάρτη στην Πάτρα, βάζοντας τρία γκολ στην Παναχαϊκή, αλλά για το Κύπελλο.

Ο ΠΑΟΚ στην έδρα του έχει τρεις νίκες και την ισοπαλία με τον Άρη. Επεκτείνοντας πέρσι έχει έξι νίκες στα επτά τελευταία, και από τον Απρίλιο του 2018 έχει την εντυπωσιακή συγκομιδή των 20 νικών και δύο ισοπαλιών σε 22 παιχνίδια! Και τις δύο ισοπαλίες με τον Άρη. Έχει την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 18 γκολ, μοιρασμένα ακριβώς εντός και εντός έδρας. Έχει δεχτεί εννέα, αλλά στα δύο τελευταία παιχνίδια έχει κρατήσει το «μηδέν», κάτι που δεν είχε κάνει στα έξι πρώτα. Έχει σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια του, μόνο αυτός και ο Ολυμπιακός τα έχουν καταφέρει, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να σκοράρει και σε όλα τα παιχνίδια του στο πρώτο ημίχρονο! Κάτι που δεν έχει κάνει άλλη ομάδα.

Η ιστορία
Νίκες ΠΑΟΚ: 42
Ισοπαλίες: 29
Νίκες Παναθηναϊκού: 63
Με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ
Νίκες ΠΑΟΚ: 34
Ισοπαλίες: 13
Νίκες Παναθηναϊκού: 20
Πέρσι
29.10.2018: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0
(51’ σουτ Πρίγιοβιτς, 76’ σουτ Λημνιός).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ