Στα σκαριά το ελληνικό πολεμικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Τα τρέχοντα θέματα της άμυνας της χώρας αλλά και οι άμεσες προτεραιότητες του Yπουργείου Εθνικής Άμυνας τέθηκαν επί τάπητος σε άτυπη συνάντηση που είχε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος με τους διαπιστευμένους συντάκτες. Ως τέτοια έθεσε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση νέα συμφωνία αμοιβαίας στρατηγικής συνεργασίας.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της τεταμένης σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η συνεργασία αυτή δεν γίνεται για να παίρνουμε πιο φθηνά όπλα αλλά για την προάσπιση κοινών συμφερόντων. Έτσι, αν κάποιος θίγει το συμφέρον του ενός, να ξέρει ότι θίγει και το συμφέρον του άλλου» σημείωσε.

Σχετικά με τους εξοπλισμούς, ο υπουργός ανέφερε ότι αν δεν γίνουν οι κινήσεις που πρέπει τώρα, τότε θα κάνουμε πολλά βήματα προς τα πίσω. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι εξοπλισμοί, σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ερωτώμενος για τις γαλλικές φρεγάτες, είπε ότι ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες που θα προσδιοριστούν σύντομα από το Πολεμικό Ναυτικό, υπογραμμίζοντας ότι εξετάζονται όλες οι προτάσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι στις αρχές του 2020 θα καθελκυστεί μία νέα πυραυλάκατος από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν συστηματικά τα ναυπηγεία, προκειμένου να συνδράμουν στους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο, όπως επεσήμανε ο υπουργός, θα γίνει και με την ΕΑΒ.

Προ των πυλών το πρώτο ελληνικό πολεμικό UAV

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε επίσης ότι σύντομα η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς το υπουργείο εξετάζει ήδη σχέδια πρωτοτύπων που έχουν καταθέσει τρία ελληνικά πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πατρών).

«Υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες να χρηματοδοτήσουν τα UAV, ενώ θα διεκδικήσουμε και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται για την Άμυνα. Στόχος μας είναι να φτάσουμε και σε δημιουργία γραμμής παραγωγής» σημείωσε.

Τι συζήτησαν με τον Ακάρ στη Σύνοδο των Βρυξελλών – Η απειλή των τζιχαντιστών

Ο υπουργός Άμυνας μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι έπειτα από την τουρκική εισβολή στη Συρία είναι υπαρκτός ο φόβος της εισόδου τζιχαντιστών στη χώρα μέσω των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, επεσήμανε ότι έχει ενισχυθεί από τον στρατό η φύλαξη των περασμάτων του Έβρου. Μάλιστα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, ανέφερε στους ομολόγους του ότι «είμαστε η μόνη χώρα της Συμμαχίας που απειλείται από άλλη χώρα της Συμμαχίας», φράση που έγινε δεκτή με … συγκαταβατικά χαμόγελα από ορισμένους υπουργούς.

Τέλος, στη σύντομη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ο τελευταίος του ανέφερε ότι ο στόχος είναι η επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη «ζώνη ασφαλείας» που δημιουργείται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Στην Τουρκία διαμένουν 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Χαριτολογώντας ο Παναγιωτόπουλος αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 1,7 εκατ. πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι, αν θέλει, η Τουρκία μπορεί να πάρει και αυτούς που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Πηγή: zougla.gr