Χρ. Σταϊκούρας: Ο κρατικός προϋπολογισμός δείχνει ότι η οικονομία έχει θετική δυναμική

Ο νέος προϋπολογισμός είναι αισιόδοξος, αλλά και ρεαλιστικός και αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνισε στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, τον οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα στους 4 πρώτους μήνες διακυβέρνησης «καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, ύψους 396 εκατ. ευρώ, που άφησε “παρακαταθήκη” η προηγούμενη κυβέρνηση, συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, χωρίς περιττά ΝΑΙ και περιττά ΟΧΙ, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020, καλύπτοντας επιπλέον δημοσιονομικό κενό που υπερέβαινε το 1 δισ. ευρώ, προχωρήσαμε σε γενναία, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.ά.».

Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα στήριξης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, με έμφαση στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα στρώματα, σημειώνοντας ότι «εξαγγελίες μοιρασιάς ανύπαρκτων χρημάτων δεν πρόκειται ούτε να κάνουμε, ούτε να υποσχεθούμε». Ως αποδείξεις της πολιτικής της νέας κυβέρνησης έφερε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το επίδομα θέρμανσης, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης κ.ά., και τόνισε ότι σύμφωνα με μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο μέσο εισόδημα του φτωχότερου 10% του πληθυσμού, συνεισφέροντας στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.

Ειδικότερα για το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες, είπε ότι η μείωση του φόρου φυσικών προσώπων για τα χαμηλότερα εισοδήματα, η μείωση της φορολογίας για όλα τα νομικά πρόσωπα άρα και για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους, η καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, η παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους και για παροχές σε είδος όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις, η μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη, η χορήγηση επιδόματος για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από το νέο έτος, η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, οι στοχευμένες δράσεις για την οικοδομική δραστηριότητα, «βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, κυρίως της μεσαίας τάξης».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, είπε ότι πέραν των ήδη ληφθέντων δράσεων ακολουθεί η κάλυψη καθολικής ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, κόστους 15 εκατ. ευρώ και η εξόφληση παλαιών οφειλών Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας της ΔΕΗ με σκοπό τη διάσωση του οργανισμού, κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ: «Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν δαπανήσει περισσότερα από 637 εκατ. ευρώ, εκτός του ποσού που θα χορηγηθεί τις προσεχείς εβδομάδες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και του «μαξιλαριού ασφαλείας» για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019». Συμπέρασμα: Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις πώς ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, και πώς βοηθάει τη μεσαία τάξη. Και πάει πολύ «να μας κουνάνε το δάχτυλο» αυτοί που μείωσαν το αφορολόγητο, που έκοψαν το ΕΚΑΣ, που αύξησαν εισφορές υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που επέβαλαν 29 νέους φόρους, είπε ο κ. Σταϊκούρας χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σταϊκούρας «στο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών, δηλαδή το επενδυτικό κενό». Όπως είπε, για τα έτη 2019-2020, προβλέπεται ότι θα ανακοπεί η έντονα καθοδική πορεία του δυνητικού ΑΕΠ, κυρίως λόγω της θετικής συνεισφοράς της ολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής, και ότι μεσομακροπρόθεσμα, η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων συντελεστών παραγωγής και η αναπλήρωση του χαμένου – κατά την περίοδο της κρίσης – αποθέματος κεφαλαίου της χώρας, αποτελούν τα κλειδιά για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε υψηλότερη καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της νέας πολιτικής είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να πλησιάσουν σταδιακά, το συντομότερο όμως δυνατόν, τα προ κρίσης επίπεδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο νομοθετικός προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι σε συνεργασία με τη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει την ψήφιση εντός των ερχόμενων τριών εβδομάδων, του φορολογικού νομοσχεδίου, του κρατικού προϋπολογισμού «που πρέπει να ψηφιστεί το ταχύτερο, ώστε οι υπηρεσίες του ΓΛΚ να προχωρήσουν σε πληρωμές έγκαιρα», καθώς και του σχεδίου «Ηρακλής» για το οποίο αναμένεται η γνωμοδότηση της ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ