Επιστροφή στις νίκες θέλει ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Φενερμπαχτσέ

Τη Φενερμπαχτσέ του επί 13 χρόνια προπονητή του, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, καθώς και του διεθνή γκαρντ Κώστα Σλούκα, φιλοξενεί ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Τρίτης (17/12, 21:00) στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Euroleague.

Τα τωρινά δεδομένα είναι κακά και για τις δύο ομάδες: Το νικηφόρο σερί 4-0 του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη σταμάτησε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, ενώ ακολούθησε μια απρόσμενη ήττα, η πρώτη του στην Basket League, στην έδρα του Περιστερίου την Κυριακή (15/12). Στον αντίποδα, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης ηττήθηκε δύο διαδοχικές φορές από τη συμπολίτισσά της Αναντολού Εφές, σε Euroleague και τουρκικό πρωτάθλημα, μέσα σε λίγες ημέρες.

Ως προς τη βαθμολογική θέση, ο Παναθηναϊκός έχει το πάνω χέρι, καθώς μετρά 8 νίκες – 5 ήττες. Ο τουρκικός σύλλογος βρίσκεται εκτός οκτάδας και με 5 νίκες – 8 ήττες ισοβαθμεί με Ολυμπιακό, Ερυθρό Αστέρα, Μπάγερν Μονάχου και Βαλένθια. Αυτό που «πλήγωσε» στη Βαρκελώνη τον Παναθηναϊκό ήταν ο τομέας των ριμπάουντ, πρόβλημα που εντόπισε και δημοσιοποίησε ο Ρικ Πιτίνο με ανάρτησή του στο Twitter, αφήνοντας να εννοηθεί την ίδια ώρα πως η ομάδα δεν θα ενισχυθεί στη φροντ λάιν. Ως λύση, δε υπέδειξε την ατομική βελτίωση των παικτών του και αυτό θέλει να δει αρχής γενομένης απέναντι στη Φενερμπαχτσέ ο Αμερικανός τεχνικός. Ακόμη κι έτσι, οι «πράσινοι» μαζεύουν 5 περισσότερα ριμπάουντ από τη Φενερμπαχτσέ! Ο Παναθηναϊκός μετρά 34,1 ριμπάουντ μέσο όρο ανά αγώνα και η ομάδα της Τουρκίας 29,3, νούμερο που είναι το χειρότερο! Σε ποιον άλλο τομέα υπερτερεί ο Παναθηναϊκός έναντι της Φενέρ; Στην επίθεση! Οι «πράσινοι» έχουν την κορυφαία επίθεση της διοργάνωσης με 89,1 πόντους μέσο όρο την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, δηλαδή πετυχαίνουν 11,8 περισσότερους πόντους μέσο όρο από τη Φενερμπαχτσέ που έχει τη 12η καλύτερη επίθεση! Αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που έφυγε ο Ομπράντοβιτς από τον Παναθηναϊκό, που επιστρέφει στο ΟΑΚΑ (πάντα ως τεχνικός της Φενερμπαχτσέ) έχοντας χειρότερο ρεκόρ νικών – ηττών από την ελληνική ομάδα.

Συμπαίκτες στην εθνική Ελλάδας, αντίπαλοι την Τρίτη (17/12) στο ΟΑΚΑ, οι Νικ Καλάθης και Κώστας Σλούκας, θα προσφέρουν υψηλό θέαμα! Δύο παίκτες που οργανώνουν και μοιράζουν το παιχνίδι στους συμπαίκτες τους, θα πάρουν στους ώμους τους τις ομάδες τους και από τη δική τους ετοιμότητα θα κριθεί κατά πολύ ο νικητής της «μάχης». Ο Καλάθης μαζεύει περισσότερα ριμπάουντ από οποιονδήποτε παίκτη της Φενερμπαχτσέ, ακόμη και από τους ψηλούς της! Εύλογα, ο Ομπράντοβιτς θα δώσει εντολή στους Τζόφρεϊ Λοβέρν και Αχμέτ Ντουβερίογλου να μαζέψουν τα ριμπάουντ και να «χτυπήσουν» στην Αχίλλειο πτέρνα τον Παναθηναϊκό. Οι Τούρκοι παρουσιάζουν σαφή βελτίωση στην ευστοχία τους έξω από τα 6.75, αφού από 36,1% στις πρώτες 9 αγωνιστικές (74/205) μετρούν 48,3% στις τέσσερις τελευταίες (43/89). Ο Νάντο ντε Κολό, τρίτος σκόρερ της διοργάνωσης, αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα της Φενερμπαχτσέ. Ο Γάλλος διεθνής γκαρντ που αποχαιρέτησε την πρωταθλήτρια Euroleague ΤΣΣΚΑ το καλοκαίρι για να ενισχύσει την ομάδα του Ομπράντοβιτς έχει μέσο 19,7 πόντους φέτος. Από τον τραυματισμό και την απουσία του Γιαν Βέσελι, καμία νίκη της Φενερμπαχτσέ δεν βασίστηκε στη φροντ λάιν της, γι’ αυτό ο Πιτίνο αναμένεται να εστιάσει στην εξουδετέρωση της περιφέρειας των Τούρκων.

Το ευχάριστο για τον Παναθηναϊκό είναι πως οι τραυματισμοί των Νικ Καλάθη (γόνατο) και Ιωάννη Παπαπέτρου (αντίχειρας) στην ήττα στο Περιστέρι δεν αποδείχτηκαν σοβαροί και αμφότεροι αναμένεται να είναι στη διάθεση του Πιτίνο. Ο Νίκος Παππάς δεν αγωνίστηκε στο «Ανδρέας Παπανδρέου» την Κυριακή (15/12), είναι αδύναμος και η συμμετοχή του ή μη θα κριθεί από την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του. Διαιτητές του αγώνα Παναθηναϊκός-Φενερμπαχτσέ ορίστηκαν οι Χουάν Κάρλος Γκαρθία (Ισπανία), Φερνάντο Ρότσα (Πορτογαλία) και Τόμισλαβ Χορντόφ (Κροατία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ