Σαουδική Αραβία: Πέντε καταδίκες σε θάνατο για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο και τρεις σε ποινές φυλάκισης συνολικά 24 ετών στη δίκη για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον Σαούντ Αλ Καχτάνι, έναν πρώην στενό σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διεξήχθη έρευνα, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, αθωώθηκε.

Ο Κασόγκι ο οποίος διέμενε στις ΗΠΑ και είχε ασκήσει κριτική στον πρίγκιπα διάδοχο εθεάθη τελευταία φορά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018 όπου είχε μεταβεί για να πάρει κάποια έγγραφα ενόψει του γάμου του. Το άψυχο σώμα του φέρεται ότι διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα λείψανά του.

Η δολοφονία αυτή προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, αμαυρώνοντας την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου. Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είπαν ότι πιστεύουν πως ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για τον θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν είχε κανέναν ρόλο σε αυτήν. Έντεκα Σαουδάραβες ύποπτοι δικάστηκαν για τον θάνατο του δημοσιογράφου, ενώ η δικαστική αυτή διαδικασία στο Ριάντ χαρακτηρίστηκε από μυστικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ