Η Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα λόγω του κορωναϊού

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να κλείσει τη μεθόριό της μήκους περίπου 4.250 χλμ. με την Κίνα προκειμένου να καταπολεμήσει την εξάπλωση του νέου κορωναϊού, που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 170 θανάτους.

«Υπογράφτηκε σήμερα μια διαταγή και τίθεται σε ισχύ. Θα ενημερώσουμε σήμερα όλο τον κόσμο για τα μέτρα που ελήφθησαν για το κλείσιμο των συνόρων στην Άπω Ανατολή», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δεν ανέφερε προσώρας λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα, ούτε αν το κλείσιμο αυτό των συνόρων αφορά επίσης τα λιμάνια.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι αναστέλλει από σήμερα την έκδοση ηλεκτρονικών θεωρήσεων διαβατηρίου σε Κινέζους υπηκόους σε σημεία διέλευσης στην Άπω Ανατολή, στον ευρωπαϊκό θύλακα Καλίνινγκραντ και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Αγία Πετρούπολη.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης τους Ρώσους να αποφύγουν όλα τα ταξίδια στην Κίνα «εκτός εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο».

Η Μόσχα δεν έχει καταγράψει στο έδαφός της κάποιο κρούσμα του νέου κορωναϊού μετά την εξάπλωσή του από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Πολλοί Κινέζοι τουρίστες και ταξιδιώτες βρίσκονται στη Ρωσία, κυρίως στη Σιβηρία και στην Άπω Ανατολή. Χρησιμοποιούν επίσης μαζικά τα ρωσικά αεροδρόμια για πτήσεις τράνζιτ με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες.

Εξάλλου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κάνει διευθετήσεις για επιπλέον πτήσεις προκειμένου να απομακρυνθούν ιδιώτες Αμερικανοί πολίτες από την Ουχάν περίπου ή στις 3 Φεβρουαρίου, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση.

Οι επιβαίνοντες στις πτήσεις αυτές θα υπόκεινται σε ελέγχους, παρακολούθηση της υγείας τους και προϋποθέσεις επιτήρησης. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πόσες πολλές πτήσεις θα ναυλωθούν ούτε για πόσους πολίτες των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ