ΑΕΚ – Ολυμπιακός 0-0: «Χ»αμένοι και οι δύο

Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ τα είχε όλα, αλλά όχι και το γκολ που θα άλλαζε τη… μοίρα της αναμέτρησης, με τον ΠΑΟΚ να έχει την ευκαιρία να προσπεράεσι στη βαθμολογία τους Πειραιώτες

Πάθος, ένταση, τακτική, χαμένες ευκαιρίες και ξύλο… έξω από το γήπεδο είχε το ΑΕΚ – Ολυμπιακός της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, αλλά του έλειψε το πλέον σημαντικό. Το γκολ που θα έκανε τη διαφορά, με τον Ολυμπιακό να έχει τις περισσότερες «καθαρές» ευκαιρίες και ένα δοκάρι, δεν ήρθε ποτέ και μοιραία οι δυο ομάδες έμειναν στο 0-0. Ένα αποτέλεσμα που βολεύει περισσότερο από τους δυο τον… ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει την ευκαιρία να περάσει στην κορυφή της βαθμολογίας και πάλι, αν επικρατήσει τη Δευτέρα (27/01) στην Τούμπα του Βόλου.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της δεν κατάφερε να δώσει χαρά στον κόσμο της, που έδωσε βροντερό «παρών» στο ΟΑΚΑ μετά από καιρό, αφού είχε αρκετά ζητήματα να λύσει. Κυρίως στη δημιουργία αφού της έλειψαν οι καθαρές ευκαιρίες στο ματς, με εξαίρεση ένα διαγώνιο σουτ του Λιβάια μέσα από την περιοχή στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Το τελικό 0-0 έστειλε τους «ερυθρόλευκους» στους 51 βαθμούς, με τον ΠΑΟΚ να ακολουθεί έχοντας 49, ενώ η ΑΕΚ παρέμεινε στην 3η θέση της βαθμολογίας με 38 βαθμούς.

Έτσι έπαιξαν…
Ο Μάσιμο Καρέρα επέλεξε να αλλάξει τη διάταξη της ΑΕΚ και να παρατάξει την ομάδα του με 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ο Μπάρκας με τους Μπακάκη, Βράνιες, Οικονόμου και Λόπες από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα. Καθαρό «εξάρι» ο Κρίστισιτς με τον Σιμόες δεξιά του και τον Σιμάνσκι αριστερά του, στο δεξί άκρο της επίθεσης ο Βέρντε, στο αριστερό ο Μάνταλος και στην κορυφή ο Λιβάια.

Με… καθρέφτη της Ένωσης, έμοιαζε η διάταξη που επέλεξε ο Πέδρο Μαρτίνς για τον Ολυμπιακό. Στο δικό του 4-3-3 ο Πορτογάλος τεχνικός είχε κάτω από τα δοκάρια τον Σα. Οι Ελαμπντελαουί, Σισέ, Μπα και Τσιμίκας από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα με καθαρό «εξάρι» τον Καμαρά, δεξιά του τον Γκιλιέρμε και αριστερά του τον Μπουχαλάκη. Στο δεξί άκρο της επίθεσης ο Μασούρας, στο αριστερό ο Βαλμπουενά και στην κορυφή ο Ελ Αραμπί.

«Άσφαιρο» πρώτο ημίχρονο
Παρά την «καυτή» ατμόσφαιρα που έφτιαξαν οι οπαδοί της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που μπήκε με… ορμή στο ματς. Μόλις στο 4’ σε αντεπίθεση οι Πειραιώτες «ξεδιπλώθηκαν» εξαιρετικά, ο Μασούρας έκανε το γύρισμα για τον Μπουχαλάκη που είχε βρεθεί σε θέση φορ, αλλά ο Μπάρκας είπε «όχι» με εντυπωσιακή επέμβαση. Οι Πειραιώτες ήταν ανώτεροι στο πρώτο τέταρτο, πιέζοντας ψηλά και δυσκολεύοντας αρκετά την ΑΕΚ, με τον Ελ Αραμπί να έχει ακόμα μια σημαντική ευκαιρία. Ο Καρέρα είχε διαγνώσει το πρόβλημα της ομάδας του κι αναζητούσε τη λύση, κάνοντας γρήγορη αλλαγή στο 31’ και αλλάζοντας διάταξη στην ομάδα του.

Η είσοδος του Ολιβέιρα αντί του Σιμάνσκι αφαίρεσε έναν παίκτη από τον «μπουκωμένο» χώρο του κέντρου, έφερε περισσότερη κινητικότητα για την ΑΕΚ, αλλά όχι και «καθαρή» ευκαιρία. Η Ένωση είχε κάποια μακρινά σουτ των Μπακάκη, Κρίστισιτς και Λόπες, χωρίς όμως να κινδυνέψει πραγματικά η εστία του Σα, παρόλα αυτά έβαλε… φρένο στην επιθετικότητα του Ολυμπιακού, δέχθηκε πολύ λιγότερη πίεση στο τελευταίο τέταρτο του ημιχρόνου και το 0-0 στην ανάπαυλα άφηνε τα πάντα ανοικτά στο ΟΑΚΑ ενόψει του δεύτερου μισού του ντέρμπι.

Μια φάση κι ένα δοκάρι
Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΑΕΚ ήταν αυτή που απείλησε πρώτη. Με μια πανέξυπνη εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου, ο Λιβάια βγήκε τετ-α-τετ με τον Σα αλλά σούταρε πάνω στα πόδια του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, στην καλύτερη φάση των γηπεδούχων στο ματς. Ο Ολυμπιακός σταδιακά άρχισε να ισορροπεί και πάλι την κατάσταση, να ψάχνει επικίνδυνες επιθέσεις που ξεκινούσαν κυρίως από τα πόδια του Βαλμπουενά, ενώ παράλληλα είχε «απονευρώσει» την ΑΕΚ και δεν της επέτρεπε να δημιουργεί καταστάσεις κοντά στην περιοχή του.

Με τον Μπουχαλάκη να είναι ο κορυφαίος του ματς και να συμβάλει τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά, ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο γκολ αρκετές φορές. Οι Πειραιώτες είχαν και δοκάρι με τον Γκιλιέρμε στο 62’ στην πιο «καθαρή» φάση σε όλο το ντέρμπι. Ο Καρέρα προσπάθησε να αλλάξει τη μοίρα του ματς, βάζοντας τον Αλμπάνη στη θέση του κουρασμένου Βέρντε, όμως, ούτε αυτό λειτούργησε. Η Ένωση, μάλιστα, στο φινάλε του ματς έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Σιμόες ενώ παράλληλα ο Οικονόμου έπαιζε με πρόβλημα. Ο Καρέρα έβαλε στο ματς ένα ακόμα στόπερ (Σβάρνας) αντί του Λιβάια για να «κλειδώσει» το «μηδέν», κάτι που κατάφερε στο τέλος με ευκολία, με τις δυο ομάδες να αρκούνται στο 0-0 του ΟΑΚΑ…

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Οικονόμου, Λόπες, Σιμόες, Κρίστισιτς, Σιμάνσκι (31′ Ολιβέιρα), Βέρντε (77’ Αλμπάνης), Μάνταλος, Λιβάια (89’ Σβάρνας)

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Μπα, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Καμαρά (83’ Σουντανί), Μπουχαλάκης, Μασούρας (67’ Λοβέρα), Βαλμπουενά (90′ Φορτούνης), Ελ Αραμπί.

Πηγή: onsports.gr