ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Έρχονται χιόνια και παγετός

Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Κυριακή και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τον παγετό σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα την Κυριακή (05-01-2020) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα
ορεινά, στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στη Στερεά (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια, και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική).

Ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις απογευματινές ώρες, 200-400 μέτρα.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-01-2020) τα νησιά
του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι πολύ θυελλώδεις με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

Τέλος, παγετός θα σημειωθεί τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες και την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν την Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) και από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.