Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου, για ειρηνευτικό σχέδιο στη Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχεται σήμερα τον «φίλο» του, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, προτού παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο το Ισραήλ θεωρεί «ιστορικό», αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Παλαιστίνιοι. Ο Τραμπ, ο οποίος όταν ανέλαβε την προεδρία πριν τρία χρόνια ανέθεσε το ευαίσθητο αυτό θέμα στον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, επαναλαμβάνει ότι θα ήθελε «πραγματικά» να πετύχει εκεί που έχουν αποτύχει οι προκάτοχοί του.

Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγήσει πώς σκοπεύει να πείσει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει πλέον την απαραίτητη αξιοπιστία για να ενεργεί ως μεσολαβητής στο Μεσανατολικό. Το διήμερο πρόγραμμα στον Λευκό Οίκο προμηνύεται γεμάτο. Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθούν στο Οβάλ Γραφείο. Στη συνέχεια ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Μπένι Γκαντς, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει το γραφείο του Αμερικανού προέδρου, καμία από τις συναντήσεις αυτές δεν θα είναι ανοικτή στον Τύπο. Αύριο Τρίτη, Τραμπ και Νετανιάχου θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι περιμένει ένα «ιστορικό» σχέδιο από τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «τον σημαντικότερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ». Από την πλευρά των Παλαιστινίων το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το κείμενο της συμφωνίας που πρόκειται να παρουσιάσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είναι «ήδη νεκρό». «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όλα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ