Ξεκούραστη “τεσσάρα” και πρόκριση για την Ένωση

Πιο εύκολα κι από «διπλό» στα Σπάτα, ήρθε για την ΑΕΚ η πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδος. Η Ένωση νίκησε με 4-0 τον Παναιτωλικό (παρατάχθηκε με πολλές αλλαγές ενόψει Πανιωνίου) και τσέκαρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά, περιμένοντας την Πέμπτη να μάθει αντίπαλο!

Με το ευρύ 4-0 και ύστερα από ένα «χορταστικό» ματς επικράτησε η ΑΕΚ του Παναιτωλικού, αποτέλεσμα που της έδωσε το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, σε συνάρτηση με το 1-1 και του πρώτου αγώνα στο Αγρίνιο.

Οι «κιτρινόμαυροι» παρατάχθηκαν με τον Τσιτώντα κάτω από τα γκολπόστ, τους Μπακάκη, Βράνιες, Σβάρνα, Λόπες στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Σιμόες, Κρίστιτσιτς στον άξονα, τον Μάνταλο κεντρικό-δημιουργικό χαφ, τον Αραούχο δεξιά, τον Λιβάια αριστερά και τον Ολιβέιρα στην κορυφή της επίθεσης.

Τα «καναρίνια» ξεκίνησαν με τον Κνετ στο τέρμα, τους Σιένστεντ, Μαλή, Μαρσιάλ, Κέβιν στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Ταχάρ, Τσιγάρα στον άξονα, τους Μιμίτο, Ντουάρτε στα άκρα και τον Φυτόπουλο πίσω από τον Μπαϊροβιτς.

Παίζει από δεξιά, σκόραρε από αριστερά!

Η ανάγνωση των ενδεκάδων προϊδέαζε πως η ΑΕΚ θα παίξει φουλ επίθεση, ενώ την ίδια στιγμή ο Παναιτωλικός ξεκούρασε πολλούς βασικούς… ελέω Πανιωνίου, τον οποίο θα υποδεχθεί την Κυριακή. Το παραπάνω σε συνάρτηση το γεγονός πως η Ενωση ήταν το φαβορί του ζευγαριού, την αναγόρευσε με το «καλημέρα» σε … αφεντικό του ματς. Οπου στα πρώτα του λεπτά συνέβη το εξής οξύμωρο. Ναι μεν «φόρτωσε» τη δεξιά της πλευρά με τον Μπακάκη και τους Μάνταλο, Αραούχο που άλλαζαν θέσεις, άνοιξε όμως το σκορ από την αριστερή της, όταν στο 7΄ο Λόπες έκανε τη σέντρα, ο Κέβιν δεν έδιωξε σωστά και ο Ολιβέιρα με ωραίο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Το γρήγορο γκολ άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα, όπου οι γηπεδούχοι συνέχισαν να έχουν κατοχή μπάλας και να δοκιμάζουν-τεστάρουν το σύστημα με τους Ολιβέιρα, Λιβάια, Αραούχο, Μάνταλο (για πρώτη φορά) ταυτόχρονα βασικούς.

Την ίδια στιγμή η εσωτερική αλλαγή των φιλοξενούμενων στον άξονα (Μιμίτο πίσω από τον Μπαϊροβιτς) τους επέτρεψε να κλείσουν διαδρόμους και η ΑΕΚ ναι μεν κρατούσε μπάλα και έφτανε μέχρι τα καρέ του Κνετ, χωρίς όμως να βγάζει «καθαρές» φάσεις. Ο Βράνιες απείλησε δις σε στατικές μπάλες (14′, 35′), ενώ παράλληλα κράταγε με σχετική ευκολία τον Παναιτωλικό εκτός της περιοχής του Τσιτώντα. Ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο ήταν… θεατής και ανασταλτικά οι Βράνιες, Ολιβέιρα ήταν οι μόνοι που… χρειάστηκε να επέμβουν από μία φορά, σε μεταβιβάσεις των Φυτόπουλου, Ντουάρτε αντίστοιχα.

Κρίστιτσιτς, Αραούχο, Μάνταλος, Κρίστιτσιτς… και γκολ

Υπό αυτές τις συνθήκες φτάσαμε στο 36′, όπου οι Ενωσίτες σημείωσαν ένα όμορφο και ομαδικό γκολ. Ο Κρίστιτσιτς έκλεψε την μπάλα στον άξονα, έπαιξε αμέσως για τον Αραούχο που έβγαλε πολύ ωραία κάθετη για τον Μάνταλο, ο οποίος παρά την πίεση του Μαρσιάλ «έκοψε» στον Σέρβο χαφ από τα πόδια του οποίου ξεκίνησε η φάση και αμέσως «πάτησε» περιοχή και εκείνος δεν αστόχησε από κοντά.

Η ανάπαυλα βρήκε την ΑΕΚ με αποτέλεσμα 2-0 υπέρ της, 66% ποσοστό ευστοχίας (2/3 τελικές), 60% κατοχή μπάλας και εξαιρετικό βαθμό στα αμυντικά της καθήκοντα, καθώς ο Παναιτωλικός δεν είχε βάλει στην «εξίσωση» τον γκολκίπερ της (0 τελικές).

Ξανά γκολ ο Αλμπάνης, «δημιουργοί» οι Σβάρνας, Κρίστιτσιτς

Στο δεύτερο μισό το ματς άνοιξε, αφού είχε εκμηδενιστεί ο παράγοντας σκοπιμότητα. Ο Αραούχο στο 47′ «έψαξε» ένα δύσκολο γκολ (ωραίο σουτ εκτός περιοχής), ο Λόπες απώλεσε δύο καλές ευκαιρίες (59′ μετά από εξαιρετική μπαλιά του Σβάρνα, 70′), ενώ ο Ρόσα στο 65′ απείλησε για πρώτη φορά ουσιαστικά τον Τσιτώντα (έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ).

Μέχρι που φτάσαμε στο 78′, όταν ο Αραούχο έκλεψε την μπάλα από τον Σίενστεντ, έκανε την παράλληλη για τον Αλμπάνη και εκείνος εξ’ επαφής πλάσαρε σε κενή εστία και βρήκε δίχτυα για 2ο σερί παιχνίδι.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Παναιτωλικός έμεινε με 10 καθώς τραυματίστηκε ο Σουηδός αμυντικός και αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους «κιτρινόμαυρους» να πατήσουν γκάζι. Ο Κρίστιτσιτς στο 85′ απείλησε με ωραίο σουτ, ενώ 88′ βρήκε με πολύ ωραιά μπαλιά τον Λιβάια, ο οποίος ανατράπηκε από τον Κνετ και ο Τσαγγαράκης καταλόγισε πέναλτι. Ο Κροάτης ευστόχησε από την άσπρη βούλα και διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

ΑΕΚ: Τσιτώντας, Μπακάκης, Βράνιες, Σβάρνας, Λόπες, Σιμόες, Κρίστιτσιτς, Λιβάια, Μάνταλος (70′ Σιμάνσκι), Αραούχο (79′ Οικονόμου), Ολιβέιρα (60′ Αλμπάνης).

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Κνετ, Σιένστεντ, Μαλής, Μαρσιάλ, Κέβιν, Τσιγγάρας, Ταχάρ (72′ Αλβάρες), Μιμίτο, Φυτόπουλος (63′ Ρόσα), Ντουάρτε, Μπαϊροβιτς (68′ Μουνιέ).

Πηγή: gazzetta.gr