Προανακριτική Novartis: Θρίλερ η εξέταση «Κελέση» – «Σαράφη» με ή χωρίς κουκούλες

Σε θρίλερ εξελίσσεται το αν τελικώς  θα καταθέσουν με ή χωρίς κουκούλες οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Κελέση» και «Σαράφης» στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αυτό που αποφάσισε η πλειοψηφία της Προανακριτικής, είναι πως οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν πιθανότατα τις δύο επόμενες ημέρες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κατέθεσαν στις αρχές Δεκεμβρίου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Σοφουλάκη, με τις συνθήκες εκείνες ωστόσο να αποτελούν ακόμα και αυτήν την ώρα μυστήριο, παρ΄ότι η επιτροπή εκτιμά ότι επρόκειτο για κατάθεση με φυσική παρουσία και χωρίς οποιαδήποτε αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Αρμόδιος να υποδείξει τον τρόπο εκείνης της κατάθεσης και άρα της επικείμενης ενώπιων της προανακριτικής θα είναι ο αστυνομικός της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων,ο οποίος θα πιστοποιήσει στο εξαμελές κλιμάκιο ότι τα πρόσωπα που βρίσκονται μπροστά τους ταυτίζονται με τους “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμο Σαράφη”.

Δηλαδή αν τότε κατέθεσαν με κουκούλες ή αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους όπως ισχυρίζεται στην επιστολή του ο λεγόμενος Σαράφης, ζητώντας τώρα εξέταση με τεχνικά μέσα, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Αν όμως κατέθεσαν χωρίς κουκούλες,  θα ακολουθηθεί ή ίδια διαδικασία. Πάντως  δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο της βίαιας προσαγωγής, στην περίπτωση άρνησής τους να καταθέσουν όπως ζητά ήδη η “Αικατερίνη Κελέση”.

“Θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και δεν αποκλείεται η βίαιη προσαγωγή”, σημείωσε πηγή της Προανακριτικής. 

Απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ – Αποχή από εξέταση χωρίς «κουκούλες»

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν της κάθετης διαφωνίας του δήλωσε κατά πληροφορίες δια του εισηγητή του, Σπύρου Λάππα, την απόφαση του κόμματος να απέχει από την επικείμενη εξέταση χωρίς κουκούλες. «Σπέρνεται ανέμους, θα θερίσετε θύελλες», φέρεται να φώναξε  ο ίδιος εντός της αιθούσης, προκαλώντας κατά πληροφορίες σχόλια περί «μάχης ανωνυμίας».

Ούτε κωδικές ονομασίες δεν θέλει το ΚΚΕ

Υπέρ της εξέτασης όχι απλώς χωρίς κουκούλες κι άλλα μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών των δύο προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και χωρίς καν τις κωδικές τους ονομασίες, κοινώς με την πραγματική τους ταυτότητα, τάχθηκε το ΚΚΕ, διαμηνύοντας πως στην περίπτωση εξέτασης έστω και με το ελάχιστο μέσο κάλυψης ή αλλοίωσης θα απόσχει από τη διαδικασία.

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με δεδομένο ότι σήμερα λαμβάνονται οι οριστικές αποφάσεις.

Ο διάλογος που διημείφθη φέρεται να έχει ως εξής:

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση.

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ):  Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τι ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας.

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό.

Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που η ΝΔ, που ψήφισε το νόμο,  ζητά να εξετασθούν δια ζώσης και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον καταψήφισε, φώναζε και κραύγαζε υπερασπίζεται με σθένος τον νόμο της “κουκούλας”. Στο ΚΚΕ είμαστε κατά του νόμου και της διαδικασίας. Όσοι λένε αλήθεια δεν χρειάζονται κουκούλα. Δεν συμμετέχουμε χωρίς η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων να είναι με ονόματα και δια ζώσης».

Ίδια στάση φέρεται να τηρεί και η Ελληνική Λύση.

Γιάννης Μπούγας (Πρόεδρος Επιτροπής/ ΝΔ): Ο νόμος για την προστασία προβλέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο όχι από τους βουλευτές. Έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων από εισαγγελείς, για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι εισαγγελείς να επικαλούνται το νόμο.

Ζαχαρής εγκαλεί (;) Τουλουπάκη για μη αποστολή εγγράφων στην Επιτροπή

Την ίδια ώρα, τους ισχυρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη περί αδυναμίας αποστολής εγγράφου του FBI – που εμπλέκει κατά την ίδια πάντοτε πολιτικό πρόσωπο- στην Προανακριτική Επιτροπή, επειδή είναι εμπιστευτικό, φέρεται να απορρίπτει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, σημειώνοντας ότι είναι υποχρεωμένη να τα αποστείλει, καθώς στην  ελληνική έννομη τάξη δεν προβλέπονται απόρρητα έγγραφα κατά την έρευνα ποινικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο κ. Ζαχαρής με επιστολή του προς την κ. Τουλουπάκη, η οποία προφανώς κοινοποιήθηκε στην Προανακριτική, φέρεται να επισημαίνει τα εξής: «επιβάλλεται να αποστείλει τόσο προς ημάς, όσο και προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο γιατί κατά την ποινική προδικασία δεν τίθεται καμία απαγόρευση από την ελληνική έννομη τάξη».

Η επιστολή Ζαχαρή, δε, ερμηνεύεται από μέλη της Προανακριτικής ως έγκληση της κ. Τουλουπάκη για προσκόμματα στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη για το θέμα, αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί από την κ. Τουλουπάκη, να μην παρακρατούνται έγγραφα του FBI, αλλά να αποσταλούν άμεσα στο σύνολό τους όλα τα έγγραφα που εμπεριέχονται στη δικογραφία της Novartis και δεν έχουν διαβιβαστεί μέχρι σήμερα.

Έντονη δυσαρέσκεια για την επιστολή Τουλουπάκη – Πλεύρης: «Μας θεωρεί γκάγκστερ»

Σύμφωνα με πληροφορίες έντονη ήταν η δυσαρέσκεια της ΝΔ για την επιστολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς προς την Προανακριτική Επιτροπή, με την οποία προέκρινε την εξέταση των «Κελέση» – «Σαράφη» με τεχνικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε κατά πληροφορίες να επιστραφεί στην κ. Τουλουπάκη η επιστολή της με την οποία διατυπώνει πρόταση για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων με τεχνικά μέσα, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό της «νουθεσίες» που προσβάλλουν τα μέλη της Προανακριτικής.

«Μας θεωρεί γκάγκστερ, που από εμάς που θα τους εξετάσουμε κινδυνεύουν οι μάρτυρες. Άλλωστε η ίδια τους έδωσε το καθεστώς της προστασίας κατά την προδικασία και χωρίς προστασία τους εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης. Δεν κινδυνεύουν από την κ. Τουλουπάκη και τον κ. Σοφουλάκη, άρα δεν κινδυνεύουν και από τους βουλευτές. Θα εξεταστούν όπως τους εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης», φέρεται να τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Πηγή: skai.gr