Μήνυμα των Ελλήνων της Νάπολη: «Μένουμε σπίτι»

Τη δική τους μάχη, στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουν οι αρχές και οι πολίτες της Ιταλίας, για ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, δίνουν τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας. «Μένουμε στο σπίτι, με συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης που διαμορφώθηκε», είπαν στην εκπομπή της ΕΡΤ «Φωνή της Ελλάδας».

Μόλις ολοκλήρωσαν, στις 17 Φεβρουαρίου, τις εβδομαδιαίες Εκδηλώσεις που διοργάνωσαν φέτος, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού (9 Φεβρουαρίου), που αυτοί καθιέρωσαν παγκοσμίως, η ανησυχία για την πιθανή εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στην Ιταλία.

Οι μέρες που πέρασαν, έκτοτε, κατέστησαν την Ιταλία τη μεγαλύτερη εστία εξάπλωσης του κοροναϊού παγκοσμίως, μετά την Κίνα. Από τη στιγμή που ένας άνδρας 78 ετών, που είχε προσβληθεί από κορωναϊό πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, 21 Φεβρουαρίου, στη Βενετία, έπειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας, στη βόρεια Ιταλία επικράτησε κλίμα πανικού. Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις στο βορρά της Ιταλίας. Τις επόμενες μέρες όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε στις Περιφέρειες Λομβαρδία, Εμίλια Ρομάνα, Βένετο και Μπρέσια. Με αποτέλεσμα τα μέτρα να γενικευθούν σε όλη τη χώρα, καθώς κρούσματα παρουσιάστηκαν σε όλη τη χώρα και στον ιταλικό νότο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, Παύλος Κυπριανού, με τον οποίο επικοινώνησε η «Φωνή της Ελλάδας», απέδωσε με μοναδικό τρόπο τις σκέψεις και τα συναισθήματα όλων: «Έχουμε ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και προσβλέπουμε σε μια γρήγορη αποκλιμάκωση. Και εμείς σας σκεφτόμαστε και ευχόμαστε να έχει όλη η Ελλάδα και η Κύπρος την ίδια υπομονή, που δείχνουμε εμείς στην Ιταλία, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο νοσοκομειακό προσωπικό των χωρών που έχουν προσβληθεί, για την αυταπάρνησή τους».

«Η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική» τονίζουν οι Έλληνες της Νάπολης

Το μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, Σωτήρης Παπαδημητρίου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, που μας έστειλε και φωτογραφίες από το έρημο κέντρο της Νάπολης, επισημαίνει ότι, «η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική». Συνιστά υπομονή και αισιοδοξία και στέλνει τις ευχές του, σε όλους τους Έλληνες. Το ίδιο και ο Δικηγόρος, στέλεχος της δραστήριας ομογενειακής κοινότητα, Κώστας Μίχος, που εκτιμά ότι, «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», ωστόσο, με θετική σκέψη συμπληρώνει: «είμαστε δυνατοί και το ξέρετε. Να προσέχετε όλοι! Μένουμε σπίτι!».

Τις ευχές του, μέσω της «Φωνής της Ελλάδας», έστειλε και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ιωάννης Κορίνθιος, ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, που -μέσα σε λίγα χρόνια- χάρη στις άοκνες προσπάθειές του, έλαβε πανεθνικές και παγκόσμιες διαστάσεις. Ο ίδιος ζει και την αγωνία των εκατοντάδων Καθηγητών και Μαθητών Λυκείου, από δεκάδες Κλασσικά Λύκεια της Ιταλίας, που συμμετείχαν στις φετινές εκδηλώσεις, τις οποίες συντόνισε, με μοναδικό τρόπο: «Να προσέχετε και εσείς στην Ελλάδα!», είπε χαρακτηριστικά στη «Φωνή της Ελλάδας». Ενώ, η Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας, στο Ελληνικό Σχολείο της Νάπολης, Ελένη Λυγερού, εκ μέρους και των μαθητών της, Ελλήνων και Ιταλών, ευχήθηκε «να περάσει σύντομα το κακό και Καλή Δύναμη σε όλους μας…».

«Να προσέχετε και εσείς στην Ελλάδα» εύχονται οι ομογενείς συμπατριώτες μας στη Νάπολη

Οι Έλληνες της Νάπολης και της Περιφέρειας της Καμπανίας, δεν αγωνιούν μόνο για την εξέλιξη της κατάστασης στον τόπο τους, που δείχνει να αντιστέκεται πιο αποτελεσματικά, σε σχέση με την εξέλιξη που παρουσιάζει η έξαρση των κρουσμάτων του κορωναϊού στις Περιφέρειες του ιταλικού βορρά. Κλεισμένοι στα σπίτια τους ή εργαζόμενοι στα γραφεία και τις άλλες δραστηριότητές τους, με χίλιες προφυλάξεις, παρακολουθούν και τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Πηγή: ΕΡΤ