Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι Ε.Δ. θα εκτελέσουν στο ακέραιο την αποστολή τους, όπου απαιτηθεί

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, όταν και όπου απαιτηθεί», διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του, στο πλαίσιο της αναλυτικής ενημέρωσής της για όλα τα τρέχοντα ζητήματα από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψής της στο υπουργείο.

O κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα «εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, αλλά και της στρατηγικής αξίας που κατέχει στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον», με αιχμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε βραδυφλεγή βόμβα.

Όπως είπε, «το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα για τις χώρες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, απειλώντας άμεσα τις εσωτερικές τους δομές και εγείροντας σημαντικά προβλήματα διαχείρισής του, ακόμη και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στάση δε της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στο υπόψη ζήτημα -αλλά και σε όλα τα ζητήματα των διμερών σχέσεων- είναι διαχρονικά προβληματική. Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όμως, η τουρκική πλευρά έχει προβεί σε έναν ωμό εκβιασμό κατά της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επανέλαβε.

«Στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την πίεση που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία, έχει οδηγήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών στη μεθόριο με την Ελλάδα. Επιδιώκει αφενός να λάβει ανταλλάγματα και στήριξη από την Ευρώπη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία ή για τη δική της διαχείριση του προσφυγικού στο εσωτερικό της και αφετέρου να πιέσει ακόμα περισσότερο μέχρι το σημείο της εσωτερικής αποσταθεροποίησης τη χώρα μας», παρατήρησε.

«Η Ελλάδα λοιπόν», συνέχισε, «καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων προκλήσεων, με ορθολογικό τρόπο, στρατηγική ψυχραιμία στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, έχοντας ως βασικό γνώμονα την ικανοποίηση των εθνικών της συμφερόντων και την εξασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, «έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μέσω της άσκησης ενεργού και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος», σχολίασε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανακούφιση των πολιτών, «δηλώνοντας στους πολίτες της χώρας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα τους».

Στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε ότι «το υπουργείο μας συμβάλλοντας καθοριστικά στη εθνική προσπάθεια που έχει αναληφθεί από την κυβέρνηση, έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων, τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την αποφυγή διασποράς του ιού. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητές μας, είμαστε σε ετοιμότητα να παράσχουμε την κατάλληλη υποστήριξη, εφόσον απαιτηθεί, στις συντονισμένες ενέργειες των λοιπών υπουργείων κι αυτό πράττουμε σε ωριαία βάση».

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την περαιτέρω ισχυροποίηση και την απόλυτη αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από «μία προσεκτική και μελετημένη στρατηγική, έχοντας πάντα ως παρακαταθήκη το διεθνώς αναγνωρισμένο ρόλο της χώρας, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

«Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, διατηρούμε σε ύψιστο επίπεδο τη μαχητική ισχύ και ικανότητά μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, όταν και όπου απαιτηθεί», διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.