Αλ. Χαρίτσης: Άμεσα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας

Αλέξης Χαρίτσης,

Τη θέση ότι αν δεν προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση σε εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας η χώρα θα το πληρώσει στο πολλαπλάσιο στο μέλλον, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

«Στην πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε προέχει η υγεία των ανθρώπων και η στήριξη του ΕΣΥ, πολύ κρίσιμο όμως είναι και το κομμάτι της οικονομίας, το κομμάτι των εργαζομένων και των επιχειρήσεων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» περιγράφονται «αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που χρειάζεται τώρα η ελληνική οικονομία». Δηλαδή, εξήγησε, η υλοποίηση ενός «εμπροσθοβαρούς προγράμματος στήριξης, με την αναγκαία ένεση ρευστότητας συν ένα γενναίο πρόγραμμα εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις, αλλά και τη μισθολογική υποστήριξη των εργαζομένων για τους επόμενους μήνες».

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι το προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόγραμμα, ύψους 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, «κινείται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας μας». Αυτό διότι, όπως είπε, «οι δαπάνες για τον κορωνοϊό δεν δημιουργούν νέες υποχρεώσεις, οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν εξαλειφθεί, και το πιο σημαντικό από όλα, έχουμε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αντίθετα, αν δεν υλοποιηθεί τώρα αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει σε μερικούς μήνες να πάρουμε μέτρα σε πολλαπλάσιο βαθμό και τότε δεν θα έχουμε αυτές τις δυνατότητες και θα πρέπει να δανειστούμε με χειρότερους όρους και με την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Τότε είναι που θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε μνημόνιο», σημείωσε. Ειδικότερα, τόνισε ότι από το «μαξιλάρι» τα 16,5 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα για το χρέος, όμως τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα, ότι οι άμεσα διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι για την Ελλάδα είναι 19,5 δισ. ευρώ, και σύντομα 2 δισ. ευρώ θα είναι επιπλέον διαθέσιμα, ενώ οι ευρωπαϊκές εγγυοδοτήσεις ανέρχονται στα 9 δισ. ευρώ. «Συνολικά έχουμε 50 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, από τα οποία ζητάμε να αξιοποιηθούν τώρα τα 26 δισ. ευρώ», επισήμανε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «εικόνες ντροπής» όσα εξελίχθηκαν χθες στον Ευαγγελισμό, «με την κυβέρνηση να στέλνει την αστυνομία για να αντιμετωπίσει γιατρούς και νοσηλευτές που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «είναι δουλειά της συντεταγμένης πολιτείας να παίρνει μέτρα για την υγεία, την οικονομία και την εργασία», όμως «τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και δεν αντιμετωπίζουν την κρίση, γι’ αυτό και καταθέτουμε τις προτάσεις μας στον ελληνικό λαό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ