Κυρ. Μητσοτάκης στο «Σωτηρία»: Θέλω συγχαρώ «τους ήρωες πίσω από τις μάσκες»

Μητσοτάκης

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα η παράδοση υγειονομικού υλικού στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», το οποίο από τις 29 Μαρτίου προσφέρει υπηρεσίες αποκλειστικά σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα παραδόθηκαν στο νοσοκομείο 20.000 απλές χειρουργικές μάσκες, 5.000 μάσκες αναπνευστικής προστασίας, 1.000 χειρουργικές ποδιές, 1.000 ολόσωμες στολές υψηλής προστασίας, 10.000 ποδονάρια, 5.000 αποστειρωμένα γάντια και 5.000 σκούφοι, προκειμένου να υπάρχει πληρότητα εφοδίων για την ασφάλεια του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Το υλικό αυτό προέρχεται από δωρεές, μεταξύ αυτών δωρεάς της ΔΕΗ, και από παραγγελίες του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ.Μητσοτάκης συνεχάρη τα μέλη του προσωπικού –«τους ήρωες πίσω από τις μάσκες» όπως τους αποκάλεσε- για τις προσπάθειες που καταβάλλουν:

«Μπορεί να μην βλέπουμε τα πρόσωπά σας αυτές τις μέρες αλλά νομίζω ότι όλοι διακρίνουμε το χαμόγελό σας και την ικανοποίησή σας όταν καταφέρνετε να σώζετε ανθρώπινες ζωές» είπε ο πρωθυπουργός, και σημείωσε πως η σημερινή κρίση οδηγεί στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να είναι μακροπρόθεσμα θωρακισμένο απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση.

«Βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, ανταποκριθήκατε με απόλυτη επάρκεια και το δικό μας χρέος βέβαια είναι να εξασφαλίζουμε ότι έχετε όλα τα μέσα στη διάθεσή σας για να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας απρόσκοπτα, με τον επαγγελματισμό που πάντα σας διακρίνει. Γι’ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ, για να παραδώσουμε πρόσθετο υλικό, μία μεγάλη δωρεά την οποία έκανε η ΔΕΗ, σε εξειδικευμένες μάσκες και στολές τις οποίες τόσο χρειάζεστε, έτσι ώστε να αισθάνεστε σίγουροι και ασφαλείς” ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι “ενωμένοι θα ξεπεράσουμε αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση” ενώ εκτίμησε ότι “τα έχουμε καταφέρει καλά μέχρι στιγμής” και τόνισε με έμφαση:

“Δεν δικαιολογείται όμως κανείς εφησυχασμός, έτσι ώστε να μπορέσουμε με το να μείνουμε σπίτι, να προστατέψουμε πάνω απ’ όλα εσάς, για να μπορείτε κι εσείς να συνεχίσετε να κάνετε τη δουλειά σας έτσι όπως την κάνετε”.

Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο «Σωτηρία» χειρίζεται μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από άλλες δομές. Η συνολική δυναμικότητά του διαμορφώνεται σε 335 κλίνες, περιλαμβανομένων 29 κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας.

Στην παράδοση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής του νοσοκομείου Σωκράτης Μητσιάδης, η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας Αγγελική Ράπτη, η Διευθύντρια της ΜΕΘ καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου, η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Μίνα Γκάγκα και ο Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων ‘Αγγελος Πεφάνης.

Εύσημα του πρωθυπουργού στο ΕΚΑΒ για την ετοιμότητα και την επάρκειά του

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για την απόλυτη προσήλωση των εργαζόμενων του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας στην υπηρεσία προς τον συνάνθρωπο».

Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε τα εύσημα για τη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία του προσωπικού επαινώντας την υποδειγματική δουλειά η οποία καλύπτει με επάρκεια, επαγγελματισμό και συνέπεια τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σημείωσε ότι φροντίζει ο ίδιος μέσω των ενημερωτικών δελτίων που λαμβάνει από τη συγκεκριμένη υπηρεσία κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που ανακύπτουν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως η έκτακτη επιβράβευση που θα λάβουν και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είναι πρωτίστως ηθική, προσθέτοντας πως όταν παρέλθει η κρίσιμη αυτή περίοδος δεν θα πρέπει να εισέλθει κανείς σε καθεστώς ραστώνης.

Τέλος σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν βήματα προόδου ως προς την ψηφιακή υποστήριξη της μεταφοράς της πληροφορίας από την πρώτη γραμμή προς το κέντρο προς τα νοσοκομεία προς τις εντατικές.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ, δεν αντιμετωπίζουνε μόνο τα περιστατικά του κορονοιού, δεν έχουν σταματήσει οι Έλληνες να αρρωσταίνουν επειδή έχουμε μία πανδημία ενός νέου ιού. Μπορεί μεν κάποια περιστατικά έκτακτα, όπως τροχαία, να είναι μειωμένα, εξακολουθούμε όμως να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για όλα τα χρόνια νοσήματα αλλά και για όλα τα έκτακτα περιστατικά τα οποία χρήζουν έκτακτης φροντίδας την οποία μπορεί να δώσει το ΕΚΑΒ, οπότε αισθανόμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορούμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες ανάγκες του συστήματος, αλλά να είμαστε έτοιμοι, όπως έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε, να αντιμετωπίσουμε με απόλυτη επάρκεια, επαγγελματισμό και συνέπεια και αυτήν την πανδημία, η οποία έχει χτυπήσει όλο τον κόσμο” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαευσταθίου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την αναγνώριση των προσπαθειών της Υπηρεσίας, ενώ ανέφερε ότι το ΕΚΑΒ με εντολή του υπουργείου Υγείας μπήκε από πάρα πολύ νωρίς σε κατάσταση συναγερμού, σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, και ξεκίνησε -όπως είπε- από τον Ιανουάριο την σχετικών διενέργεια ασκήσεων “όταν ούτε καν τα πρώτα κρούσματα δεν ήταν ακόμα στην Ευρώπη”.

Επίσης χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό στοιχείο” το ότι το ΕΚΑΒ δεν έχει προσωπικό “το οποίο να έχει νοσήσει και αυτό οφείλεται στα εξαιρετικά μέτρα και στην αυστηρότητα με την οποία τα εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας του προσωπικού μας στα ασθενοφόρα και στις αεροδιακομιδές”.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστηρίζει την πρόταση Μόσιαλου για την απόκτηση από την ΕΕ πατεντών για τεστ ανίχνευσης και εμβολίων

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συζήτησης περί της διαχείρισης της κρίσης λόγω της πανδημίας κορονοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει -μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung- την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού.

Ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας και διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, θα μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορονοϊό είναι επειγόντως αναγκαία.
Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία (της Ευρώπης), γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, καταλήγει ο καθηγητής του LSE.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι υποστηρίζει αυτή την πρόταση και επισημαίνει ότι τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορονοϊού αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα επείγον να λυθεί το πρόβλημα της εξάπλωσης του εμβολιασμού κατά του ιού το συντομότερο δυνατό.
«Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

«Εάν η πολιτική αυτή εφαρμοστεί σωστά, αφενός δίνει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εμβολίου κατά του κορονοϊού και αφετέρου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι τα χρήματα που δίνουν ως φορολογούμενοι δαπανώνται με το σωστό τρόπο», προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.