Μένουμε σπίτι και παρατηρούμε τον Ήλιο με την βοήθεια της ΝASA (Εικόνες)

Μπορεί λόγω των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να έχουμε τερματίσει σχεδόν τις μετακινήσεις μας και να καθόμαστε στο σπίτι μας, αυτό όμως από την άλλη έχει βοηθήσει στο να ανακαλύπτουμε ενδιαφέροντα θέματα μέσω διαδικτύου.

Ένα από αυτά είναι και η δυνατότητα που μας δίνει η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (ΝASA) να παρατηρούμε το μητρικό μας άστρο μέσω της ιστοσελίδας του “Ηλιακού Δυναμικού Παρατηρητηρίου” (Solar Dynamics Observatory – SDO).

Η αποστολή του SDO είναι να παρατηρεί επί 24ωρης βάσεως με ένα διαστημικό δορυφόρο που είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και να καταγράφει ότι συμβαίνει στο άστρο μας.

Στην ιστοσελίδα μπορεί να βρει ο επισκέπτης εκόνες από τα δεδομένα που έχει καταγράψει ο δορυφόρος, όπως την παρακάτω εντυπωσιακή φωτογραφία που δείχνει το πέρασμα της Σελήνης μπροστά από τον Ήλιο. Η συγκεκριμένη είναι εικόνας της εβδομάδος.

Επίσης μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του Ηλίου σε όλο το μήκος φάσματος του φωτός, από το υπέρυθρο, το φυσικό, έως το υπεριώδες, την μαγνητόσφαιρα του και άλλα.

Εικόνα του Ηλίου από τρεις φωτογραφίες μαζί, σε διαφορετκά μήκη κύματος. Μπορείτε να την δείτε και σε μεγάλη ανάλυση εδώ.

Η ιστοσελίδα του SDO ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά, οπότε υπάρχουν πολλές φωτογραφίες αλλά και πληροφορίες για την αποστολή της NASA και τον Ήλιο μας, τις οποίες μπορείτε να αποκτήσετε ελεύθερα και εύκολα μέσω του υπολογιστή σας.

Μπείτε εδώ και καλή περιήγηση.