Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα είμαστε πάντα εκεί να αναγνωρίζουμε, να αναχαιτίζουμε, να αποτρέπουμε

«Eχουμε μια σχετική μείωση της δραστηριότητας (σ.σ.  της Τουρκίας) σε όλα τα μέτωπα στο Αιγαίο. Από εκεί και πέρα, όμως, επειδή η κατάσταση είναι αυτή που είναι, σταθμίζουμε κι εμείς τη συμπεριφορά μας και αντιδρούμε αναλόγως. Η αντίδρασή μας και ο σχεδιασμός μας απέναντι στις συμπεριφορές αυτές της Τουρκίας (σ.σ. στο μεταναστευτικό) παραμένει σταθερός».

Αυτά επισήμανε μεταξυ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA σχολιάζοντας τη στάση της γείτονος στο μεταναστευτικό και στο Αιγαίο.

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι “δεν άλλαξε κάτι, ο συναγερμός παραμένει. Εκτιμούμε ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός, τόσο θα εντείνονται οι απόπειρες εισροής μεταναστών στα νερά μας και ακολούθως στα εδάφη μας. Η αντίδρασή μας και ο σχεδιασμός μας απέναντι στις συμπεριφορές αυτές της Τουρκίας παραμένει σταθερός. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αλλάζουν”.

Όσον αφορά στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο σχολίασε ότι “έχουμε μια σχετική μείωση της δραστηριότητας σε όλα τα μέτωπα. Συνεχίζουμε να έχουμε υπερπτήσεις, ας πούμε, πάνω από τα ελληνικά νησιά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας αλλά με μικρότερη συχνότητα οφείλω να ομολογήσω. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αντίκτυπος (σ.σ. του κορωνοϊού στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις). Από εκεί και πέρα δεν σταματούν κιόλας! Εμείς θα είμαστε πάντα εκεί να αναγνωρίζουμε, να αναχαιτίζουμε, να αποτρέπουμε”, επανέλαβε. 

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι είχε άτυπη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ, κατά την οποία ο κ. Ακάρ ενημέρωσε για  την πρόθεσή του να ματαιώσει την διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης “Μavi Vatan” που είχε προγραμματισθεί για αυτές τις μέρες. “Προφανώς λόγω του αντίκτυπου από τον κορωνοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις”.

“Του εξέφρασα τη δική μας ευχή να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο. Δεν μιλούμε μόνο για τη διεξαγωγή ή όχι μιας άσκησης, αλλά και για τις υπερπτήσεις, καθώς και τις παραβιάσεις προκειμένου να πέσουν πραγματικά οι τόνοι κι όχι περιστασιακά ή εξαιτίας μιας δυσμενούς συγκυρίας από τον κορωνοϊό. Κατεγράφησαν αυτά τα σχόλια κι από εκεί και πέρα, βλέπω ότι όντως οι γείτονες δεν προχωρήσαν στη διεξαγωγή της άσκησης αυτής”, πρόσθεσε.

“Κι εμείς θα θέλαμε γενικά, να πέσει όλη αυτή η υπερδραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα κι όσον αφορά στις κινήσεις, τις πτήσεις των μαχητικών της Τουρκίας, τις ασκήσεις και όλα τα άλλα. Ευχής έργον θα ήταν”, επανέλαβε. “Από εκεί και πέρα, όμως, επειδή η κατάσταση είναι αυτή που είναι, σταθμίζουμε κι εμείς τη συμπεριφορά μας και αντιδρούμε αναλόγως”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ