Ν. Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά κρίσιμη η εβδομάδα – Οι επόμενες μέρες θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Χαρδαλιάς

Σύνεση και αποφασιστικότητα ζήτησε να δείξουν οι πολίτες τα επόμενα 24ωρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και να μην αφήσουν όπως είπε, «την ανυπομονησία να μας στερήσει ότι έχουμε καταφέρει έως σήμερα».

Ο υφυπουργός είπε ότι διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, «την πιο κρίσιμη της προσπάθειας μας». Υπογράμμισε ότι οι επιλογές μας τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν τις εξελίξεις, «θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και αν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο και επιτέλους να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα. Φέτος, πρόσθεσε, το Πάσχα είναι διαφορετικό και «με επιμονή, με υπομονή, με υπευθυνότητα, με περισσή καρτερικότητα θα το περάσουμε στο σπίτι. Ούτε σε άλλα σπίτια θα πάμε ούτε θα μαζευτούμε σε ταράτσες και πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με σκληρή προσπάθεια».

Κλειστά την Μ. Παρασκευή τα κοιμητήρια

Σχετικά με τα κοιμητήρια είπε ότι συγκαταλέγονται στους χώρους λατρείας και ως εκ τούτου υπόκειντο σε σχετικούς περιορισμούς. Ειδικά την Μ. Παρασκευή τα κοιμητήρια θα είναι σε όλη τη χώρα κλειστά.

Για 6ώρες ανοιχτά τα καταστήματα την Μ. Παρασκευή

Την Μ. Παρασκευή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για έξι ώρες από τις 13:00 έως τις 19:00.

Αρνητικά τα δείγματα από καταυλισμούς Τσιγγάνων στην Ξάνθη

Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς και τα 326 δείγματα είναι αρνητικά, όπως αρνητικά είναι και τα 15 δείγματα του προσωπικού της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης. «Αποφύγαμε μια κατάσταση δύσκολη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή και εγρήγορση, καθώς η Ξάνθη έχει υψηλά φορτία». Κάλεσε τους κατοίκους μέχρι τις 27 Απριλίου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις μικρές και μεγάλες απαγορεύσεις που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως να μείνουν σπίτι τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης και στην αποστολή εγγράφων και πιστοποιητικών από τα ΚΕΠ στο σπίτι με ένα τηλεφώνημα, χωρίς χρέωση. Πρόκειται για μια νέα διαδικασία που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επίσης με απόφαση του πρωθυπουργού η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εμβληματικής δράσης για επιδημιολογική μελέτη του SARS-Cov-2 στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ