Φορείς της Εύβοιας: Ετοιμάζεται νομοσχέδιο που προωθεί την καταπάτηση δασών;

Τον κίνδυνο να χαθεί η προστασία των περιοχών natura με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θέτει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό το διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας.

Επίσης, προωθεί την ανεξέλεγκτη και χωρίς θεσμοθετημένο χωροταξικό σχεδιασμό, εγκατάσταση επενδυτικών σχεδίων και βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς, φθάνοντας ακόμη στο σημείο να νομιμοποιεί και αυθαίρετες κατασκευές εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Τέλος μέσα σε αυτή τη νομοθεσία προβλέπεται η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης και η δημιουργία ενός άλλου φορέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τωρινή κυβέρνηση προσπάθησε να οδηγήσει σε απραξία οικονομική ασφυξία και απαξίωση τους οκτώ νεοσυσταθέντες Φορείς Διαχείρισης, λόγω της μη έγκρισης του προϋπολογισμού τους από το ΥΠΕΝ για τα έτη 2019 και 2020 και τη μη ανανέωση των συμβάσεων των απασχολουμένων από το πρόγραμμα των 5.500 επιστημόνων και το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ κε Υπουργέ Περιβάλλοντος Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας απευθύνει έκκληση να μην προβείτε στην κατάθεση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΝ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εκσυγχρονισµός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Το εν λόγω Σχέδιο Νόμου ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο τις Κοινοτικού ενδιαφέροντος προστατευόµενες περιοχές της χώρας, καταργεί την προστασία των περιοχών Natura 2000 αφού: α) προωθεί την ανεξέλεγκτη και χωρίς θεσμοθέτημένο χωροταξικό σχεδιασμό, εγκατάσταση επενδυτικών σχεδίων και βιομηχανικών ΑΠΕ, φθάνοντας ακόμη στο σημείο να νομιμοποιεί και αυθαίρετες κατασκευές εντός δασών και δασικών εκτάσεων, β) πλήττει την ανεξαρτησία της διαδικασίας γνωμοδότησης στο πλαίσιο της διαβούλευσης των υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων εντός των περιοχών και γενικότερα καταργεί όλο το πλέγμα προστασίας των προστατευόμενων περιοχών που χτίστηκε και λειτουργούσε τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, γ) καταργεί όλους τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόµενων Περιοχών, οι οποίοι δημιουργήθηκαν κατόπιν ευρωπαικών επιταγών. δ) δημιουργεί ένα φορέα ο οποίος θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια παραβλέποντας τις βασικές αρχές της σύμβασης Ααρχους καθώς και μια σειρά άλλων Ευρωπαικών Οδηγιών και Διεθνών Συμβάσεων και αγνοεί την πάγια διαμορφωθείσα νομολογία στου ΣτΕ. Είναι σαφές και πέρα κάθε αμφιβολίας ότι παραβιάζεται κατάφωρα το πνεύμα και το γράµμα της οδηγίας 92/43/EOK, όπως έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της EE, καταδεικνύοντας την ύπαρξη μιας αντιευρωπαϊκής κουλτούρας απαξίωσης του ενωσιακού κεκτημένου. Η ολιγοήμερη και εντός των πρωτόγνωρων για τη χώρα συνθηκών, διαβούλευση, δεν απέδωσε ουσιαστικούς καρπούς, αφού ως αποδεικνύεται απευθυνόταν σε ώτα μη ακουόντων. Ευαισθητοποιηµένοι πολίτες περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστηµονικοί φορείς, πανεπιστήµια, κ.λ.π.,, συμμετείχαν στη διαβούλευση και διατύπωσαν τεκμηριωµένα την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Αντί όμως να εισακουστούν οι αιτιολογημένες απόψεις τους, φαίνεται ότι δημιούργησαν πανικό στο καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο, όπως αποδεικνύεται από την εσπευσμένη και αναιτιολόγητη κατάθεσή του στη Βουλή, εν μέσω της συνέχισης ύπαρξης των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας. Σε µια Βουλή που υπολειτουργεί, η οποία όμως νομιμοποιεί Πράξεις Νομοθετικού Περιχομένου με πολύ συνοπτικές διαδικασίες.

Κύριε Πρωθυπουργέ, Παρόλο που η ασκηθείσα πολιτική της Κυβέρνησης προσπάθησε να οδηγήσει σε απραξία οικονομική ασφυξία και απαξίωση τους 8 (οκτώ) νεοσυσταθέντες Φορείς Διαχείρισης, λόγω της μη έγκρισης του προυπολογισμου τους από το ΥΠΕΝ για τα έτη 2019 και 2020 και τη μη ανανέωση των συμβάσεων των απασχολουμένων από το πρόγραμµα των 5.500 επιστημόνων και το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, εντούτοις αυτοί (οι Φορείς) ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μελών του Δ.Σ., τα οποία αμισθί διέθεσαν τον προσωπικό τους χρόνος ώστε να γνωμοδοτήσουν για τις υπό αδειοδότηση δραστηριότητες, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουν στην μέγιστη κατά το δυνατόν προστασία των προστατευόμενων περιοχών, θέτοντας όρους και προυποθέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα σας καλούμε να λάβετε υπόψη την διαμαρτυρία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των ευαισθητοποιηένων πολιτών, την άποψη των περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.λ.π. ώστε να μη προχωρήσει στην παρούσα χρονική στιγμή η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου. Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και με ηρεμία και συζήτηση να καθορισθούν οι αρχές ενός σχεδίου νόμου με γνώμονα την ουσιαστική προστασία αλλά και ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών.

Πηγή: tvstar.gr