Εύβοια: Αντιδρούν κάτοικοι και δημοτική αρχή για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Κοτύλαια όρη και το Ορτάρι

Επιστολή στη Ρυθμιστική αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απέστειλε ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς με την οποία γνωστοποιεί ότι ο δήμος Κύμης Αλιβερίου δεν θα δεχθεί σε καμιά περίπτωση εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών σταθμών σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπως τα Κοτύλαια όρη και το Ορτάρι.

Ο δήμαρχος αναφέρει τη θέση της δημοτικής αρχής για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας όμως διαλύει και τις φήμες που εσκεμμένα διαδίδονται στο δήμο Κύμης Αλιβερίου από γνωστούς κύκλους παραπληροφόρησης ότι η δημοτική αρχή πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα επενδύσεων που παραβλέπουν την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας σε περιοχές που έχουν τουριστική αναπτυξιακή κατεύθυνση, και που ο δήμος ήδη κινείται παίρνοντας πρωτοβουλίες για την ανάδειξή τους (πίστες αναρρίχησης, περιπατητικά μονοπάτια, διαδρομές με ποδήλατα βουνού κ.οκ).

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Κύμης».

Όπως είναι γνωστό η Νότια Εύβοια είναι ένας από τους πρώτους χώρους εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Τα πρώτα χρόνια υπήρχαν αντιδράσεις, όχι για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, αλλά από το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές είχαν καλυφθεί από εναέριες γραμμές μεταφοράς, οι οποίες υπάρχουν ακόμα στα αιολικά πάρκα που εγκαταστάθηκαν τα πρώτα χρόνια.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα ήταν η διέλευση των γραμμών μεταφοράς μέσα από ιδιοκτησίες χωρίς να ερωτηθούν οι ιδιοκτήτες. Το τρίτο σοβαρό θέμα ήταν, ο φόβος ότι η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουριστική ανάπτυξη, σε μια περιοχή που δεν είχε άλλη επιλογή για την ανάπτυξη της Τοπικής Οικονομίας.
Τα δύο πρώτα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί.

Το τρίτο θέμα, μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει, την Τουριστική ανάπτυξη, αν και δεν έχει προχωρήσει η ανάπτυξη όπως θα επιθυμούσαν οι κάτοικοι των περιοχών εγκατάστασης των αιολικών πάρκων.
Ο φόβος όμως υπάρχει γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει, αν εξασφαλιστεί η δυνατότητα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από την Εύβοια προς την Αττική και πόσα ακόμα αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην Τουριστική ανάπτυξη.
Επομένως ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική φωτοβολταϊκά κ.α.) γιατί υποκαθιστούν εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν το περιβάλλον και αποτελούν εξάρτηση της Χώρας στον τομέα της ενέργειας.
Πιστεύαμε όμως ότι ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή δεν θα προχωρούσατε σε αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, που είναι από τις πλέον ξεχωριστές στη Χώρα.
Σε όλα υπάρχουν όρια, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνιούνται.

Είναι αδικαιολόγητη η αδειοδότηση, εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Κοτύλαια.
Είναι επίσης αδικαιολόγητη, η ενδεχόμενη πρόθεση να αδειοδοτηθεί, η αίτηση για αιολικό πάρκο που εξετάζεται από εσάς στο Ορτάρι.
Αυτές οι περιοχές έχουν άλλο προορισμό και δεν θα πρέπει να προορίζονται για εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Η ισοπέδωση που εφαρμόζεται λειτουργεί υπονομευτικά για την προώθηση της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη χώρα.
Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι εκτός από τη χώρα, αυτοί που ωφελούνται είναι οι επενδυτές που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια.
Αυτή που δεν έχει ουσιαστικά οφέλη είναι η τοπική κοινωνία, αφού η απασχόληση είναι ελάχιστη, ενώ αυτά που μοιράζονται στους κατοίκους δεν αντιπροσωπεύουν κάτι σημαντικό, ούτε προωθείται η ανάπτυξη του τόπου.
Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την ΚΕΔΕ, η οποία πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να βρεθούν λύσεις που θα οδηγούν στην ανάπτυξη τις περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων.
Είναι γεγονός ότι όλες αυτές οι περιοχές δεν έχουν αναπτυχθεί οικονομικά και ενώ διαθέτουν την σημαντική πηγή ενέργειας, η οποία καλώς αξιοποιείται για την χώρα και τους επενδυτές, αλλά δεν προσφέρει στους κατοίκους που ζουν σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα απ΄όλους.
Τέλος ζητάμε να επανεξετάσετε τις περιπτώσεις για τις οποίες έχετε δώσει έγκριση εγκατάστασης στις περιοχές που προαναφέραμε και να αποκλείσετε την χορήγηση νέων αδειών σε αυτές τις περιοχές.
Όπως προαναφέραμε, ο Δήμος στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά πρωτίστως στηρίζει και το φυσικό περιβάλλον την πανίδα και την χλωρίδα του τόπου.
Ο Δήμος είναι ξεκάθαρος στις απόψεις του, αλλά ζητά απ όλους, να επικρατήσει η λογική και να προστατευθούν οι πανέμορφες περιοχές του τόπου μας.
Διαφορετικά ο Δήμος θα πρέπει να αντιδράσει με κάθε τρόπο.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Πηγή: eviaportal.gr