Την ενίσχυση της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και των ελληνικών προϊόντων, ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα και οι συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό πρότεινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση που διεξάγεται, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
Ο κ. Βελόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για λάθη και αστοχίες κατά την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να κλείσει τα τζαμιά, δεν μπόρεσε να εμποδίσει τα μεγάφωνα στο μιναρέ και άνοιξε τις εκκλησίες. Ποιος επιστήμονας είπε ότι τα μεγάφωνα μεταφέρουν κορωνοϊό; Γιατί ο Επιτάφιος δεν μπορούσε να κάνει μια διαδρομή;», διερωτήθηκε ο κ. Βελόπουλος και προσέθεσε: «Ούτε με μεγάφωνα, ούτε με καμπάνες, ούτε με λειτουργίες μεταφέρεται ο κορωνοϊός».
Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα στο θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Δεν μπορεί να κυκλοφορεί ο κ. Χαρδαλιάς τη μια μέρα με μάσκα και την άλλη χωρίς μάσκα», ανέφερε. «Δεν μπορείτε από τη μια να λέτε στον πολίτη, “μαντρώσου στο σπίτι σου” και από την άλλη να χτυπάτε παλαμάκια στο τριαξονικό της κ. Πρωτοψάλτη».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε στην διαφημιστική εκσρατεία “Μένουμε Σπίτι” και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο μήνυμα για την αγορά ελληνικών προϊόντων.
«Για να μείνουμε σπίτι πρέπει να υπάρχει Ελλάδα και για να υπάρχει Ελλάδα κάντε ένα διαφημιστικό και πείτε: “Στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα”. Το κάνει η γειτονική Ιταλία το κάνει και η Τουρκία», είπε ο κ. Βελόπουλος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και προσέθεσε πως με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι εισαγωγές και η ψαλίδα του εμπορικού ελλείμματος.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, εξέφρασε επιφυλάξεις ενώ επικαλέστηκε δηλώσεις της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, η επιστροφή στα σχολεία, «είναι σημαντική πρόκληση με αβεβαιότητες».
«Γιατί ανοίξαμε τα σχολεία», διερωτήθηκε «Αν είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να τα ανοίξουμε όλα. Αν όμως υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές δεν μπορούμε να ρισκάρουμε με “αβεβαιότητα”», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Το 73% των Ελλήνων εκπαιδευτικών, είναι άνω των 51 ετών. Πώς το κάνετε αυτό;»
Ο κ. Βελόπουλος, έκανε επίσης λόγο για καθυστερήσεις στα προγράμματα ΕΣΠΑ. «Μόνο σε ένα υπουργείο υπάρχουν 26 επενδυτές που περιμένουν εδώ και τέσσερις μήνες να ξεκινήσει η επένδυσή του; Γιατί καθυστερούν;» σημείωσε.
«Το δύσκολο δεν είναι να κλείσει η οικονομία αλλά να την ξεκλειδώσετε», συνέχισε. «Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για εσάς. Εύχομαι να πάει καλά το σχέδιό σας. Αν έχετε σχέδιο. Εγώ όμως άκουσα για μέτρα με δανεικά. Δεν άκουσα τρόπο παραγωγής πλούτου. Και αυτά είναι δανεικά που θα πρέπει να τα επιστρέψουμε. Αν όμως δεν δουλέψουμε την πρωτογενή παραγωγή δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε ποτέ τα δανεικά και ο Έλληνας θα συνεχίσει να δουλεύει και να πεινάει. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να δίνετε λεφτά στους Έλληνες για να μην δουλεύουν. Γιατί τα επιδόματα είναι για να μην δουλεύουν. Πρέπει να κάνετε ένα σχέδιο ώστε τα λεφτά να πάνε σε δουλειές. Ο Έλληνας ζητάει δουλειά δεν ζητάει ελεημοσύνη».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία θα χαθούν 16 δισ.ς ευρώ ενώ έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό.
«Τα ξενοδοχεία θα υποστούν τεράστιο πλήγμα. Μην έχουμε αυταπάτες. Το 2020 θα χαθούν 5 δισ. ευρώ».
Ο κ. Βελόπουλος πρότεινε να χρησιμοποιηθούν σε κάποιους τομείς ειδικά ρομπότ, όπως γίνεται στην Κίνα και στην Ιαπωνία και όσοι ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους να δεσμευτούν έναντι κινήτρων να πάρουν ελληνικά προϊόντα για τα ξενοδοχεία τους. «Με τον τρόπο αυτό θα κινηθεί η ελληνική παραγωγή, τυποποίηση και μεταφορά. Να στηριχτούν οι Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Γιατί την επόμενη φορά ο ξένος το προϊόν που θα καταναλώσει εδώ θα το αναζητήσει στη χώρα του και κάπως έτσι θα κινηθούν και οι εξαγωγές. Αυτό μπορεί να φέρει τζίρο 1,5 με 2 δισ. ευρώ που θα μπουν σε ελληνικές τσέπες.».
Κλείνοντας ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Exon Mobil και της Τotal ότι αναστέλλουν τις εργασίες τους και αποσύρονται από την ΑΟΖ της Κύπρου.
«Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο και δυστυχώς θα το βρούμε μπροστά μας. Το επισημαίνω όμως γιατί πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα. Επίσης από χθες στην Βόρειο Ήπειρο έχουν αρχίσει διώξεις Ελλήνων Βορειοηπειρωτών από τις δυνάμεις του Ράμα. Και εσείς έχετε αναλάβει μια δέσμευση απέναντι στους Βορειοηπειρώτες για το θέμα των συντάξεων. Ας ξεκινήσουμε όμως από κάπου», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Κυρ. Βελόπουλος (δευτερολογία): Να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση
Με αναφορά στο θέμα της επιδότησης των επιστημόνων μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης, το οποίο ανακλήθηκε, ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
«Η σημερινή κόντρα για τα ΚΕΚ έδειξε πως ήταν μια κόντρα που έγινε για να δείξει πόσο καλά εξαπατούσαμε την ΕΕ», είπε προσθέτοντας πως είναι χρήματα που δίνει η ΕΕ και κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί όχι για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία αλλά τους ημετέρους.
«Είναι κάτι που κι’ εσείς έχετε αντιληφθεί και εξαγγείλατε ότι θα αναδιαρθρώσετε τα ΚΕΚ», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο κ. Βελόπουλος και προσέθεσε ότι πρόκειται για μια τακτική που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Είναι προς τιμή του κ. Μητσοτάκη ότι το θεώρησε λάθος. Πρώτη φορά ακούω πολιτικό να λέει εδώ μέσα “έκανα λάθη”», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Ο κ. Βελόπουλος ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις εστίασης που θίγονται από τα περιοριστικά μέτρα.
«Ένα μαγαζί που μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα τέταρτο του διαθέσιμου χώρου του, πρέπει να έχει αντίστοιχη μείωση και στις πάγιες δαπάνες του, αλλιώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί μια επιχείρηση που λειτουργεί στο 25% και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της κατά 100%», είπε ο κ. Βελόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε ανάλογη πρόταση και για τα ξενοδοχεία που πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Κάντε κάτι πολύ απλό. Μειώστε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δεν μπορεί ένα ξενοδοχείο που έχει 100 κλίνες, να πρέπει να λειτουργήσει με είκοσι ή τριάντα, αλλά έχει τα ίδια έξοδα με τις 100 κλίνες. Δεν βγαίνει», επισήμανε.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε την πρόταση του για την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.
«Να στηρίξουμε τη βιομηχανία τροφίμων και το νερό που είναι το αύριο. Αν η πανδημία συνεχιστεί, αν οι χώρες κλείσουν τα σύνορά τους τότε θα έχουμε έλλειψη τροφίμων», ανέφερε, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει στην τριτομιλία του, «εάν έχει πληροφορίες ότι έρχεται νέο μνημόνιο», «γιατί αν υπογράψετε νέο μνημόνιο μπαίνουμε σε περιπέτειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε την τουριστική μας βιομηχανία και την εγχώρια μεταποίηση» είπε ο κ. Βελόπουλος και ζήτησε την εκπόνηση σχεδίου για ορισμένες μορφές όπως ο ιαματικός τουρισμός.
«Τα έσοδα μπορεί να φθάσουν 3,5 δισ. ευρώ. Έχουμε 750 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα», είπε, ενώ πρότεινε την τροποποίηση της διαφημιστικής προβολής της χώρας. «Αν θέλετε να κάνετε τουριστική προβολή χρησιμοποιείστε την υγειονομική ασφάλεια της χώρας. Ότι είμαστε ο πιο ασφαλής προορισμός», είπε.
Επίσης, ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση την οποία έχει καταθέσει η Ελληνική Λύση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Να βρούμε πια ήταν η ανάγκη για την υπογραφή της συμφωνίας. Ποιοι είναι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος», είπε.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια σε κέντρο μεταναστών στη Σάμο, επανέλαβε την πρότασή του για τη μεταφορά τους σε ακατοίκητα νησιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ