Ν. Χαρδαλιάς: Η διαδρομή προς την νέα κανονικότητα δεν είναι εύκολη

Χαρδαλιάς

Η διαδρομή προς την νέα κανονικότητα που ξεκίνησε σήμερα το πρωί μετά από 42 μέρες πρωτόγνωρων διαδικασιών και περιορισμών δεν είναι εύκολη, χρειάζεται να δώσουμε πολλές μάχες ακόμα, καθώς δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Επανέλαβε τα αναγκαία μέτρα προστασίας για να μείνουμε ασφαλείς. Τήρηση αποστάσεων, συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή αγγίγματος στο πρόσωπο και χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητο.

«Κλειδί για την επιτυχία όπως και στην πρώτη φάση θα είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα, η πειθαρχία και η εμπιστοσύνη μας στις υποδείξεις των ειδικών», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Όπως είπε η διαδικασία θα αξιολογείται καθημερινά, προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι κινούμαστε σε ορθή πορεία και θα προχωράμε σταδιακά, προσεκτικά από την μία φάση στην άλλη και πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, γιατί ο ιός είναι ακόμα εδώ».

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Για δική τους προστασία, όπως είπε, υπάρχει σύσταση να μετακινούνται όσο το δυνατό λιγότερο. Επίσης, δεν ισχύει ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 24:00 έως τις 6:00, «όπως κάποιοι κυκλοφορούν, απλά ζητήσαμε και συστήσαμε την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές».

Αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα των 42 ημερών, είπε ότι συνολικά 36.230 άτομα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και έχουν τεθεί σε 14ημερη καραντίνα, ενώ από τους ελέγχους στα σύνορα εντοπίστηκαν 547 θετικά κρούσματα, τα οποία τέθηκαν σε απομόνωση.

Επιχειρησιακά ζητήματα

Από αύριο εξαιρούνται από την απαγόρευση του κατάπλου σκαφών που ισχύει σε όλη τη χώρα, τα μικρά σκάφη έως 7 μέτρα στα οποία επιτρέπεται να αποπλεύσουν για την διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας και για την κολύμβηση των επιβατών τους στην ανοιχτή θάλασσα, με τις εξής προϋποθέσεις.

Την μη προσέγγιση σε νησί

Την μη παραμονή κατά τη διάρκεια της νύχτας

Την τήρηση της ελάχιστης απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ των επιβαινόντων.

Ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρίνισε επίσης ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία και η χρήση πισίνας σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, με δεδομένη την απαγόρευση χρήσης εγκαταστάσεων κολυμβητηρίου και πισίνας.

Επισήμανε επίσης ότι για τους δήμους και τους νομούς που παρουσιάστηκαν επιβαρυμένοι σε αριθμό κρουσμάτων πέρα από την επιδημιολογική προσοχή δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος περαιτέρω ανησυχίας εφόσον τα μέτρα τηρούνται και επιτηρούνται αυστηρά.

Άρση περιορισμών

Σήμερα το βράδυ σταματούν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία πολιτών στο δήμο Ερμιονίδας. Για προληπτικούς λόγους παρατείνεται η καραντίνα για 7 ημέρες στη δομή στο Κρανίδι. Επίσης σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η καραντίνα στους οικισμούς Ζουμπούλι και Αρναούτη του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, ενώ λήγει και η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία πολιτών που είχαν επιβληθεί στο σύνολο του δήμου Μύκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ