Ά.Συρίγος στο Blue Sky: Η Τουρκία θα δράσει κοντά στο Καστελλόριζο

“Οι Τούρκοι προσπαθούν να αποκτήσουν διεθνή νομιμότητα”, ανάφερε ο βουλευτής της Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, στο Blue Sky και στην εκπομπή “Παρεμβάσεις” με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες στα ανατολικά της υφαλοκρηπίδας μας.

Συγκεκριμένα ο κ. Συρίγος τόνισε ότι για να αποκτήσει αυτήν την μονιμότητα, η Τουρκία αρχικά υπέγραψε μια συμφωνία με την νομίμως αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και τώρα, αφού δεν μπορούν να κάνουν έναν διεθνή διαγωνισμό, κάνουν μια δήθεν διαδικασία προσκλήσεως ενδιαφέροντος για όποιον ενδαιφέρεται να πάρει τις περιοχές αυτές της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες περιλαμβάνονται στο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Στα δικά μας δεδομένα μια αντίστοιχη διαδικασία έκανε η κοινοπραξία Total-Ελληνικών Πετρελαίων-Exxon Mobil, για τις περιοχές δυτικώς της Κρήτης. Η Ελλάδα εκδήλωσε ενδιαφέρον, το Ελληνικό Δημόσιο όρισε μια διαδικασία και κάλεσε αν υπάρχει άλλη εταιρεία που ενδιαφέρεται για αυτές τι περιοχές, δεν υπήρξε και έτσι την πήρε η κοινοπραξία. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει τώρα και η Τουρκία. Προσπαθεί να δώσει “ένδυμα” νομιμότητας στην παρουσία της στα ανατολικά της υφαλοκρηπίδας μας.

Ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι και η Λιβύη θα βγάλει τις επόμενες μέρες χάρτη, αντίστοιχο με αυτόν της Τουρκίας, θα υπάρχει μαι τεράστια περιοχή για σεισμικές έρευνες. Εκεί που θα δράσει όμως, κατά την προσωπική εκτίμηση του βουλευτή, είναι κοντά στην περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελλορίζου, όπου αυτά που λέει η Τουρκία ακούγονται πιο νομιμοποιημένα σε σχέση με την Κρήτη και άλλες περιοχές.