Η ΑΕΚ “δάγκωσε” τον ΟΦΗ (0-2) στην Κρήτη και πήρε προβάδισμα για τη 2η θέση

Η ΑΕΚ δεν πέταξε και τη δεύτερη ευκαιρία να προσπεράσει τον ΠΑΟΚ στη βαθμολογία, καθώς επικράτησε 2-0 του ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ και απέκτησε προβάδισμα για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα. Οι Λιβάγια (42′) και Βέρντε (65′) τα γκολ της Ένωσης.

Στη δεύτερη θέσης της βαθμολογίας ανέβηκε η ΑΕΚ, η οποία επικράτησε 2-0 του ΟΦΗ για τη 2η αγωνιστική των playoffs της Super League. Oι “κιτρινόμαυροι” δεν πέταξαν και τη δεύτερη ευκαιρία να προσπεράσουν τον ΠΑΟΚ, ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά από τον ΟΦΗ και έφτασαν στη νίκη που τους πηγαίνει στο +2 από τον Δικέφαλο του Βορρά.

Η Ένωση πέτυχε ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο, με τους Μάρκο Λιβάγια (42′) και Ντανιέλε Βέρντε (65′) και δεν απειλήθηκε -ουσιαστικά- σε κανένα σημείο της αναμέτρησης, παίρνοντας ένα σημαντικό αποτέλεσμα ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΦΗ παρουσίασε μέτρια εικόνα για δεύτερο σερί παιχνίδι, δείχνοντας πως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επανέλθει στα στάνταρ προ κορονοϊού.

1. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΙΒΕΪΡΑ-ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ & Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΜΠΙ
Ήταν 23 Φεβρουαρίου όταν ο Νέλσον Ολιβέιρα αγωνίστηκε για τελευταία φορά βασικός σε παιχνίδι της ΑΕΚ, καθώς στη συνέχεια αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού που τον άφησε εκτός, ενώ στην πορεία προέκυψε και η απραξία τριών μηνών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Πορτογάλος επιθετικός επέστρεψε στη βασική ενδεκάδα και πάλι απέναντι στους Κρητικούς, αυτή τη φορά στο Γεντί Κουλέ, ύστερα από σχεδόν τέσσερις μήνες.

Παράλληλα, ο Μάσιμο Καρέρα προτίμησε τον Χρήστο Αλμπάνη αντί του Ντανιέλε Βέρντε στο δεξί άκρο της επίθεσης, ενώ ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι επιλέχθηκε για παρτενέρ του Όγκνιεν Βράνιες στο κέντρο της άμυνας. Και για τον Ουκρανό στόπερ ήταν η πρώτη συμμετοχή μετά τις 5 Φεβρουαρίου και τον αγώνα Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό, αφού ταλαιπωρήθηκε κι εκείνος γι’ ακόμη μία χρονιά από προβλήματα τραυματισμού.

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Σίμος προχώρησε σε μία αναγκαστική αλλαγή σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στον Άρη, με τον Ζοάο Φιγκεϊρέδο να παίρνει τη θέση του τραυματία Αντίλ Ναμπί. Ο 43χρονος τεχνικός διατήρησε τη διάταξη 4-2-3-1, με τον Δημήτρη Μάνο να περνάει στα δεξιά της επίθεσης και τον Βραζιλιάνο επιθετικό να προτιμάται για την κορυφή, με τον Χουάν Νέιρα από πίσω του και τον Λισάντρο Σεμέντο στα αριστερά.

2. ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ, ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΟΦΗ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΙΒΕΪΡΑ
Η ΑΕΚ μπήκε με διάθεση στον αγωνιστικό χώρο και πίεσε ψηλά, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη των γηπεδούχων, οι οποίοι υπέπεσαν σε πολλά και αβίαστα λάθη. Βέβαια, στο 5ο λεπτό ο Μάρκο Λιβάγια στάθηκε τυχερός, αφού έκανε ένα σκληρό φάουλ με τις τάπες πάνω στον αστράγαλο του Γιώργου Κουτρουμπή, αλλά ο διαιτητής του αγώνα, Γιώργος Τζοβάρας δεν έδειξε καν την κίτρινη κάρτα. Η Ένωση εκμεταλλεύτηκε το κενό που υπήρχε στα δεξιά της άμυνας του ΟΦΗ, καθώς ο Μάνος δεν έδινε βοήθειες στον Νίκο Μαρινάκη, και πίεσε από εκείνη την πλευρά.

Σε μία απ’ τις υπεριθμίες που δημιουργήθηκαν απ’ τα αριστερά, ο Νταμιάν Σιμάνσκι έκανε την ατομική προσπάθεια, γύρισε στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο Αλμπάνης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει σωστά τη φάση. Ο ΟΦΗ αντέδρασε και έχασε μία καλή ευκαιρία στο 12′ με τον Χουάν Νέιρα, με τον Βασίλη Μπάρκα να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια την μπάλα.

Οι “κιτρινόμαυροι” συνέχισαν να απειλούν απ’ τα αριστερά, με τον Πέτρο Μάνταλο να βγαίνει στα πλάγια να κάνει τη σέντρα, αλλά τον Όσκαρ Γουόλι να αρνείται το γκολ σε μία εξαιρετική κεφαλιά του Ολιβέιρα. Ο 28χρονος φορ απείλησε ξανά δέκα λεπτά αργότερα, αλλά το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε, πέρα δίπλα απ’ το αριστερό δοκάρι του Γουόλι. Γενικότερα, ο Πορτογάλος επιθετικός ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων για την αντίπαλη άμυνα, αποδεικνύοντας πως σημαντικός είναι στα πλάνα του Καρέρα, αλλά και πόσο έλειψε εξ αρχής από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

3. ΓΚΟΛ Ο ΛΙΒΑΓΙΑ, ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΟΚΑΡΙ Ο ΟΦΗ
Μετά τη συμπλήρωση 30 λεπτών, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, με τις δύο ομάδες να μην απειλούν με αξιώσεις τα αντίπαλα καρέ. Ωστόσο, η Ένωση διατήρησε τον έλεγχο και κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 42ο λεπτό με όμορφη κεφαλιά του Λιβάγια.Ο Έλντερ Λόπες εκμεταλλεύτηκε γι’ ακόμα μία φορά την “τρύπα” στη δεξιά πλευρά της αμυντικής γραμμής του ΟΦΗ, έβγαλε μία πολύ ωραία σέντρα και ο Κροάτης δεν δυσκολεύτηκε ανενόχλητος να την στείλει στα δίχτυα για το 0-1.

Μετά την επίτευξη του γκολ, ο Καρέρα έδωσε εντολή στους παίκτες της ΑΕΚ για αλλαγή διάταξης, με τον Νέναντ Κρίστισιτς να περνάει στο “6” και τους Μάνταλο-Σιμάνσκι να αγωνίζεται ως εσωτερικοί χαφ, σε λογική 4-3-3. Παρά την ψυχρολουσία του εις βάρος του γκολ, ο ΟΦΗ έβγαλε αντίδραση και έφτασε πολύ κοντά στην ισοφάριση λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, αλλά ο Ζοάο Φιγκεϊρέδο στάθηκε άτυχος. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός πήρε την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή, δοκίμασε το πόδι του, αλλά το οριζόντιο δοκάρι έσωσε τον Μπάρκα από το 1-1.

4. ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΕ ΕΞΙ ΛΕΠΤΑ & ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕ ΒΕΡΝΤΕ
Με καλή ψυχολογία λόγω του γκολ, η ΑΕΚ μπήκε καλύτερο και στο δεύτερο μέρος, έχοντας τρεις τελικές μέχρι το 50ό λεπτό. Στο 46′ το σουτ του Μάνταλου κατέληξε στην αγκαλιά του Γουόλι, ενώ την ίδια τύχη είχε η προσπάθεια του αρχηγού της Ένωσης στο 51′. Στο ενδιάμεσο, η κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, πέρασε πάνω από την εστία του γκολκίπερ του ΟΦΗ. Παρά το καλό ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο, οι “κιτρινόμαυροι” δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν σε γκολ την υπεροχή τους.

Ο ΟΦΗ έδειχνε αδυναμία να απειλήσει την εστία του Μπάρκα, ενώ μετά το 50ό λεπτό οι φάσεις έρχονταν με το… σταγονόμετρο. Ο Καρέρα, βλέποντας πως η ομάδα του δεν δημιουργεί ευκαιρίες, πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Βέρντε αντί του Αλμπάνη. Και ο Ιταλός εξτρέμ τον δικαίωσε πέντε λεπτά μετά την είσοδό του. Ο Μάνταλος υποδέχθηκε την μπάλα έξω από την περιοχή, έδωσε τον Λιβάγια, ο οποίος βρήκε υπέροχα τον Βέρντε και ο 24χρονος μεσοεπιθετικός με ένα υπέροχο φαλτσαριστό σουτ μέσα από την περιοχή, νίκησε τον Γουόλι για το 0-2.

Το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ επηρέασε ακόμα περισσότερο τους Κρητικούς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά απ’ τα καρέ του Μπάρκα, με τους φιλοξενούμενους να διαχειρίζονται το υπέρ τους προβάδισμα και να φτάνουν σε μία εύκολη νίκη. Η μοναδική στιγμή που ο γκολκίπερ της ΑΕΚ χρειάστηκε να αντιδράσει και να απομακρύνει την μπάλα ήταν σε ένα δυνατό σουτ του Στάικου στο 85ο λεπτό.

Γήπεδο: “Θ. Βαρδινογιάννης”

Γκολ: 42′ Λιβάγια, 65′ Βέρντε

Κίτρινες: 44′ Μαρινάκης, 63′ Νέιρα, 73′ Κουτρουμπής / 44′ Λιβάγια, 45 +2′ Ολιβέιρα, 52′ Κρίστισιτς, 60′ Σιμάνσκι, 79′ Σβάρνας, 90 +5′ Αραούχο

Κόκκινες:

ΟΦΗ (Γιώργος Σίμος): Γουόλι, Μαρινάκης, Γιαννούλης, Κουτρουμπής (79′ Νάστος), Κοροβέσης (87′ Δεληγιαννίδης), Μεγιάδο, Σακόρ (66′ Στάικος), Νέιρα, Σεμέντο (79′ Νοικοκυράκης), Μάνος (66′ Βαζ), Φιγκεϊρέδο.

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Λόπες, Σιμάνσκι, Κρίστισιτς, Μάνταλος (86′ Σαμπανάτζοβιτς), Αλμπάνης (60′ Βέρντε), Λιβάγια (86′ Σβάρνας), Ολιβέιρα (75′ Αραούχο).

Διαιτητής: Γεώργιος Τζοβάρας (Φθιώτιδας)

Βοηθοί: Λάζαρος Δημητριάδης (Μακεδονίας), Δημήτριος Σαμοΐλης (Αθηνών)

4ος: Πέτρος Τσαγκαράκης (Χανίων)

VAR: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)

AVAR: Γεώργιος Χριστάκογλου (Χαλκιδικής)

Πηγή: sport24.gr