Στ. Πέτσας: Μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να προσποιείται πως δεν είδε τίποτα

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο. Πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και η υγεία όλων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τόνισε ότι έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για το άνοιγμα της χώρας μας στον Τουρισμό. Συνεχίζουμε την προετοιμασία έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζομένων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας».

Επεσήμανε πως «φαινόμενα χαλάρωσης δεν επιτρέπεται να παρατηρούνται ιδίως στις μεταφορές και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν μπορεί να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο σε ενδεχόμενα εισαγόμενα κρούσματα και να αδιαφορούμε για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ιδίως για τη σωστή χρήση μάσκας σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός όπως για παράδειγμα στο καράβι που μας πάει στο αγαπημένο μας νησί. Ας πούμε ναι στην τήρηση των μέτρων που μας συστήνουν οι ειδικοί. Ας πούμε όχι στον εφησυχασμό που μπορεί να τινάξει γρήγορα στον αέρα όσα με τόσο κόπο κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

Τόνισε επίσης ότι «στο μεταξύ μελετάμε τα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται στο μεταβατικό αυτό διάστημα στις πύλες εισόδου και παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφονται στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα βήματα επανεκκίνησης των επιχειρήσεων στον ευρύτερο χώρο του Τουρισμού και της εστίασης».

Στόχος είναι να διατηρηθεί στη θέση του ο παραγωγικός ιστός του τουρισμού μας

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, «σε μια τουριστική χρονιά που δεν είναι ίδια με την περυσινή. Είναι αλλιώς. Και στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μία σαφώς μικρότερη πίτα. Κι είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε αυτό προτάσσοντας όχι μόνο τις ομορφιές, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας αλλά και την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η κυβέρνηση μαζί με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του Τουρισμού κάνει ό, τι περνάει από το χέρι της για να περιοριστούν οι απώλειες αφίξεων και εισπράξεων από το εξωτερικό και ταυτόχρονα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού πακέτου σε κατάλυμα και εστίαση με μειώσεις φόρων όπως το ΦΠΑ και με παροχή ρευστότητας με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει θέσει σε κίνηση».

Στόχος όπως είπε είναι «να διατηρηθεί στη θέση του ο παραγωγικός ιστός του τουρισμού μας για να επωφεληθεί από μία δυναμική ανάκαμψη την επόμενη σαιζόν. Κι όπως βοήθησε στην επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων παραμένει έτοιμη η κυβέρνηση να παράσχει περαιτέρω στήριξη είτε με διεύρυνση είτε με επέκταση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται. Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να στηρίξουμε την οικονομία μας χωρίς να ξεπεράσουμε τις αντοχές της».

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως σε ό,τι αφορά την οικονομία «ιδιαίτερα θετικό γεγονός είναι ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 1,25% έναντι 1,57% που ήταν στην πρόσφατη έκδοση στις αρχές Ιουνίου φθάνοντας το επίπεδο των δεκαετών ιταλικών ομολόγων. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην οικονομία, στην πατρίδα μας. Κι όλα αυτά σε μια χρονιά βαθιάς ύφεσης καθώς θυσιάσαμε ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε το αγαθό της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Η κυβέρνηση κινείται σταθερά στους άξονες που από την αρχή είχε χαράξει

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «η γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Πάριατ, με επιστολή της προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, αποδίδει εύσημα για την κυβερνητική πολιτική. Επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα:

– Την υπογραφή των συμβάσεων διερμηνείας, καθώς και τη μεταφορά αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση του εθνικού συστήματος υποδοχής.

– Την προληπτική δράση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού σε δομές φιλοξενίας και σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

– Την ενίσχυση της ασφάλειας στις δομές φιλοξενίας, με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο εσωτερικό, αλλά και σε κοντινή απόσταση από αυτά.

– Τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας για πολλούς αιτούντες ασύλου, λόγω της εξόδου αναγνωρισμένων προσφύγων από το σύστημα υποδοχής της χώρας μας.

– Τη σημαντική αύξηση, τους τελευταίους μήνες, στην έκδοση αποφάσεων ασύλου.

– Τα βήματα για τη συνέχιση του προγράμματος «ESTIA II»».

Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, η κυρία Πάριατ υπογραμμίζει ότι η Διεύθυνση της εργάζεται πάνω στην αξιολόγηση των προτάσεων για τη χρηματοδότηση των κατασκευαστικών εργασιών στις δομές Σιντικής και Μαλακάσας, καθώς και στα ΚΥΤ Σάμου, Κω και Λέρου. Σημειώνει μάλιστα ότι τα κέντρα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς τη βελτίωση της ασφάλειας και των συνθηκών υποδοχής. Η κυβέρνηση κινείται σταθερά στους άξονες που – από την αρχή – είχε χαράξει. Επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου. Προχωρά στην κατασκευή κλειστών, ελεγχόμενων, δομών και παίρνει στα χέρια της τη διοίκησή τους. Και βέβαια δίνει έμφαση στον περιορισμό των ροών, εντείνοντας διαρκώς τη φύλαξη των συνόρων μας στη ξηρά και τη θάλασσα. Ιδίως για τη θάλασσα, που την θερινή περίοδο δέχεται αυξημένη πίεση, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος επαγρυπνούν και δίνουν, νύχτα και μέρα, τον καλύτερο τους εαυτό. Εκ μέρους της κυβέρνησης και – πιστεύω – εκ μέρους όλων των Ελλήνων, ευχαριστούμε την καθεμιά και τον καθένα χωριστά».

Τρεις μέρες μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να προσποιείται πως δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα

Συνεχίζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «τρεις μέρες μετά τις αποκαλύψεις που παραπέμπουν σε παραδικαστικό κύκλωμα και παρακράτος επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες:

– δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργούσε σαν «μαγαζί» με παραμάγαζα,

– εμφανίζουν τον κ. Παππά αποφασισμένο να παρέμβει στην Εισαγγελέα κυρία Τουλουπάκη,

– επιβεβαιώνουν στοχοποίηση της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη,

ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να προσποιείται πως δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα».

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας «η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο έργο της Προανακριτικής» αλλά «οι συνομιλίες του τότε υπουργού Επικρατείας του «νούμερο δύο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ. Παππά, με επιχειρηματία και οι ισχυρισμοί που εκτοξεύει εγείρουν σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας. Τα όσα ακούγεται να λέει είναι αδιανόητα στο πλαίσιο δημοκρατικού πολιτεύματος και σοκαριστικά σε κάθε πολιτισμένο δημόσιο βίο. Ανάμεσα στα άλλα:

Πρώτον: Ο κ. Παππάς ακούγεται να λέει ότι ξέρει, καταλαβαίνει, οσμίζεται, μαθαίνει, ότι κάποιοι «βγάζουν λεφτά…. πολλά λεφτά». Και όταν κατηγορούσε «κάποιους» στον κ. Μιωνή είναι προφανές πως δεν εννοούσε τον κ. Μιωνή, όπως ισχυρίζεται σήμερα. Δεν θα μιλούσε σε τρίτο πρόσωπο στον άνθρωπο που είχε μπροστά του. Και δεν θα του απαντούσε ο κ. Μιωνής «το έχω ακούσει και εγώ αυτό». Εξίσου προφανές είναι ότι είχε υποχρέωση, όχι μόνο πολιτική, αλλά και νομική, να καταγγείλει αυτούς τους «κάποιους», πράγμα που ουδέποτε έπραξε.

Δεύτερον: Ο κ. Παππάς, μιλώντας για αυτούς τους «κάποιους», υποστήριζε ότι «η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού» και συνέχιζε να μιλά για το «μαγαζί μας». Δεν αναφέρεται – όπως ισχυρίζεται σήμερα – σε άλλα μαγαζιά, αλλά στο δικό τους. Και αυτό αποκαλύπτει την αντίληψη τους για τη διακυβέρνηση του τόπου. Θεωρούν το Μέγαρο Μαξίμου «μαγαζί» που κάνει δουλειές.

Τρίτον: Αναφερόμενος στην εισαγγελέα κυρία Τουλουπάκη ο τότε κορυφαίος Υπουργός κ. Παππάς ακούγεται να λέει: «Θα ζητήσω από τον Παπαγγελόπουλο να μου φέρει την ίδια την τύπισσα και θα της πω ανοιχτά περί τίνος πρόκειται. Θα της πω «κορίτσι μου, έχεις καταλάβει τι πας να κάνεις;», Θεωρεί ο κ. Παππάς την κυρία Τουλουπάκη άνθρωπο του χεριού τους και τη Δικαιοσύνη υποχείριο της Κυβέρνησης. Αυτό και μόνο συνιστά απόδειξη παραδικαστικού κυκλώματος, παραπέμπει σε πρακτικές κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών και εγείρει μείζον ζήτημα Δημοκρατίας.

Τέταρτον: Ακούγεται ο κ. Παππάς να ζητά από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο κ. Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζύγου του κ. Μητσοτάκη, τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινού Πρωθυπουργού. Ζητά από τον συνομιλητή του να διαπράξει αθλιότητα σε βάρος της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη. Κι αυτό είναι άλλη μια απόδειξη των μεθοδεύσεων που απεργάζονταν για τη σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων.

Πέμπτον: Προκύπτει ξεκάθαρα από όλα αυτά ότι ο κ. Παππάς Υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γνώριζε τουλάχιστον από τότε – από το Μάιο δηλαδή του 2016 – την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου.

Έκτον. Επιβεβαιώνεται η δήλωση που έκανε στις 26 Φεβρουαρίου 2020 κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με την οποία ο ίδιος συναντήθηκε το 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον τότε υπουργό Επικρατείας κ. Ν. Παππά και τον επιχειρηματία κ. Σ. Μιωνή για … «εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις». Ο τότε υπουργός Επικρατείας ο «νούμερο δύο» και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «συζητούσαν» με τον κ. Μιωνή, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου για «εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του».

Μετά από όλα αυτά επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Παππάς, υπουργός Επικρατείας τότε, με γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου – στο «μαγαζί» όπως λέει ο ίδιος – γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού – παρακρατικού κυκλώματος που έβγαζε λεφτά, όπως έλεγε ο ίδιος».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας: «αποδεικνύεται, τελικά, ότι δεν ενδιαφέρονταν πως να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά πως να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, πως να συγκροτήσουν παρακράτος, πως να γίνουν καθεστώς και να ελέγξουν όλους τους «αρμούς της εξουσίας», όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας. Και για όλα αυτά τα συγκλονιστικά που αποκαλύπτονται ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Δεν γνώριζε τίποτα; Δεν άκουσε ποτέ κάτι; Δεν του είπε τίποτα ο κ. Παππάς; Δεν τον ενοχλούν ούτε τώρα όσα αποκαλύπτονται; Οφείλει ο κ. Τσίπρας να καταλάβει ότι τώρα δεν έχει παρά μόνο δύο επιλογές: Είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε, όπως όλοι οι πολίτες, επιτέλους, να απαντήσει».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για την Προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου, με κύρια θεματολογία το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Συζήτησαν επίσης το ζήτημα των Ευρωτουρκικών σχέσεων υπό το φως της ευρύτερης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Έχουμε μπροστά μας ένα πρωτοφανές γεγονός και καλούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για αυτό

«Η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη. Ρωτάμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν γνώριζε. Έχει δύο επιλογές. Ή να διαγράψει τον κ. Παππά ή να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους», δήλωσε επανειλημμένα ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών.

«Έχουμε μπροστά μας ένα πρωτοφανές γεγονός και καλούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για αυτό», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να διευρυνθεί το κατηγορητήριο της προανακριτικής και να συμπεριληφθεί ο κ. Παππάς, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν θα κάνει σχόλιο για το τι θα πράξει η προανακριτική. Είπε ότι το ζήτημα έχει πάει στον εισαγγελέα που το εξετάζει, ότι είναι πρώιμο να πούμε τι θα γίνει και πως η προνανακριτική θα τοποθετηθεί και όχι η κυβέρνηση.

Σχετικά με τη δήλωση του ‘Αδωνι Γεωργιάδη ότι θα πρέπει η κα Τουλουπάκη να μπει στη φυλακή, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης δεν μίλησε ως υπουργός αλλά ως πολίτης που εξέφρασε την προσωπική του αγανάκτηση που η υπόθεσή του δεν έχει διαλευκανθεί εδώ και χρόνια. «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και σέβεται τη διάκριση των εξουσιών», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά τη δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι η ηχογράφηση του κ. Μιωνή είναι περίπτωση κατασκοπείας, ο κ. Πέτσας είπε πως είναι ζήτημα που ερευνά η προανακριτική.

«Δεν εμπλεκόμαστε. Το πολιτικό γεγονός είναι ένα. Αν θα βγει κ. Τσίπρας να διαγράψει τον κ. Παππά ή θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους», συμπλήρωσε.

Σχετικά με δήλωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα πατάει γερά στα πόδια της. «Βασίζεται στο εξής τρίπτυχο. Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να το καταλάβουν οι γείτονές μας», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, είπε ότι δεν είναι ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας, ότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Θα δημιουργήσει ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους Χριστιανους και την Τουρκία αν η γειτονική χώρα αποφασίσει να κάνει αυτό το λάθος», υπογράμμισε.

Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν γνωρίζει το ζήτημα περί επικείμενου κλεισίματος του τεμένους Αλ-Ανδαλούς στον Πειραιά και σημείωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία εξασφαλίζει το σεβασμό όλων των δογμάτων.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των συνόρων και τη στάση ευρωπαϊκών χωρών, είπε ότι υπάρχει προβληματισμός σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες και θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, είναι σε συνεννόηση με τις αρχές άλλων χωρών, ο σχεδιασμός παραμένει για άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου και αν χρειαστεί επικαιροποίηση θα γίνουν έγκαιρα ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δήλωσε: «δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ