Εκδηλώσεις από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός

20 παραγωγές

70 αρχαιολογικοί χώροι

111 παρουσιάσεις συνολικά 

 

Από 18 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2020

 

Έναν κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να ενεργοποιήσει το δύσκολο αυτό καλοκαίρι τους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της χώρας, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στον νέο θεσμό Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό της στίγμα, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη.

 

Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα έρχονται σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις. Μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν την επιστροφή στη σχέση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού και θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών της Πολιτείας.

 

Στα 20 αυτά προγράμματα που προτείνονται από την ΕΛΣ, οργανωμένα σε 6 κύκλους, δίνεται έμφαση στην ελληνική μουσική δημιουργία, από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, χωρίς να λείπουν και οι επιλογές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΛΣ, το ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής, ενώ παρών είναι και ο χορός με τη συμμετοχή μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

 

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης σημειώνει: «Η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένας οργανισμός εξοικειωμένος με τις κρίσεις. Ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από 80 χρόνια, λίγο πριν το ξέσπασμα του φονικότερου πολέμου στην Ιστορία. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν ο οργανισμός μας πέρασε από στιγμές δόξας, αλλά και από δυσκολίες, από θριάμβους και καταστροφές, καταφέρνοντας, ωστόσο, να κρατήσει πάντα ζωντανή τη φλόγα του λυρικού θεάτρου στη χώρα μας. Σήμερα, στην τόσο δύσκολη συγκυρία που διανύει η ανθρωπότητα, επιλέγουμε να μη μείνουμε μακριά από το κοινό μας, με το οποίο δεν χάσαμε στιγμή την επαφή μας. Ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη να ενεργοποιήσει, το δύσκολο αυτό καλοκαίρι, τους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της χώρας. Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, μας ενώνει το ίδιο πάθος για να κρατηθεί ο σύγχρονος πολιτισμός ζωντανός. Προτείνουμε λοιπόν έναν κύκλο εκδηλώσεων που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό στίγμα της ΕΛΣ, το οποίο διευρύνεται με τη συνεργασία σημαντικών καλλιτεχνών εκτός του οργανισμού μας. Με την ελπίδα να ανταποκριθούμε και στις υψηλές προδιαγραφές που η Υπουργός έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, προτείνουμε 20 διαφορετικά προγράμματα, οργανωμένα σε 6 κύκλους.

Φέτος το καλοκαίρι είναι δύσκολο. Ο χώρος του πολιτισμού, που χτυπήθηκε και αυτός από τις συνέπειες της πανδημίας, αναζητά τον βηματισμό του και τρόπους να υποστηρίξει τους ανθρώπους του, που είναι αντιμέτωποι με μια συνθήκη χωρίς προηγούμενο. Όσο κι αν βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, υπάρχει η ανάγκη να ελπίσουμε στα καλύτερα που θα έρθουν, να τολμήσουμε να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, να ξεπεράσουμε τον φόβο, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των θεατών μας.

Σαν μια τέτοια θετική χειρονομία βλέπουμε την πρωτοβουλία της Υπουργού μας, με την οποία συντασσόμαστε με ενθουσιασμό. Τηρώντας τις αποστάσεις και τις υποδείξεις των αρμοδίων, επιστρέφουμε στη σχέση με το κοινό, τη μόνη ουσιαστική προϋπόθεση για τις τέχνες του ζωντανού θεάματος. Ίσως ήρθε ο καιρός να προσαρμόσουμε τη φιλοδοξία μας σε πιο απλά πράγματα, με πιο ουσιαστικές συναδελφικές σχέσεις, να βρούμε τρόπους να ταιριάξουμε τις διαφορετικότητές μας, να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε, να περάσουμε από το “εγώ” στο “εμείς”».

 

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μεσοφώνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ, το οποίο θα μεταδοθεί ζωντανά και μέσω live streaming.

 

Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που το καλοκαίρι αυτό κλείνει τα 95 του χρόνια, ξεκινάει από τους αρχαιολογικούς χώρους και προτείνει στο κοινό μια επιλογή από σπουδαία τραγούδια του σε 4 ρεσιτάλ, τα οποία θα παρουσιαστούν σε 11 αρχαιολογικούς χώρους. Συμμετέχουν τέσσερις χαρισματικοί και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά ερμηνευτές, οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη. Τους ερμηνευτές συνοδεύει στο πιάνο ο Γιάννης Μπελώνης.

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αποτίει αυτό το καλοκαίρι φόρο τιμής και σε έναν άλλο σπουδαίο δημιουργό, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια. Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης υπήρξε ο «πατέρας» της ελληνικής οπερέτας, δημιουργός δεκάδων σπουδαίων έργων που θριάμβευσαν κατά τον Μεσοπόλεμο. Δύο υπέροχα έργα του, το Θέλω να δω τον Πάπα! και η Χαλιμά, θα παρουσιαστούν ως ζωντανές ραδιοφωνικές οπερέτες.

 

Η παραδοσιακή μουσική έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια τεράστια άνθηση, μέσα από την ευφάνταστη, γεμάτη γνώση και αγάπη, προσέγγιση νέων καλλιτεχνών και ομάδων που δίνουν στο υλικό της παράδοσης μια νέα ζωή. Τέσσερα συγκροτήματα θα παρουσιάσουν στους αρχαιολογικούς χώρους τα αποτελέσματα της έρευνας και της σκληρής δουλειάς τους. Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Το πρώτο μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο από τη Σμύρνη στον Πειραιά, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη θάλασσα και στην ξενιτιά. Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs, που δημιούργησε και διευθύνει η Μαρίνα Σάττι, θα παρουσιάσει ένα ευρύ μουσικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Το συγκρότημα Encardia μας ξεναγεί στην πλούσια παράδοση των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, ενώ το μουσικό σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ του συνθέτη και μελετητή Νίκου Ξανθούλη στην αρχαία ελληνική μουσική, σε διάλογο με χορογραφίες της Μαριάννας Καβαλλιεράτου.

 

Ένα ακόμα μοναδικό ρεσιτάλ, αυτό του κορυφαίου Έλληνα βαρύτονου της ΕΛΣ Δημήτρη Πλατανιά, θα πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα.

 

Επίσης, σπουδαίοι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ θα εμφανιστούν σε μια σειρά από γκαλά όπερας με αποσπάσματα από αρχαιόθεμα έργα του λυρικού ρεπερτορίου. Τις εκδηλώσεις εμπλουτίζουν επίσης η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

 

Ο χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ αλλά και του καταξιωμένου Γιώργου Κοτσιφάκη, σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν σε εσωτερικούς χώρους αρχαιολογικών μουσείων. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, θα παρουσιαστούν χορογραφίες των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Χρήστου Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνου Ρήγου και χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

 

Ο διακεκριμένος Έλληνας πανεπιστημιακός, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Βέλτσος συνεργάζεται με την κορυφαία ηθοποιό Ρένη Πιττακή στο έργο Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού. Μια μαρτυρία κοινωνικής απομόνωσης.

 

Τέλος, μια μεγάλη επιτυχία της φετινής περιόδου, η πρώτη προβολή της αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας του 1930 του Δημήτρη Γαζιάδη Οι Απάχηδες των Αθηνών επιστρέφει, σε ανοιχτό πια χώρο, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και φυσικά με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υπήρξε ο δωρητής της αποκατάστασης της ταινίας. Μάλιστα, μία από τις δύο προγραμματισμένες προβολές θα παρουσιαστεί σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

Ρεσιτάλ Ανίτας Ρατσβελισβίλι

 18 Ιουλίου, Ρωμαϊκή Αγορά

 

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ

Το ρεσιτάλ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming

Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι, μια πραγματική σταρ της όπερας, διαγράφει θεαματική πορεία στις κορυφαίες όπερες του πλανήτη με τεράστια επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη. Μετά την πρώτη της συγκλονιστική εμφάνιση στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2019, ως Κάρμεν της ΕΛΣ, η περιζήτητη Ρατσβελισβίλι –την οποία ο Ρικκάρντο Μούτι χαρακτήρισε ως την «καλύτερη μέτζο του πλανήτη στις μέρες μας» σε άρθρο των New York Times με τίτλο «Μια νεαρή τραγουδίστρια συναρπάζει τον κόσμο της όπερας»–, επιστρέφει στην Ελλάδα για το πρώτο της προσωπικό ρεσιτάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου στη Ρωμαϊκή Αγορά. To πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα, Γκουνό, Σαιν-Σανς, Κερουμπίνι και Μάγερμπερ. Μια ανεπανάληπτη οπερατική εμπειρία.

Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά

 9 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Τραγούδι: Δημήτρης Πλατανιάς

Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου

 

Ένα μοναδικό προσωπικό ρεσιτάλ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα, θα δώσει ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Δημήτρης Πλατανιάς. Συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου, ο σπουδαίος βαρύτονος θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας στις 9 Αυγούστου ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τζορντάνο και Μασνέ, καθώς και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι, Σαμάρα, Χατζηαποστόλου.

 

Από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας έως την απόφασή του –στην τρίτη δεκαετία της ζωής του– να γίνει τραγουδιστής της όπερας και από τα πρώτα του βήματα στην Εθνική Λυρική Σκηνή έως την κατάκτηση των κορυφαίων ευρωπαϊκών λυρικών θεάτρων, η πορεία του Δημήτρη Πλατανιά συνοδεύεται από λέξεις όπως αφιέρωση, μελέτη, επιμονή, στόχευση, συγκέντρωση, ταλέντο, εσωτερική δύναμη.

 

 

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη

 

Α΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Ζαχαρίας Καρούνης, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης)

21 Ιουλίου, Κάστρο Μονεμβασιάς
7, 8 Αυγούστου, Αύλειος Χώρος Μουσείου Θηβών
2 Σεπτεμβρίου, Φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου

 

Β΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Θοδωρής Βουτσικάκης, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης)

2 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης
4 Αυγούστου, Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας
12 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

 

Γ΄ πρόγραμμα (Τραγούδι Μπέττυ Χαρλαύτη, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης, Κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης)

18, 19 Αυγούστου, Κάστρο Αντιρρίου
5, 6 Σεπτεμβρίου, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος

 

Δ΄πρόγραμμα (Τραγούδι Ρίτα Αντωνοπούλου, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης, Κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης)

22 Αυγούστου, Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»

25, 26 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας

27 Αυγούστου, Φορτέτζα, Ρέθυμνο

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (γενν. 1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στη διεθνή μουσική δημιουργία όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

 

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

 

Μαζί τους στο πιάνο ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μία δεκαετία.

 

Μια ξεχωριστή επετειακή συναυλία για τα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, με όλους τους ερμηνευτές, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Θησείου, στις 29 Ιουλίου.

 

Ένα περιοδεύον αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη

Ζωντανές «ραδιοφωνικές» οπερέτες

Παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ