Επανέρχεται η ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον Ν. Χαρδαλιά

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με άλλους οκτώ ηγέτες της ΕΕ, ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και κυρίως την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη μέλη της Ένωσης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου συνέρχεται αύριο, Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για πρώτη φορά διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για μείζονος σημασίας συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας αφορά στην έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, υπενθύμισε ότι, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με άλλους οκτώ ηγέτες της ΕΕ, ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και, ιδίως, την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη-μέλη της Ένωσης. «Τόσο δημόσια όσο και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες υποστήριζε -και υποστηρίζει- σταθερά ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μία φορά πολύ λίγα, πολύ αργά», προσέθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον οποίον επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε πως «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

«Στις διαβουλεύσεις αυτές, η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι αναφορικά με το πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα.

«Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν, στην πράξη, ότι εννοούν ότι λένε» είπε. «Για παράδειγμα, όταν τα κράτη-μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, τότε ο προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου δεν πρέπει να είναι “κολοβός”, αλλά επαρκής για να αντιμετωπίσει μία τόσο μεγάλη πρόκληση», υπογράμμισε για να προσθέσει πως όταν η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται άμεσες απαντήσεις, τόσο για τον μετριασμό όσο και για την προσαρμογή σε αυτήν, τότε οι πόροι που διατίθενται για αυτόν τον σκοπό πρέπει, επίσης, να είναι επαρκείς.

«Ευτυχώς, ελληνικές θέσεις όπως αυτές, υιοθετούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη διαφωνίες ορισμένων κρατών και καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθούν. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών. Έτσι ώστε να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Και βέβαια να δικαιωθούν οι εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος και να περιθωριοποιηθούν οι λαϊκιστές που τρέφονται από τις αποτυχίες», υποστήριξε.

Οικονομία

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη για την ταχεία και στοχευμένη αξιοποίηση των αυξημένων κοινοτικών πόρων, με σχέδιο που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα. «Επιδιώκουμε για τον σκοπό αυτό τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, μέσα από ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής. Αναθέσαμε την κατάρτιση συγκροτημένης πρότασης, που θα αποτελέσει τη βάση του εθνικού σχεδίου στην Επιτροπή Πισσαρίδη και έχουμε ήδη τους άξονες με τις κεντρικές στοχεύσεις που υποδεικνύει. Συγκροτούν ένα σχέδιο που θέτει στόχους που οδηγούν στη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Στις 151 σελίδες του, το χχέδιο ακουμπά όλες τις πτυχές της οικονομίας και καλύπτει ολόκληρη την κοινωνία. Θέτει συγκεκριμένους στόχους και υποδεικνύει τρόπου για την κατάκτηση τους.

Προτάσσει: Την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας, την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών, την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση, την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων», εξήγησε.

«Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνονται:
– Η έμπρακτη στήριξη των ανέργων για η επανανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να βοηθά ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας. Αμέσως μετά, όποιοι δεν βρουν δουλειά να καλούνται σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και στη συνέχεια να προωθούνται για πρακτική άσκηση σε θέσεις που θα βρίσκει το κέντρο κατάρτισης.
– Η χορήγηση φορολογικών κινήτρων στα νοικοκυριά για να επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία.
– Η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.
– Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης με τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να υπάρχουν αποφάσεις το αργότερο σε 12 μήνες».

«Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση -όπως τόνισε χθες στα Οινόφυτα ο πρωθυπουργός- σχεδιάζει την ευθυγράμμιση της χώρας με τη νέα βιομηχανική στρατηγική, που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο. Πρώτον, με την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Δεύτερον, με τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό και τρίτον, με την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, η Ειδική Κυβερνητική Επιτροπή με αρμοδιότητα τη βιομηχανία, σύντομα, θα καταρτίσει ένα προσχέδιο εθνικής στρατηγικής. Για τον σκοπό αυτό, θα διατεθούν σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι να αυξηθεί το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 9,5% στο 12% έως το 2025, και στο 15% έως το 2030» προσέθεσε ο κ. Πέτσας.

Επενδύσεις

Για τις επενδύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι χθες, στη διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, εγκρίθηκαν οκτώ στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που συμβάλλουν στη δημιουργία 3.300 θέσεων εργασίας. «Πρόκειται για μία μαρίνα στη Λευκάδα και τουριστικές επενδύσεις σε Διακοφτό, Ίο, Βόνιτσα, Κυλλήνη, Μύκονο και Κρήτη», επισήμανε.

Επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση για τον Covid-19

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, ο κ. Πέτσας είπε ότι παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Υπενθύμισε πως μία συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτη Rt κάτω από τη μονάδα, κάτω από το 1, ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας.

«Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8 έως 15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτήν την εβδομάδα. Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών. Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας συνυπάρχει με αυξημένο, σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό, επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, στα 35 κρούσματα ανά ημέρα από 25 στην προηγούμενη έκθεση και σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. «Από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τέστ (PCR). Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε, επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα οκτώ κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των τεστ. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος, διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αλλά αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο, δεν οδηγούν σε απώλειες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου είχαμε 449 κρούσματα, αλλά μόνο μία απώλεια ζωής. Η κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας. Εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού, που είναι ο εφησυχασμός. Η χαλάρωση που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι οι αρμόδιες Αρχές ήδη έχουν εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο και για αυτόν τον σκοπό πραγματοποιήθηκε, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Είναι ανάγκη -όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα, είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να σταλεί παντού το μήνυμα ότι οι έλεγχοι γίνονται όπου χρειάζεται και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία», υποστήριξε.

«Το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές. Αλλά απαιτείται πιστή εφαρμογή του. Για τον σκοπό αυτό, δόθηκε εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων και εφαρμογής των προβλεπόμενων χωρίς εκπτώσεις. Ιδίως στους τομείς που αφορούν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους εργαζόμενους και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι προχθές, 14 Ιουλίου, υπό τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 69 δήμους σε όλη την επικράτεια. Ελέγχθηκαν συνολικά 569 σημεία και στα 39 από αυτά βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 13.350 ευρώ, ενώ σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε ημέρες.

«Οι παραβάσεις αφορούσαν, κυρίως, τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας, καθώς και υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο. Επαναλαμβάνω, οι έλεγχοι θα ενταθούν. Όχι με τιμωρητική διάθεση. Αλλά γιατί είναι ανάγκη να μπει φρένο στη χαλάρωση που θα φέρει μόνο τα χειρότερα», σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στα ζητήματα διαχείρισης του Covid 19. Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη, στις 18:00, στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτίριο Φάρος, Κηφισίας 37-39, στο Μαρούσι, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Σουηδία βελτιώνονται, οι πτήσεις θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου αντί για 22 Ιουλίου, που αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει σταδιακά τον έλεγχο και θέτει ξεκάθαρους κανόνες για όλους. «Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε χθες τριμερής συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος “ESTIA II”. Με τη συμφωνία αυτή, το υπουργείο αναλαμβάνει πλέον την υλοποίηση του προγράμματος “ESTIA II”, που έως τώρα είχε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Είχε προηγηθεί η έγκριση -από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- χρηματοδότησης 91,5 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη συνέχιση και τη διεύρυνση του προγράμματος», επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι -μέχρι τώρα- το πρόγραμμα παρέχει 25.500 θέσεις φιλοξενίας για ευάλωτους αιτούντες διεθνή προστασία, σε διαμερίσματα και μικρά κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Οι θέσεις αυτές σχεδιάζεται να αυξηθούν το 2021 σε 40.000.

Τέλος, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνεχεία θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Ιουλίου 2020.

Δεν χρειάζεται να ασκούν προσφυγές οι συνταξιούχοι, δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Να περιμένουν τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τόνισε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πρόσθεσε, όμως, ότι πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος και χρόνος υλοποίησης των δικαστικών αποφάσεων σε συνάρτηση πάντα με τις οικονομικές εξελίξεις και τις δυνατότητες της χώρας. «Δεν χρειάζεται να ασκούν προσφυγές οι συνταξιούχοι και να τρέχουν σε δικηγόρους. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να περιμένουν τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης» υπογράμμισε.

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας και το εάν τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής, ο κ.Πέτσας ανέφερε μεν ότι βασικό θέμα της συνόδου είναι το ταμείο Ανάκαμψης, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτά τα ζητήματα διαμορφώνονται σιγά- σιγά στην ευρωπαϊκή ατζέντα». Χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τα συμπεράσματα Μπορέλ, όπως τα αποτύπωσε, και επισήμανε την ανάληψη ευθύνης από μέρους του κ. Μπορέλ για κατάρτιση μέτρων κατά τη Τουρκίας εάν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά. «Είναι δεδομένο ότι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι είναι «ιστορικό λάθος» εκ μέρους της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επιστολή των πέντε χωρών στον ΟΗΕ με την οποία αίρεται η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη, και είπε ότι η Ελλάδα αναδεικνύει τις αντιφάσεις της λιβυκής αυτής της κυβέρνησης, η οποία υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και αυτό πρέπει να το σέβονται όλοι». Με αυτή την κατηγορηματική απάντηση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απέκλεισε την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, στην Τουρκία. Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συνέντευξη του πρώην υπουργού ‘Αμυνας κ. Αποστολάκη περί του ιδίου θέματος, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον ίδιο για περαιτέρω διευκρινίσεις. «Για όσους λένε αυτά που λένε, ας κληθούν οι ίδιοι να απαντήσουν» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την συνάντηση του Βερολίνου, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μυστικές συναντήσεις, υπάρχουν συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων που δεν χρειάζεται να ανακοινώνονται, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Μακεδονία, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει την προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας από όλες τις γειτονικές χώρες κάτι που θα είναι προς όφελος ολων.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Κ.Μπογδάνου σε συγκέντρωση για το μεταναστευτικό, όπου παρίστατο και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Η.Κασιδιάρης, ο κ. Πέτσας είπε ότι «ένας βουλευτής μπορεί να συμμετέχει σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας αν το επιθυμεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ