Θρίαμβος του ΠΑΟΚ απέκλεισε την Μπενφίκα των εκατομμυρίων

Ένας εκπληκτικός ΠΑΟΚ, στο δεύτερο 45λεπτο του αγώνα με τη Μπενφίκα, μπόρεσε και υπέταξε τους Πορτογάλους επικρατώντας με 2-1 και πήρε την πρόκριση για τα playoffs του Champions League όπου θα βρει μπροστά του σε διπλά παιχνίδια την Κράσνονταρ του Μάρκους Μπεργκ στις 22 και 30 Σεπτεμβρίου. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει την πρόκριση του στους χρυσοφόρους ομίλους για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έπαιξε εξαιρετικά στο δεύτερο ημίχρονο, είχε σε σπουδαία μέρα τους Ζίβκο Ζίβκοβιτς και τους Γιαννούλη, Βαρέλα, Σβαμπ ενώ και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς που μπήκε στο δεύτερο μέρος πήρε εκδίκηση από την πρώην ομάδα του με το γκολ που πέτυχε και το οποίο ξεκίνησε από τρομερή ενέρνεια του Έλληνα μπακ.

1. ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕ Ο ΖΙΒΚΟ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ
Στο πρώτο ημίχρονο η Μπενφίκα ήταν ανώτερη, είχε την κυριαρχία, έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο με τον ΠΑΟΚ να της έχει δώσει χώρο και να δέχεται τις επιθέσεις των Πορτογάλων. Οι Θεσσαλονικείς όμως είχαν τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς σε εξαιρετική μέρα. Ο Σέρβος γκολκίπερ ο οποίος έχει πάρει φανέλα βασικού τη φετινή σεζόν έχοντας αφήσει στον πάγκο τον Πασχαλάκη έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με τη φανέλα του δικεφάλου. Έβγαλε ότι πήγε προς την εστία του ΠΑΟΚ με εκπληκτικές επεμβάσεις. Ήταν σταθερός, είχε καλές αντιδράσεις με τα πόδια ενώ είχε και την τύχη με το μέρος του στην εκτέλεση φάουλ του Πίζι η οποία βρήκε το δεξί του δοκάρι. Και σε αυτή τη φάση όμως ο Ζίβκοβιτς αντέδρασε και λίγο έλειψε να ακουμπήσει τη μπάλα.

Ενώ και στο δεύτερο μέρος μπόρεσε και κράτησε το μηδέν στη μεγαλύτερη στιγμή των Πορτογάλων στο 57′ όταν ο Έβερτον βγήκε σε θέση τετ α τετ με τον Σέρβο γκολκίπερ να διώχνει και πάλι σε κόρνερ.

2. ΜΕ ΚΑΤΟΧΗ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΣ
Η κατοχή στο πρώτο ημίχρονο ήταν συντριπτικά υπέρ της Μπενφίκα. Οι Πορτογάλοι είχαν περισσότερο από 70% στην κατοχή αλλά ποτέ μια ομάδα έχοντας μόνο την κατοχή δεν κερδίζει τα παιχνίδια. Οι Πορτογάλοι ήταν φλύαροι στην τελική ενέργεια. Ο ΠΑΟΚ αμυνόταν σωστά και μπορούσε να εξουδετερώσει τους περισσότερους κινδύνους με όλους τους παίκτες της ομάδας της Θεσσαλονίκης να έχουν εξαιρετική απόδοση κρατώντας το μηδέν στην άμυνα.

3. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Ο ΠΑΟΚ κατάλαβε στο δεύτερο μέρος πως για να διεκδικήσει τη νίκη/πρόκριση έπρεπε να ανέβει, να παίξει ποδόσφαιρο και να απειλήσει και αυτός με τη σειρά του. Οι γηπεδούχοι με μπροστάρη τον Γιαννούλη ο οποίος έκανε εμφάνιση για μεγάλη μεταγραφή μπόρεσε και πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Πήρε τη μπάλα στα πόδια του, πρόσεχε βέβαια και στην άμυνα και χτύπησε όταν έπρεπε. Αρχικά απείλησε με τους Σβαμπ και Τζόλη.

Οι γηπεδούχοι μπόρεσαν να πάρουν προβάδισμα στο σκορ όταν στο 63′ ο Γιαννούλης έκανε κάθετη κίνηση, άνοιξε την κατάλληλη στιγμή στον Άκπομ, ο οποίος γύρισε τη μπάλα και πάλι προς τον Γιαννούλη που κυνήγησε τη φάση, με τον Βερτόνχεν να προσπαθεί να κόψει τη μπάλα και να τη στέλνει στα δίχτυα της ομάδας του.

4. ΠΗΡΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ Ο ΠΡΩΗΝ
Στο 67′ ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έκανε μια κίνηση η οποία βοήθησε την ομάδα του ώστε να φτάσει και σε δεύτερο γκολ. Έβγαλε από το ματς τον Πέλκα που είχε και κάρτα από το πρώτο μέρος και έβαλε στη θέση του τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ο οποίος είχε και ένα κίνητρο παραπάνω να παίξει κόντρα στην πρώην ομάδα του.

Την ίδια ώρα ο Ζόρζε Ζεσούς έριξε στο παιχνίδι ότι καλύτερο είχε στον πάγκο του. Ο ΠΑΟΚ όμως ήταν που πέτυχε και δεύτερο τέρμα. Ο Γιαννούλης πήρε τη μπάλα από την άμυνα, έκανε μια εκπληκτική κούρσα, και την κατάλληλη στιγή έδωσε στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Αυτός έκανε την ενέργεια και το σουτ με το αριστερό με τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του Βλαχοδήμου.

Ο ΠΑΟΚ ήταν λογικό εν συνεχεία να προσπαθήσει να διαφυλάξει το υπέρ του σκορ και έμεινε λίγο πίσω. Κατάφερε να αντέξει στην πίεση με τον Κρέσπο να καθοδηγεί στα τελευταία λεπτά την άμυνα της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Το μόνο που κατάφεραν οι Πορτογάλοι ήταν να μειώσουν στο 90+4′ με κεφαλιά του Ράφα Σίλβα. Ένα γκολ που δεν ήταν αρκετό να αλλάξει την ιστορική πρόκριση υπέρ της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Γήπεδο: Τούμπας

ΠΑΟΚ (ΑΜΠΕΛ ΦΕΡΕΙΡΑ): Ζίβκοβιτς, Κρέσπο, Ίνγκασον, Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Γιαννούλης, Ελ Καντουρί, Σβαμπ, Πέλκας (66′ Α. Ζίβκοβιτς), Τζόλης (80′ Τζόλης), Άκπομ (70′ Σβιντέρσκι).

ΜΠΕΝΦΙΚΑ (ΖΟΡΖΕ ΖΕΖΟΥΣ): Βλαχοδήμος, Αντρέ Αλμέιδα, Ρούμπεν Ντίας, Βερτόνχεν, Γκριμάλδο, Πίζι, Βάιγκλ, Ταράμπτ (81′ Ράφα Σίλβα), Έβερτον, Σεφέροβιτς (72′ Βινίσιους), Πεντρίνιο (65′ Νούνιες).

Σκόρερ: 63′ Βερτόνχεν (αυτ), 75′ Ζίβκοβιτς/90+4′ Ράφα Σίλβα

Κίτρινες: 1′ Πέλκας, 29′ Βαρέλα, 45′ Μιχαηλίδης, 90′ Εσίτι/44′ Αλμέιδα

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

Βοηθοί: Μαρκ Μπος (Γερμανία), Στέφαν Λουπ (Γερμανία)

4ος: Μπαστιάν Ντάνκερτ.

Πηγή: sport24.gr